Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Technische tips
Gratis programma om waypoints om te zetten.

Heel veel navigatie apparatuur hebben de mogelijkheid om waypoints aan te maken en op te slaan. Helaas heeft elk merk een eigen formaat om deze waypoints op te slaan. Ook Google heeft zijn eigen KML formaat.
Op internet kan je bij GPS Babel een programma vinden die al deze formaten kan converteren.
Om dit te kunnen downloaden moet je echter registreren en een trackingprogramma downloaden.
Daarom heb ik de laatste versie waarmee dat niet nodig is op mijn website gezet. Je kan het met onderstaande link downloaden:
GPSbabel.zip
Open het zip bestand in een map en start het programma GPSBabelGUI.exe


Gratis navigatieprogramma OpenCPN.

Heel veel zeilers maken gebruik van het open source naviagatie programma OpenCPn (https://opencpn.org/index.html.
Maar waar haal je de kaarten vandaan? Er zweeft in de internetwolk wel een wereldwijde CM93 set kaarten rond, maar helaas wel bijna 10 jaar oud. Rotsen veranderen niet, eilanden lopen niet weg, maar omgevingen veranderen wel!
Gelukkig zijn er een aantal plaatsen waar nieuwe digitale kaarten gedownload kunnen worden, zie ook https://opencpn.org/OpenCPN/info/chartsource.html:

USA: https://www.charts.noaa.gov/ENCs/ENCs.shtml alle kaarten gemaakt door National Oceanic and Atmospheric Administration

Nieuw Zeeland: https://www.linz.govt.nz/sea/charts/information-about-charts kaarten van Nieuw Zeeland en de meeste eilanden in de Pacific.

Ook heeft Mike Reynolds heel veel kaarten gemaakt vanuit Google Earth. Afbeeldingen van Google Earth gedownload en met behulp van GE2KAP omgezet naar KAP bestanden die OpenCPN kan lezen.
Op http://yachtzenagain.blogspot.com/2015/04/googleearth-kap-library-for-opencpn-and.html kan je de uitleg vinden en de dropbox link naar alle KAP bestanden.


Wifi antenne voor beter ontvangst.

Aan boord van de Pegasus maken we dankbaar gebruik van de Wifi netwerken van de marina's en restaurants. Maar met de ingebouwde wifi antenne van de laptop of smartphone is de ontvangst niet goed.

Daarom gebruiken we een externe buiten antenne die het signaal bundelt.
De buiten antenne hangt met behulp van de grootzeilval boven de giek voor een optimale ontvangst.

Daarna wordt de antenne met de antenne kabel aangesloten op een speciale Wifi USB stick. De Wifi USB stick wordt met een 3 meter lange USB verlengkabel aangesloten op de laptop, waardoor deze makkelijk op de kaartentafel kan blijven liggen.

Het signaal wordt hierdoor 10 tot 20 keer sterker. Het lukt ons regelmatig vanuit een ankerplaats het wifi signaal van een restaurant te gebruiken. Eerst gaan we dan bij het restaurant eten of drinken om het wifi wachtwoord te verkrijgen.

Artikellijst:

Wifi USB stick:
TL-LINK TL-WN722N USB Wifi adaptor met RP-SMA connector of Tl-LINK Archer T2UH USB Wifi adaptor met RP-SMA connector
Drivers downloaden: TP-Link

Antenne:
TL-LINK ANT2414A 14dB outdoor antenne met 1 m kabel en RP-SMA connector

Eventueel Antenne verlengkabel TL-LINK TL-ANT24EC3S  (3 meter) of TL-LINK TL-ANT24EC5S (5 meter)

Eventueel USB verlengkabel