Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 19-07-2016    Eat- and drinking habits in Spain
 Because we have almost left Spain, I want to tell you some things about eating and drinking in Spain.

Breakfast, called “desayuno” consists of “café con leche”, coffee with a lot of milk, and bread, toast or “churros”, dough pastry sticks, fried and sprinkled with sugar. Since this is not enough until lunch, practically everybody takes a snack, “almuerzo” between the hours of 10:00 and 11:30 and most of the times it is a coffee and a sweet bun or a “pan con tomate” (bread with tomato). You may also take a “bocadillo” (sandwich with filling).

The lunch, “comida”, is eaten between 14:00 and 16:00. It is the most important meal of the day and therefore more elaborate than dinner. Your typical lunch has multiple courses. The first course is something light, like a salad or soup, the second one is fish or meat. Spaniards eat vegetables and fish/meat separate from each other. If you are lucky, there is a potato somewhere on your plate, but most of the time not even that! If you want vegetables with it, you have to order them separately! On the menu, you find the vegetables under the hors’d’oeuvres.  Dessert is fruit, a typical Spanish flan, pastry or cake.

In a lot of restaurants they offer you a “menu del dia” at lunch hour, this is Menu of the Day: a consumption, appetizer, main course and dessert and/or coffee for € 10 - € 15. It is very common to drink wine with your lunch; most restaurants even offer wine (a whole bottle) as standard element within the price of the menu. If Spaniards don’t take the daily plate, they often order a few appetizers to share with the others. These plates then are put in the middle of the table.

The “merienda” is a light meal or snack in the late afternoon, somewhere between 17:00 and 19:00. That is why the tapasbars fill up until 20:00; you go from bar to bar and try out the little tapas with a group of friends. Most bars have different sorts of warm or cold snacks, like ”pinchos” (a slice of baguette with something on it), “tapas” (small portion of something) and ”raciones” (slightly bigger portion).

The evening meal, “cena”, is normally less extended than the lunch. It consists of a light meal, like a salad, a sandwich or tapas. The Spaniards eat at a very late hour, especially in weekends and during summer, about 21:00 to 23:00.

“Sobremesa”
The word literally means “over table” and indicates on staying at table and having an after-dinner-chat. Instead of taking the last bite and then get up and go home, Spaniards stay on and enjoy each other’s company.
Coffee
Traditionally, coffee is served after dessert and you can choose from café con leche (coffee with milk), café solo (black coffee) or a café cortado (coffee with a dash of milk)
Tip
You can decide yourself if you want to tip the staff and how much, but most of them count on a tip of 5-10% after a dinner or lunch.
----------
 
 
23-07-2016, reactie van Suzanne
Hoi Caroline en Fred,
Leuk dit allemaal te lezen. Het brengt allerlei gedachten van onze Spaanse vakanties naar boven. Als jullie daar aan de kust nu eens overwinteren, Spanje of Portugal, dan komen wij die richting uit. Zal nog wel even duren hoor voor ons. Het word dan wel januari 2017. Dan zitten jullie waarschijnlijk al aan de kust van Afrika. Nou in elk geval HEEL VEEL plezier.
 
23-07-2016, reactie van Carel Vis
Ik krijg er honger van !!
 
23-07-2016, reactie van René Schwab
Hoe meer ik jullie blogs lees, hoe meer ik er van overtuigd raak, dat jullie eigenlijk één grote vakantie aan het vieren zijn. Kan jij, Fred, niet op z'n minst een beetje de illusie hoog houden dat je er nog gewerkt wordt? Ik zit maar te ploeteren, zo ook mijn meisje en jullie berichten gaan maar over eten; en wat voor eten. Net als Carel: ik krijg er honger van. Vanavond van de weeromstuit een schaaltje Serranoham in een mum van tijd weggespoeld met een flesje San Miguel, dat ik nog ergens had staan.
Ik had wel net een fietstocht van ruim 90 km achter de kiezen. Van Den Haag, via Zoetermeer en Benthuizen, naar Moerkapelle, Gouderak, Krimpen a/d Lek, Kinderdijk (mèt zijn Japanners en Chinezen), Papendrecht met als eindbestemming Dordrecht. Vervolgens met de trein terug. Ik geef toe, dat was dan wel weer een beetje slap.
Morgen op het werk ga ik een lastig klusje bedenken voor Fred. Dat-ie voorlopig geen tapasjes meer ziet staan en ook geen koffie met of zonder melk. Het ga jullie goed!!
 
27-07-2016, reactie van Geert
Hè fred en Caroline alles gaat lekker bij jullie lees ik
Wat een ervaring doen jullie op zo
Nou gr van geert
 ----------
     << Terug >>