Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 7-02-2015    3D printen
 Leve de nieuwe technieken van deze tijd.
We hebben een oude boot met natuurlijk ook oude onderdelen. Zo is er een genuarail aan beide kanten van onze boot met een genualoper die over die rail kan bewegen.
Natuurlijk is de rail van aluminium gemaakt, evenals de loper die er overheen beweegt. Omdat aluminium over aluminium bewegen niet fijn is voor deze onderdelen zitten er normaal plastic geleiders tussen.
      
Helaas zijn in de loop van de tijd 3 van de 4 geleiders verdwenen en moesten we dit verhelpen met ducttape.
Aan de hand van de overgebleven geleider heb ik met behulp van het 3D ontwerpprogramma tinkercad dit online nagemaakt.
Het 3D ontwerp van de geleider kan je als een .stl bestand bewaren. Daarna ben ik naar hubs gegaan, een website waar je een 3D printer in de buurt kan kiezen die het ontwerp voor jou kan printen. Dit is een Nederlands bedrijf waar duizenden 3Dprinters in staan, waar je uit kan kiezen. Per 3D printer wordt aangeven wat de mogelijkheden zijn.
Ik koos het bedrijf Nifty Pro in het centrum van Alphen aan den Rijn en plaatste de opdracht. Binnen een uur werd de opdracht geaccepteerd en de volgende dag kon ik het ophalen. Voor iets meer dan 10 euro had ik 4 nieuwe geleiders van grijs plastic.

Op het oog waren ze iets kleiner dan het origineel (toch het ontwerp niet helemaal goed gemaakt), maar ze passen perfect. Direct op de boot op de rail gepast, het zit als nieuw. Geen gerammel meer van de lopers en belangrijker, geen slijtage meer.

En dit allemaal dankzij de 3D printtechniek.
----------
 
 
8-02-2015, reactie van Aad Vlag
Ik zag een tijdje terug op de TV dat het casco-skelet van een rijtje huizen al kon worden geprint.
Ook is men bezig met het printen van weefsel voor transplantaties.
Nu maar wachten tot je een mooie vrouw kan printen... :-)
 ----------
     << Terug >>