Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 23-05-2016    Weekje Gijon
 Maandag 17 mei t/m zondag 22 mei 2016
 
Havengeld
We zijn in onderhandeling gedaan om korting te krijgen voor het havengeld, want ons plan was om zeker één week te blijven en dan zou het wel erg duur worden. Niet geschoten is altijd mis, dus gewoon proberen en vriendelijk blijven lachen helpt zeker. De manager moest de beslissing nemen en het meisje achter de balie mocht het uitvoeren. Gelukkig, 7 dagen voor de prijs van 5 dagen. Omdat we in Nederland allerlei souvenirtjes hadden gekocht om uit te delen onderweg, gaven we haar een setje stenen Delfts Blauw klompjes, dat in zeer goede aarde viel. Overigens pas nadat we de korting hadden gekregen hoor!
 
Bootklusjes
Toen we de boot moesten verplaatsen van de aanmeldsteiger naar de passantensteiger, kregen we de motor niet aan de praat. Diesel op? Nee, dat kon onmogelijk, er moest zeker nog 20 liter in de tank zitten. Filter bekeken, die was erg vuil en hebben we meteen vervangen. Dan ook maar extra diesel halen in een jerrycan en de tank bijvullen. Ook dit hielp niet, de diesel werd niet omhoog gepompt. Fred heeft de diesel toen met de hand opgepompt en even later startte de motor wel. We denken aan vervuiling in de tank, waardoor de toevoer naar de motor verstopt is geraakt. Een aantal jaren geleden hadden we hier ook last van en hebben toen een mangat in de tank gemaakt om deze goed schoon te kunnen maken. Tijdens één van de mooie dagen nemen we de tank onder handen, diesel uit de tank laten pompen en opvangen in jerrycans. Vervolgens de tank openmaken, schoonmaken en meteen maar een nieuwe dieselmeter installeren (deze hadden we in Nederland al gekocht), de oude was niet betrouwbaar.

Het mangat weer goed afsluiten met een vloeibare pakking-achtige kit. Gelukkig, de motor start in één keer en loopt weer als vanouds!
In het vooronder is een plank bevestigd ter bescherming van de accu’s voor de boegschroef en de ankerlier, deze zat los en hebben we ditmaal goed vastgeschroefd.
De boot weer wat meer schoongemaakt en luikjes gezeemd.
Het 2e Pegasus logo, nu de linkerkant van de neus, op de boot geplakt.
Omdat we een probleem hebben met het opladen van de boordaccu’s, heeft Fred alles nagemeten, gecontroleerd en geconstateerd dat de scheidingsrelais naar alle waarschijnlijkheid nooit goed aangesloten is geweest. Nu goed aansluiten en hopen dat alles goed gaat werken.
 
Overige dingetjes
Wasjes gedraaid, wat wel nodig was na een weekje zeilen ……….
Spaanse prepaid sim-kaartjes van Yoigo gekocht voor onze beide mobiele telefoons bij PhoneHouse, 1 GB voor één maand internetten, € 10,00 per persoon.
Op zoek gegaan naar een patroon en zouttablet voor het zwemvest van Fred, welke hij tijdens onze overtocht zo nat had gekregen dat deze zichzelf heeft opgeblazen! We hebben Secumar Offshore 275N zwemvesten, maar hiervoor is nergens iets te krijgen. Gelukkig hebben nog een aantal andere vesten aan boord (met dank aan Freek)! Misschien in La Coruna?
Imray zeekaart nummer C43 gekocht voor dit deel van de Noordkust van Spanje.
 
Eten en drinken.
De streek waarin we ons nu bevinden is Asturië (Asturias). Traditioneel voor deze streek zijn o.a. de Cider (Sidre) en de Fabada (wittebonensoep). De witte bonen worden gekookt tot ze zacht zijn maar wel heel blijven. Hier voegen ze Chorizo, Morcilla (bloedworst) en spek aan toe. Het recept zal ik later toevoegen aan tabje onze boot/recepten.
Tijdens onze wandeling door de stad komen we terecht bij de “Mercado del Sur”, een overdekte markthal met allerlei stalletjes met verse vis, vlees, kaas, worst, brood, groenten en fruit. Er is ook een heel klein koffietentje waar je een koffie met een broodje kunt eten. De ingrediënten worden direct vers gehaald bij één van de ander kraampjes, waar wij even later ook onze boodschapjes doen. Hier worden we uitermate vriendelijk en geduldig geholpen en met een paar Spaanse woorden en handgebaren komen we een heel eind. We kopen twee typische soorten kaas uit deze streek, lichte jonge kaas en een schimmelkaas, een hele stapel Chorizo (Spaanse worst soort) zeer fijn gesneden en een vacuüm verpakt pakket (houdbaar tot januari 2017) om Fabada te maken.
Voor ons avond eten kopen we bij de slager hele grote lappen zeer dun gesneden kalfsvlees, die we later met de “Tortilla de Patata” (pannenkoek gemaakt van aardappel, ei en ui) nuttigen. Plaatselijk lekkernij is een soort luchtige cake met amandelen.
Tussen de middag nemen we bij een restaurantje de “Platos de Dias” (dagschotel). De ober spreekt geen Engels en helemaal begrijpen wat hij zegt doen we niet, dus laten we ons maar verrassen. Even later zet hij een gigantisch bord voor onze neus met een lap vlees, 2 gebakken eitjes, sla, tomaat en frietjes.
Een aantal keren krijgen we op terrasjes, bij onze drankjes een schaaltje met kleine hapjes, zoals een mini tortilla, een minibroodje met een stukje worst erin of een stukje toast tapenade.
 
De haven en stad
De toegang naar de haven is wel even opletten! Volg de vaargeul totdat je de groene boei precies op het zuiden ziet staan en dan richting de boei, naar bakboord tussen de havenhoofden door en dan rechtdoor is de aanmeldsteiger. Havenpersoneel is heel erg vriendelijk en behulpzaam.
De accommodaties zijn redelijk (alleen jammer dat het wat ver is van de Visitorsteiger) , douches met een kleine straal (wat natuurlijk altijd beter kan), wasmachine e.d. is ook aanwezig (€ 4,00 per was en € 4,00 per droger). De schoonmaakploeg had voor het laatst de lijst afgetekend in 2013!!!! 
Op 10 minuten lopen is er een Mas Y Mas (supermarkt) en op 20 minuten lopen de Mercado (markthal).
De jachthaven en het historische centrum bevinden zich in de visserswijk van Cimadevilla en worden de twee grote stranden van de stad gescheiden, namelijk die van San Lorenzo en van Poniente. Het havenhoofd met de stadswal kun je bewandelen en daar heb je een prachtig uitzicht op zowel de haven als de zee. In de stad bevinden zich een aantal parkjes en pleintjes. Aangezien het seizoen pas in juni begint, kunnen we geen fietsen huren. Jammer, anders hadden we nog meer van de stad kunnen bekijken.

----------
 
 
26-05-2016, reactie van Aad
Klinkt goed allemaal. Ga zo door met deze blogs, fijn om te lezen!
Hier alles goed. Tot ons volgende contact.
 
30-05-2016, reactie van Carel & Ria
Caroline: een goed verhaal.
Wij vonden het erg prettig om over jullie grote avontuur te lezen.
Vooral de foto's!
Misschien moeten jullie tijdens een oponthoud in een haven toch maar dat kacheltje opscharrelen. (:-()


 
30-05-2016, reactie van Theavandernoord@hotmail.com
Hi Caroline en Fred,
Super leuk om te lezen hoe het jullie vergaat. Veel plezier!
 ----------
     << Terug >>