Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blog
Abonnement
Voeg uw emailadres toe indien u een email wilt ontvangen bij een nieuwe blog:


Datum: 18-04-2019    Oversteek van KaapverdiŽ naar Barbados
 
De oversteek van Kaapverdië naar Barbados
 
Maandag 18 maart 2019 we vertrekken van Brava (Kaapverdië) naar Barbados. Het is voor ons de eerste keer dat we een dergelijke oversteek maken. Acht dagen is tot nu toe de langste tijd dat we aan één stuk hebben gezeild. Het is best spannend om deze oversteek met zijn tweeën te doen, maar bang zijn we beslist niet. Alles is zo goed als het kan voorbereid en we hebben er zin in! We verlaten de baai van Brava om 12:30 uur, nagezwaaid door Marijke (dit hoorde we later van haar) want we waren te druk bezig met ons vertrek.
Het is een zonnige dag zonder bewolking en we zeilen op de Genua en grootzeil. Na 5 zeemijlen kunnen we Brava al niet meer zien en hebben we alleen nog maar zee op ons heen. Het blijft een vreemde gewaarwording om helemaal alleen op deze immense zee te zeilen. We gaan 6 knopen, dus zijn niet ontevreden. Het is ook een goede dag om in te slingeren. Om 15:30 uur zetten we de stuurautomaat uit en varen verder op de windvaan om stroom te besparen. Gisteren had ik een groenteschotel voorbereid die we alleen nog maar hoeven op te warmen en er een blikje tonijn door te doen en dan is het klaar. Om 18:00 uur verschijnen er enkele ‘ schapenwolkjes’ en komt de maan tevoorschijn die nu ¾ is, waardoor er goed zicht is. De wind is wat afgenomen en we gaan nog maar net 5 knopen.
Helaas is er iets met de windvaan aan de hand, hij is alleen nog maar instelbaar naar één kant. Dit heeft tot gevolg dat we toch elke keer de koers moeten corrigeren met de hand. Jammer maar op dit moment valt daar weinig aan te doen. Het is in ieder geval stukken minder vermoeiend dat helemaal zelf sturen. We zeilen de nacht rustig door en wisselen om de 4 uur van wacht. In Mindelo heeft Fred getracht de windmeter te repareren, maar blijkbaar is er toch nog iets anders aan de hand want af en toe geven de metertjes niets aan of onjuiste informatie. Maar ook dit is niet echt een rampzalig probleem, we zullen meer op ons gevoel moeten afgaan.
 
Hieronder geef ik enkele feiten op een rijtje en een impressie van onze tocht.
Tot het eiland Barbados is het 2027 zeemijlen en tot de anker plaats is het nog eens ruim 8 zeemijlen verder. Dat is een totaal van 2036 zeemijlen en voor de leken betekend dit 3769 km.
We leggen gemiddeld 100 zeemijlen per dag af.
De wind kwam in het begin van schuin achteren en later helemaal van achteren.
We gaan gemiddeld tussen de 2 en 5 knopen.
Totaal geen last van zeeziekte, maar koken doet Fred omdat ik het nog steeds niet prettig vind om langere tijd beneden bezig te zijn vanwege de heftige bewegingen.
In het begin was de zeilvoering Genua en Grootzeil 1e rif, daarna voornamelijk alleen op de Genua. Toen de wind van achteren kwam hebben we de Genua uitgeboomd.
We zien helaas geen enkele walvis, maar gelukkig wel enkele dolfijnen. Een paar verloren meeuwen vliegen rond de boot.
Wel zien we veel vliegende vissen over het water scheren en ook spoelen er de nodige aan boord.
We hebben niet gevist, we zijn wat dat betreft ook een beetje lui geweest. Maar ook omdat de boot nog al heen en weer geslingerd werd en we bang zijn om visdraad in de schroef te krijgen.
We hebben de motor niet gebruikt (we zijn tenslotte zeilers!) tijdens deze tocht, alleen wanneer we de zeilen moesten aanpassen en om te ankeren.
We hebben enkele reparaties en klusjes moeten doen tijdens deze tocht. Zo hebben we een lijn en enkele blokken moeten vervangen van de windvaan en om de dag water weg moeten pompen uit de ‘werkkooi’ en bij de motor. We zitten nog steeds met de vraag waar dit water vandaan komt. Dat is één van de klusjes die we in Barbados zullen moeten doen.
Door de grote golven worden we aardig heen en weer geslingerd en zitten we onder de blauwe plekken van het stoten. We lopen heel weinig aan boord, maar we krijgen voldoende beweging. Je moet je voorstellen dat je in een ruimte zit en staat, die continue in beweging is. Je lichaam krijgt geen moment rust en moet continue corrigeren. Alle spieren in de lijf zijn in beweging, het is een work-out van jewelste. We zijn allebei ook weer enkele kilo’s afgevallen wat een mooi bijkomend verschijnsel is.
Onderweg luisteren we naar muziek (met o.a. dank aan Erik en Jeanette voor hen usb stickje met muziek) en vooral het nummer: ‘Sailing Ships passing by’ is een mooi nummer. Het is niet echt toepasselijk, want er zijn slechts drie boten gepasseerd, waarvan we er twee fysiek hebben gezien. Verder lezen en puzzelen we wat. Er is geen enkele moment van verveling, nee wij houden wel van dit soort overtochten.
We eten in het begin de verse groeten en fruit op en gaan daarna over tot de overheerlijk blikken met vleesmaaltijden van Ingrid en Freek (zus van Fred en zwager), met dank hiervoor! Bij aankomst in Barbados hebben alleen nog maar één watermeloen over.
Onze wachten duren vier uur en over het algemeen slapen we redelijk ondanks de schommelingen. Slechts enkele nachten zijn wat meer onderbroken doordat er enige actie vereist was gedurende een slaapperiode.  In één van de laatste nachtelijke wachten word ik regelmatig overmand door moeheid en val spontaan in slaap. Zo erg zelfs dat ik (Caroline) van de bank rol en op de grond van de kuip beland. Behalve een schram op mijn voorhoofd en een blauwe plek op mijn rechter bovenbeen viel het verder gelukkig mee. Oké, dit kan gebeuren, maar mij overkwam het de volgende avond wederom, ditmaal op de andere kant. Hoe moe kan een mens zijn? Zelfs Fred wordt overmand door slaap tijdens zijn nachtwacht.  
We verzetten de tijd driemaal omdat er een groot tijdsverschil is tussen Kaapverdië en Barbados. Met Nederland scheelt het 6 uur, vroeger dus.
Om contact het thuisfront te houden stuurt Fred dagelijks een mailtje via de satelliet naar familie en enkele vrienden. We krijgen ook enkele mailtjes terug, waarvoor onze dank en waardering.
Het weer was nogal wisselend, van zeer zonnig, weinig wind tot ineens heel veel wind (vooral vlagen) en regen. Dan bedoel ik niet gewoon regen maar een echte tropische regenbui, waarbij je tot op je ondergoed nat wordt. De bewolking varieert ook nogal.
Er zijn prachtige zonsopkomsten en ondergangen.
We maken alle standen van de maan mee met heldere nachten tot zeer donkere nachten met biljoenen sterren. 
We laten kracht van zee, de grote golven (soms wel 4 meter hoog) en de weidsheid van de oceaan op ons inwerken.  
De nachten zijn best nog wel fris en vochtig onze zeilkleding blijkt dan echt nodig te zijn. We hadden eigenlijk
erwacht dat we wel wachten zouden kunnen draaien in korte broek met een hemdje aan, maar dat zat er niet in. Overdag is het daarentegen vaak lekker zonnig.
Fred laat in het begin nog even zijn baard staan, maar al gauw gaat het hem veel te veel kriebelen en scheert hij zich weer.
Wat betreft ons afval. Alles wat biologisch afbreekbaar is gaat over boord. Dus ook de inhoud van onze ‘poepzak’, want we gebruiken wit wc papier. Alles van plastic, blikken etc. wordt zoveel mogelijk verknipt en in de grote 5 liter fles gepropt. Het resultaat van 20 dagen op zee past uiteindelijk in 1 ½ fles.We gooien nooit blik of flessen over boord, wat sommige zeilers wel schijnen te doen.  
Halverwege deze overtocht  gooi ik mijn ‘Message in a Bottle’ over boord. Dit is overigens de enige fles die wij aan de oceaan toevertrouwen. De boodschap gaat altijd gepaard met een gedicht. Nu maar hopen dat hij ergens heel aanspoelt en dat we een reactie krijgen waar en wanneer de fles gevonden is.  
Sea
 
Let me be alone with the sea,
Let me be alone with the waves.
I want to let my soul go,
not my body not my mind.
 
Just let me dream a bit,
around the things I feel.
And the sea, I'm sure,
that she knows what I mean.
 
I want to be alone with the sea,
I want to be alone with the waves.
I want to listen to my breath,
I want to listen to my sigh.
 
I want to listen to my silence,
after that I will continue.
And the sea, I'm sure,
will understand my silence.
nn

En Kit? Die moest weer even wennen dat we onderweg waren, maar na een aantal dagen loopt ook hij wijdbeens door de salon en zet zich schrap bij onverwachte bewegingen. Hij is al snel gewend aan het feit dat de baasjes niet bij elkaar slapen en past zijn ritme hierop feilloos aan. Hij ruikt de geur van vis wanneer er weer eens vliegende vissen aan boord beland zijn en dan, ja dan wil hij toch wel graag even een kijkje in de kuip komen nemen.
 
Ruim 20 dagen later, op 7 april 2019, naderen we Barbados. Het is nog midden in de nacht en we zien één grote lichtvlek aan de horizon die steeds groter wordt. Wat een lichtvervuiling! Het duurt nog een paar uur voordat we dichtbij onze anker plaats zijn. In de laatste uren hebben we ook af en toe weer een regenbuitje. Zo wat voor het altijd zonnige Carieb? Fred hijst de gastenvlag van Barbados.
 
In de baai zien we enkele moorings liggen en kiezen een mooie uit. Vooralsnog blijven we hier aan liggen totdat we misschien weggestuurd worden.
We zijn gearriveerd in de Carieb bij Barbados! Zodra we vast liggen nemen we een biertje om te proosten. Daarna duiken we in de salon om even een dutje te doen, want we zijn beide toch wel erg moe. Dit dutje blijkt uiteindelijk een paar uur te duren.
We kunnen niet anders zeggen dat we deze overtocht fantastisch hebben gevonden, we zijn zeker een ervaring rijker!
---------------------------------
 
 
18-04-2019, reactie van Milla
Gompie, wat een verhaal, zeg! En Fred, dat baardje staat je goed, hoor, beetje Peter Gabriel.. Hihi.
ZÚ blij dat jullie veilig in Babados zijn geland. Nu maar even geen enge overtochten meer doen
Dikke kus van je zus en ook van Roontje, natuurlijk
 
18-04-2019, reactie van Cynthia
Super goed en fijn dat jullie een goede overtocht hebben gemaakt. En ondanks dat je af en toe de windvaan met de hand moest bijstellen wel mee blijven zeilen? Geen stroom gebrek blijktbaar want geen motor uren. Echt knap. Echte volhouders. Petje af. Ben benieuwd hoe jullie Barbedos ervaren. Lees ik vast in het volgende blog. Leuk.
 
19-04-2019, reactie van Joke Laene
Wat een beleving moet het zijn zo lang alleen op zee. We hebben weer genoten van de blog en kijken alweer uit naar jullie volgende avonturen
 ---------------------------------
Datum: 10-04-2019    KaapverdiŽ - S„o Vincente, Afscheid van Mindelo
 
Maandag 11 maart 2019
In Brava heb...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 21-02-2019    KaapverdiŽ - S„o Vincente, deel 2
 
18-09-2018 t/m 13-11-2018
Na de te...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 10-02-2019    KaapverdiŽ - S„o Vincente, deel 1
 
30-08-2018 t/m 17-09-2018
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 08-02-2019    KaapverdiŽ - Boa Vista, 2e keer
 
16-08-2018 t/m 30-08-2018
Omdat ik...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 07-02-2019    KaapverdiŽ - Santiago, 2e keer
 
01-12-2018 t/m 03-12-2018
We vertr...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 05-02-2019    KaapverdiŽ - Brava
 
14-11-2018 t/m 31-11-2018
Onderweg...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 02-02-2019    1000 dagen onderweg
 
09-05-2016 t/m 02-02-2019
V
andaag ...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 23-01-2019    Update gezondheid
 
Er zijn zes dagen voorbij gegaan wanneer de pijn...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 17-01-2019    Slecht begin van het nieuwe jaar
 
In de maanden november en december hebben, zow...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 09-01-2019    Kerst en Oud & Nieuw
 
25-12-2018 t/m 01-01-2019
We zijn ...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 22-11-2018    Schrijversblok
 Vanwege een blog-schrijvers-blok heb ik al enige tijd geen blog geschreven...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 07-11-2018    Zomaar een gedicht
 Zee

Ik wil alleen zijn met de zee,
ik wil...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 16-10-2018    Kit - Mijn leven aan boord
 
In het begin was ik nog heel erg klein en vond a...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 17-08-2018    KaapverdiŽ - Santiago, deel 2
 
14-07-2018 t/m 15-08-2018
Ontmoetingen...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 16-08-2018    KaapverdiŽ - Santiago, deel 1
 
14-07-2018 t/m 15-08-2018
Vertrek van ...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 14-07-2018    KaapverdiŽ - Maio
 
03-07-2018 t/m 13-07-2018
We gaan,...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 05-07-2018    KaapverdiŽ - Boa Vista, deel 2
 
30-06-2018 t/m 02-07-2018
Voordat ...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 02-07-2018    KaapverdiŽ - Boa Vista, deel 1
 
17-06-2018 t/m 02-07-2018
Samen me...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 24-06-2018    KaapverdiŽ - Sal, deel 2
 
21-05-2018 t/m 16-06-2018
Al voele...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 31-05-2018    KaapverdiŽ - Sal, deel 1
 21-05-2018 t/m 16-06-2018
Een eerste ind...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 22-05-2018    Vertrek naar de KaapverdiŽ, deel 5
 18-05-2018 t/m 21-05-2018
De meest noodzakelijke dingen zijn gerep...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 17-05-2018    Vertrek naar de KaapverdiŽ, deel 4
 06-05-2018 t/m 17-05-2018
De afgelopen dagen hebben we binnen zove...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 10-05-2018    Vertrek naar de KaapverdiŽ, deel 3
 
Zaterdag 5 mei 2018
Wanneer we net...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 09-05-2018    Vertrek naar de KaapverdiŽ, deel 2
 
Vrijdag 4 mei 2018
En toen was daa...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 03-05-2018    Vertrek naar de KaapverdiŽ, deel 1
 
Woensdag 2 mei 2018
Na 4 maanden i...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 18-04-2018    Even naar Nederland
 30-03-2018 t/m 16-04-2018
Het is tijd om even naar Nederland te ga...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 01-02-2018    Gambia: deel 3
 
Donderdag 25-01-2018
Terug naar ...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 25-01-2018    Gambia: Rivier deel 2
 
Janjanbureh (je spreekt het uit...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 16-01-2018    Gambia: Rivier deel 1
 De Gambia rivier
Tijdens het verdrag van Versailles, gesloten in 1...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 10-01-2018    Gambia: Lamin Lodge
 
Dinsdag 09-01-2018
Lamin L...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 09-01-2018    Gambia: Banjul - Lamin Lodge
 
Maandag 08-01-2018
Op de ankerplek...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 08-01-2018    Elektronische zeekaarten
 
Hoe betrouwbaar zijn elektronische zeekaarten...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 07-01-2018    Senegal - Gambia
 
Vrijdag 05-01-2018
Vandaag vertrek...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 05-01-2018    Senegal: 2e blog over Dakar
 
2017-12-23 t/m 2018-01-04
De stad<...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 22-12-2017    Senegal: Eerste kennismaking met Dakar
 
Toen we gisteren aankwamen hing er al een waas b...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 21-12-2017    Oversteek Tenerife - Dakar, Senegal
 
De ochtend van vertrek, donderdag 14 december...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 20-12-2017    Kerst en nieuwjaarswensen
 
Hele fijne Kerstda...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 13-12-2017    Afscheid van de Canarische Eilanden
 
De afgelopen weken hebben we de overige eilanden...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 11-11-2017    Geluiden aan boord
 
Wat hoor ik toch? Ga toch slapen zegt Fred, het ...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 08-11-2017    La Gomera: San SebastiŠn - Santiago
 
2017-10-15
Het is weer lang genoeg...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 23-10-2017    Terugblik
 We blikken even terug op de afgelopen 1 ½ jaar, sinds ons vertrek op 9...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 22-10-2017    Haakprojecten
 Vlak voor ons vertrek ben ik weer begonnen met haken en heb ondertussen alweer e...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 16-10-2017    Rondtoer over la Gomera
 
2017-10-12
Auto gehuurd
Op ...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 15-10-2017    San Miguel, Tenerife - San Sebastian, La Gomera
 
2017-10-08 San Miguel, Tenerife - San Sebasti...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 08-10-2017    Mogan, Gran Canaria - San Miguel, Tenerife
 
2017-09-28 Mogan, Gran Canaria - San Miguel, ...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 28-09-2017    Puerto Rico - Pasito Blanco - Mogan
 
We staan ruim voor zonsopgang op en maken de boo...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 25-09-2017    Puerto Rico
 2017-09-16 t/m 2017-09-25 Puerto Rico
We zijn speciaal naar deze p...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 15-09-2017    Las Palmas - Anfi del Mar - Puerto Rico
 2017-09-11 Las Palmas - Anfi del Mar
Eindelijk is het zover, we ku...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 10-09-2017    Las Palmas
 2017-07-04 t/m 2017-09-10 Las Palmas
Het is een poosje stil gewees...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 02-07-2017    Las Galletas - Montana Roja - Las Palmas (Gran Canaria)
 Las Galletas - Montana Roja
De planning is dat we begin juli in La...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 20-06-2017    San Miguel - Las Galletas (Tenerife) deel 1
 
We nemen voorlopig weer afscheid van Nick en Ann...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 01-06-2017    Santa Cruz naar Montana Roja (Tenerife) - San Miguel
 
We nemen afscheid van Mark van de “Windharp”...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 20-05-2017    Mogan - Playa de La Aldea (Gran Canaria)
 Het plan is om vandaag nog één keertje voor anker te gaan bij Gran...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 08-05-2017    Playa Las Meloneras - Mogan (Gran Canaria)
 Het is slechts 9 zeemijl en we besluiten om in de loop van de middag te vertrekk...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 06-05-2017    Morro Jable - Playa de Arinaga - Playa Las Meloneras (Gran Canaria)
 
Het is ongeveer 58 zeemijl en we vertrekken vr...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 30-04-2017    Gran Tarajal - La Lajito - Morro Jable (Fuerteventura)
 
van Gran Tarajal - La Lajito (Fuerteventura...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 25-04-2017    Lobos - Pozo Negro - Gran Tarajal (Fuerteventura)
 Het is een mooie zonnige dag wanneer we van het eiland Lobos vertrekken richting...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 23-04-2017    Graciosa - Lobos
 Een zucht van verlichting, de startmotor doet het! We kunnen weer verder en late...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 18-04-2017    Arrecife (Lanzarote) - Graciosa
 

Bij terugkomst uit Nederland wil ik eigenlijk niets liever dan meteen vertrek...

>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 11-04-2017    Weekje naar Nederland
 Nog even douchen, ontbijten, de laatste dingen in de koffer doen en ik ben klaar...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 08-04-2017    Lanzarote - Pech in Arrecife
 PECH
Zaterdagochtend is de wind zover afgenomen dat we eindelijk, ...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 06-04-2017    Lanzarote - Arrecife deel 5
 Laatste week op Lanzarote
Op een zeilreis zoals de onze ontmoet je...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 03-04-2017    Lanzarote - Arrecife deel 4
 De haven
De douches waren in de eerste week lekker warm, maar daar...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 31-03-2017    Lanzarote - Arrecife deel 3
 2e rondrit
Om 9:00 uur s ’morgens staan we voor de deur van ...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 26-03-2017    Lanzarote - Arrecife deel 2
 
De stad en omgeving
Lanzarote kenmerkt zich door bizarre maan...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 20-03-2017    Lanzarote - Arrecife deel 1
 De haven
De Marina van Arrecife op Lanzarote is een hele nieuwe mo...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 06-03-2017    Agadir - Lanzarote, Canarische Eilanden
 Dag van vertrek:
Alle voorbereidingen voor ons vertrek zijn gedaan...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 01-03-2017    Agadir deel 3
 De laatste weken in Agadir
Niet alleen moeten we het een beetje ru...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 13-02-2017    Agadir deel 2
 Achterland verkennen
We huren weer een auto om nog iets meer van M...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 05-02-2017    Agadir deel 1
 De stad
Agadir is een havenstad en tevens de grootste badplaats va...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 03-02-2017    Salť - Agadir
 Alweer 2 ½ maand zijn we in Salé en we willen verder naar de volge...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 29-01-2017    Salť en Rabat, Marokko Deel 6
 Laatste weken
Het nieuwe jaar begint voor mij niet zo be...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 20-01-2017    Salť en Rabat, Marokko Deel 5
 Van Kerst tot nieuwjaarsdag
Het is vree...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 19-01-2017    Salť en Rabat, Marokko Deel 4
 In dit blog vertel ik iets meer over onze tijd in Salé en Rabat...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 17-01-2017    Salť en Rabat, Marokko Deel 3
 Onze reis en bijzondere ontmoetingen
Onze manier van reizen, met e...
>> Lees meer
---------------------------------
 
Datum: 07-01-2017    Salť en Rabat, Marokko Deel 2
 Het heeft even geduurd, maar hier is dan weer een blog...
>> Lees meer
---------------------------------