Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Vaurien

De Vauriën (Frans voor deugniet) is een zeilschip dat werd ontworpen door Jean-Jacques Herbulot in 1951. Het idee was om een lichte en goedkope boot te ontwerpen, die gebruikt zou kunnen worden voor zeilscholen en beginners. Het is een tweemans zwaardboot van 4,08 meter lang.

De boot is in korte tijd verspreid over Europa en Afrika en met name in Frankrijk zijn er veel te vinden. Belangrijke factoren hiervoor waren de goede rompvorm, prima zeileigenschappen, kwaliteit en lage prijs. De rompvorm, namelijk een knikspant met een vlakke bodem, zorgt voor goede planeereigenschappen. De Vauriën is erg belangrijk voor de ontwikkeling van zeilsport. In 1961 werd de Vauriën goedgekeurd als een internationale klasse door de ISAF en sindsdien zijn er ongeveer 36.000 boten gebouwd.

Natuurlijk is de klasse verder ontwikkeld in de loop der jaren. De constructie van polyester boten en amateurbouw zijn toegestaan; aluminium mast en giek, zelf lozers, luchtkasten en een spinnaker zijn standaard vandaag de dag.