Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Recepten
Brood bakken
Wat is er nu lekkerder dan eigen gemaakt brood?
 
Tegenwoordig is het helemaal geen punt meer om je eigen brood te bakken aan boord.
Op internet las ik allerlei verhalen over broodbak machines en andere ingewikkelde apparaten om brood te bakken. Al gauw was me duidelijk dat dit alleen maar “stroom-vreters”zijn en veel ruimte in beslagnemende apparaten waren. Het moest toch veel simpeler kunnen.
Bij de C1000 kocht ik een kant en klare mix om brood te bakken. Ik had nog ergens een cakeblik liggen uit de tijd dat ik vaker een cake bakte. Tijdens onze vakantie in mei zou ik het uitproberen.
Hoe moeilijk kon het zijn? Meng de mix met water en kneden maar. Oeps, dat viel even tegen. Alles plakte aan mijn vingers vast., waardoor ik toch wel iets minder brooddeeg over hield dan de bedoeling was………
Ik had er aan moeten denken om wat bloem mee te nemen, dit had het plakken kunnen voorkomen.  Iets om zeker te onthouden voor de volgende keer! Het deeg moet in de schaal 20 minuten tot rust komen afgedekt met plastic en dan weer even kneden . Vervolgens tot een ovaal uitrekken en in drieën ineen vouwen tot een grote rol. Het cakeblik invetten (ook hier was een beetje bloem geen overbodige luxe geweest bleek later), afdekken met theedoek en plasticfolie. Nu moet het zeker 30 minuten rusten. Vlak voordat het de oven in kon, de gasoven voor verwarmen. Het kost wel wat tijd, maar dan heb je ook wat!
Na 30 minuten konden we genieten van een warm eigen gemaakt brood. Het was nog niet helemaal optimaal, maar ervaring doet wonderen. Inmiddels heb ik een soepel kunststof cakevorm gekocht om het nog makkelijker te maken. En………..dit roest niet! Wat zeker op zee een groot voordeel is. Ook hebben we nu bloem aan boord, goed vacuüm verpakt, tegen de “beestjes”.  Nu gaan we experimenteren! Wat kun je allemaal voor lekkere dingen stoppen in de deegmix? En wat mij betreft………..weg met al die apparaten!
 
Tijdens onze vakantie naar de Kanaaleilanden, in augustus 2012, hebben Jolanda en ik wederom brood gebakken. Met extra bloem voor de handen leek het iets beter te lukken. We hadden besloten om een heel pak broodmix te gebruiken en de broden te bakken in het Tefal bakblik, welke precies in onze oven past. We maakten 2 aparte rollen, die we naast elkaar in het bakblik legden. Na het kneedwerk, wachten en wederom kneden, ging het de oven in. De hele boot rook naar een bakkerij en we keken vol verwachting uit naar het resultaat. Na veel geduld haalden we het verse brood uit de oven. Het brood was wel iets gerezen, maar de volgende keer zullen we het deeg nog luchtiger moeten kneden. In ieder geval weten we nu,  wanneer we niet aan vers brood kunnen komen, we heel goed in staat zijn om zelf brood te bakken.
Heerlijk vers brood, wat wil je nog meer!!

Tonijnsalade
1 blik tonijn
3 hardgekookte eieren
kookroom of crème fraiche of neutrale roomkaas
1 lente uitje
pijnboompitten
eetlepeltje pesto (uit potje)
knoflook (uit glas)
peper & zout
Italiaanse kruiden
Warme of koude pasta kronkels, uiteraard eerst gekookt
 
Mengen,  opdienen met eigen gemaakt brood en een fris wit wijntje.