Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 14-10-2014    Vakantie 2014 deel 2
 Zaterdag 2 augustus 2014
Slechte dag voor mij, voel me beroerd en blijf poosje langer liggen. Dit geeft Fred in ieder geval de rust om door te werken. We tanken water en bereiden ons voor op de dag van morgen wanneer we verder zeilen naar het volgende eiland.

Zondag 3 augustus 2014
We vertrekken voor 8:00 uur uit de haven van Pornic richting Belle Ile. We hebben een gunstige stroming en het is half bewolkt, niet echt warm. Jammer genoeg kunnen we maar een paar uur zeilen en moeten we de rest op de motor doen. Bij het eiland, in een mooie baai, gaan we voor anker, duurt even voordat het anker goed pakt. Er zijn vele strandjes hier, maar sommige vallen alleen bij eb droog. In de baai liggen meerdere boten voor anker, de meeste zijn Frans en af en toe zie je een andere nationaliteit. We zien weinig Nederlanders, blijkbaar komen die niet zo zuidelijk tijdens de vakantie. Het blijkt dat we in deze baai behoorlijk schommelen, daarom leggen we een extra lijn vanaf het anker naar de zijkant van de boot. Nu maar hopen dat dit iets helpt! Het wordt ook een gewoonte op 3 punten te peilen, maar ach kwaad kan het beslist niet! We kijken tegen de hoge rotsen op die begroeid zijn met grote varens en op de top van de klif staan gigantische hoge dennenbomen in grillige vormen, die volgens mij al jaren oud moeten zijn. Vanavond eten we gezonde gevulde wraps en brengen onze tijd door met lezen, lezen en nog eens lezen. De golfslag blijkt toch wel vervelend te zijn, maar dichterbij de kust kunnen we niet ankeren, dus hier moeten we het maar even mee doen.

Maandag 4 augustus 2014
Het heeft vannacht geregend en wanneer we op staan is het half bewolkt en piept de zon af en toe door de wolken heen. Fred plakt de dinghy, ergens zit er toch nog een lekje, zodat we eventueel straks naar de kant kunnen varen. Ineens krijgen we weer een regenbuitje terwijl de temperatuur toch zo’n 22 graden is. We vullen onze tijd met lezen, Fred kan niets aan zijn werk doen omdat de internetverbinding bijzonder slecht is. We hebben net lekker geluncht, zonnetje is weer volop terug, wanneer er ineens een ribbootje met hoge snelheid op ons afkomt. We hadden natuurlijk gisteravond al de marineboot zien liggen, op gepaste afstand, maar niet verwacht dat ze iets zouden doen. Vier man sterk, in vol ornaat en bewapend, vragen netjes of ze aan boord mogen komen. Natuurlijk mogen ze dat, wij hebben tenslotte niets te verbergen. Wordt om onze papieren gevraagd en waar we vandaan komen en heen gaan. Op deze laatste vraag zeggen we beide tegelijk, “geen idee”! Blijkbaar is het toch vreemd dat een Nederlandse boot 2 maanden weg is en niet precies weet waar ze heen gaan. Er wordt een vluchtige blik naar binnen geworpen en met een vriendelijk goedemiddag vertrekken ze weer. Dit is de 1e keer dat we gecontroleerd worden en dat ze ook daadwerkelijk binnen kijken. De rest van de dag brengen we verder door met het repareren van het zwemtrapje en lezen. We gaan morgen boodschapjes doen in het dorpje.

Dinsdag 5 augustus 2014
Het is een vreselijke wiebel nacht geweest vannacht, waardoor ik slecht heb geslapen. Fred slaapt altijd door alles heen. Het weer is weer een beetje omgedraaid, regen, bewolkt en koud. Niet wat je noemt zwemweer. Als het even droog is, varen we met de dinghy naar de plaats La Palais, wat ongeveer 15 minuten duurt. Wanneer we om het havenhoofd de haven binnen varen, is het goed opletten omdat er veerboten af en aan varen. We leggen de dinghy aan een lange ponton. In het stadje wandelen we door de smalle straatjes op zoek naar een supermarktje voor onze boodschappen. Het valt ons wel op dat er weinig aanbod is van groente en als het er is, ziet het er niet appetijtelijk uit. Op een terrasje, met uitzicht op de haven, genieten we van een lekkere crêpe du citroen, chocolade en drinken hier een echt Bretons biertje bij. Terug bij de dinghy is het weer even goed op de ferry’s letten en dan richting de boot. We maken onderweg foto’s van de kant en van onze boot. Tijdens ons borreluurtje bekijken we de kaart en besluiten om morgen te vertrekken richting het volgende eiland, namelijk Ile Le Groix. Dit is niet zo ver, maar een half dagje varen. We gaan op tijd naar bed.

Woensdag 6 augustus 2014
Bij het opstaan, constateren we dat toch zeker 300 meter verlijert zijn gedurende de nacht, wat vreemd is omdat we toch al een paar dagen hier voor anker liggen! We moeten meteen actie komen en besluiten dan ook maar meteen te vertrekken, ontbijten doen we wel onderweg! We varen richting Ile de Croix, afwisselend op zeil en motor. Wanneer we het eiland naderen, blijkt dat de haven van Port Tudy een populaire bestemming is voor zeilers. Je kunt hier alleen aan een mooring liggen, aan de voor- en achterkant bevestigd. Het is een wirwar van aankomende bootjes, waar tussendoor een ribbootje van de havenmeester vaart die iedereen een plekje aanwijst en helpt met de lijnen door het oog van de mooring te krijgen. In het begin van de avond is deze haven zo vol, dat er echt niets meer bij kan, we lijken wel een blik sardientjes! De grote Ferryboot zorgt voor aardige golven, wanneer hij aankomt en vertrekt, we worden met z’n allen een heel eind weggezet. Iedereen aan dek is alert en er wordt driftig met allerlei lijnen en stootwillen gewerkt om schade te voorkomen.
Je kunt hier alleen aan de kant komen met een dinghy, wat als gevolg heeft dat er een hevige bedrijvigheid ontstaat op menig boot om deze op te pompen. Wij zijn toch wel erg blij dat we een stevige dinghy hebben met een vaste harde bodem, die we alleen vanaf het dek in het water moeten hijsen. Even later zien we de een na de andere dinghy te water worden gelaten, soms met 4 of 5 personen in een piep klein opblaasbootje stappen, vervolgens hen best doen om droog over te komen. We kijken met veel plezier vanuit de kuip naar alle bedrijvigheid, maar ook de verscheidenheid van de boten met hun bemanning. Dit zijn de leuke momenten! Maar ook wij moeten er aan geloven, met de dinghy naar de kant, havenkantoor bezoeken en even lekker douchen. Het is een erg druk stadje, maar ziet er wel gezellig uit. We wandelen een beetje rond, drinken iets op een terrasje en zien dat we overal fietsen kunnen huren. Dat lijkt ons wel iets voor morgen! De temperatuur is nog steeds rond de 24 graden en het is al rond 22:00 uur.

Donderdag 7 augustus 2014
Al vroeg is er veel drukte aan boord van de anderen boten, de meeste vertrekken vandaag weer. Sommige boten zijn zo ingesloten dat het een hele klus is om er tussenuit te komen. Gelukkig zijn er vele helpende handen, hoewel niet iedereen zo voorzichtig met andermans boot omgaat. Fred heeft weer internet en gaat nog even werken voordat we naar de kant gaan om fietsen te huren. Eenmaal aan de wal, is het nog drukker dan gisteren. We zien ineens een Schotse doedelzakband door de straatjes lopen. We huren twee fietsen, voor € 11,00 per stuk voor een middag en gewapend met een zeer primitief kaartje van het eiland, gaan we op weg. Het eiland is niet heel erg groot, gemakkelijk te doen in een middag. Allereerst moeten we een steile helling nemen, wat zelfs met versnellingen niet mee valt. Hijgend en puffend komen we boven, waar is onze conditie gebleven? Fred leest de kaart en we fietsen over onverharde weggetjes dwars door de velden en de bossen, het is een prachtig eiland. We komen uit op de top van de hoge rotsen van de kust met een diepe afgrond, wat een uitzicht! Hier eten we onze broodjes op, zittend op een groot badlaken. In de verte zien we boten zeilen terwijl de meeuwen over ons hoofd vliegen. Onderweg zien we een vuurtoren, hier heb ik een zwak voor, standbeeld van een voor ons onbekende persoon, allerlei leuke huisjes met tuintje vol met bloemen. Bijna terug bij de haven, fietsen we nog even langs een supermarkt voor de nodige verse boodschappen. Fietsen retour en dan met de dinghy terug naar de boot en uitpuffen. We zijn wederom volledig “ingebouwd”, dat wordt nog wat als we morgen willen vertrekken! We kunnen zelfs de dinghy op dit moment niet aan boord hijsen, dat zullen we morgenochtend moeten doen. We spreken met beide buren af hoe laat we graag willen vertrekken en duiken dan ons bed in.

Vrijdag 8 augustus 2014
Het is alweer bewolkt met af en toe regen, we beginnen er bijna aan te wennen dat het weer in deze contreien zo wisselend kan zijn. We bereiden ons voor op ons vertrek naar Concarneau. Ondanks dat we met de buren afspraken over ons vertrek hebben gemaakt, laat één van de buren tot onze verbazing zijn niet ervaren passagiers alleen aan boord en gaat zelf met de dinghy naar de kant. Langer wachten kunnen we niet, vanwege het getijde en willen nu echt weg. De communicatie verloopt stroef met deze man, maar gelukkig is daar de havenmeester met zijn ribbootje die te hulp schiet. We maken alle lijnen los en Fred manoeuvreert de Pegasus tussen alle boten door naar de havenuitgang. We zeilen met wind in de rug richting Concarneau, lekker zeilen ondanks het weer. Helaas verslechterd het weer en komen er steeds meer wolken, gevolgd door regen en later ook nog eens mist. Niet wat je kunt noemen het ideale weer om in een onbekende haven aan te komen. Voordat we de haven naderen komen we midden in een groep zeilende mega grote catamarans en trimarans terecht, die met een vaart voor en achter ons langs schieten. Buitengaats worden we al opgevangen door een havenmeester in een ribbootje, die ons wijst waar we heen moeten. Het luistert nauw hier, je moet heel goed de boeien volgen vanwege de ondiepte. We leggen de boot aan de langsteiger en vernemen vrijwel meteen van andere zeilers dat de voorspelling voor de komende dagen zeer slecht is. Er wordt veel en harde wind verwacht en voor ons ook nog eens tegen. Bij het havenkantoor wordt deze voorspelling bevestigd. We douchen en eten aan boord. We bellen nog even met familie om hen op de hoogte te brengen.

Zaterdag 9 augustus 2014
Ondanks de voorspelling, valt het weer redelijk mee. Het is droog, weliswaar bewolkt maar met een mager zonnetje is het best te doen. Op een terrasje nemen we een echt Frans ontbijtje. Concarneau is een grote stad, waar een enorme burcht gebouwd die wordt omringd door water en alleen per brug te bereiken is. Binnen die grote dikke muren is een complete mini stad gebouwd, wat tegenwoordig een toeristische attractie is. Heel veel kleine straatjes met voornamelijk kleine eettentjes en souvenirwinkeltjes. We kopen enkele souvenirs voor de kinderen en enkele vrienden. Uiteraard vind ik ook weer een wanstaltig magneetje en koop voor ons zelf een potje echte “Beurre de Caramel”, traditionele lekkernij uit deze omgeving. Er spelen bandjes muziek en zittend op een muurtje kunnen we even uitrusten en genieten van muziek uit de Andes. Terug naar de haven lopen we langs een grote Super Marché en slaan weer wat eten in. Op een groot plein staat rijen tafels, standjes waar je vis kunt kopen, een groot podium waar een koor staat te zingen, het lijkt wel een soort Duits vreetfestijn. Op de boot moeten we eerst proberen het probleem met de boegschroef zien op te lossen. Gisteren, bij aankomst, weigerde één kant het ineens. We moeten er wel op kunnen vertrouwen dat de boegschroef goed werkt! Het probleem is zit hem in het voorste relais, dit blijkt eenvoudig op te lossen te zijn met een fikse klap met een rubberen hamer. Daarna doet hij het weer als vanouds! Het weer is aan het veranderen, nog steeds lekker van temperatuur maar de wind neemt toe. We sjorren alles zo goed mogelijk vast, hangen extra stootwillen tussen onze boot en de kade. De jongens van de haven lopen alle steigers af om maatregelen te nemen voor de komende storm. Er is inmiddels een klein bootje bij ons langszij gekomen en ook hier hangen we extra stootwillen tussen. Gelukkig hebben we genoeg grote en dikke stootwillen, niet zoals sommige boten die het doen met 6 kleine stootwillen bij een boot van 15 meter. Er liggen zoveel boten in de haven, allemaal binnengekomen voor de naderende storm, dat er geen enkele boot meer in of uit kan. Niet echt slim van het havenpersoneel. Nadat we uit eten geweest zijn, belanden we in een leuke Ierse pub met een live band. Er dansen een aantal mensen, verkleed in kleding van de jaren ‘40-’50. Het blijkt dat er in de buurt een bevrijdingsfeest is geweest, waar zij een demonstratie gaven van de dansen uit die tijd. Heerlijk sfeertje. Bij de boot aangekomen controleren we alles nog even en rollen dan ons bed in. Er zijn veel mensen op de andere boten bezig met lijnen e.d, zo ook de mensen van het kleine bootje naast ons, zij blijven zelfs de hele nacht op. Dan neemt de wind nog meer toe en om 5:30 is de wind zo toegenomen dat alles schudt en rammelt, we gaan aan dek om te kijken of we nog iets moeten vastzetten en blijven ook maar op. Windkracht 8 soms uitschieters naar 9. Ondertussen pakken we de zeekaart erbij en kijken wat onze volgende stap gaat worden. Zodra het licht is, gaan we nog even een paar uurtjes slapen.

Zondag 10 augustus 2014
We slapen tot 10:00 uur uit en zien dat er een aantal boten zijn gaan verliggen. Naast onze achterbuurman ligt een boot, die zelfs vertrekt met deze harde wind. Door zijn geklungel maakt hij nog even een leuke kras op de boot van de buurman. Met nauwelijks iets van een excuus verlaat hij de haven. Zal wel een huurboot. De harde wind blijft de hele ochtend aanhouden. We wilden water tanken, maar op de hele steiger is door de storm geen water te krijgen, dit wordt vanmiddag gerepareerd. Om de tijd te doden doen we maar weer enkele klusjes. Deurtje “werkkooi” weer vastgezet, deze was los geschoten. Klein gaatje op het dek gevuld met epoxy en ook meteen één van de steunen aan dek opnieuw bevestigd en de gaten afgedicht met dezelfde epoxy. We hebben gisteren besloten om morgen te vertrekken naar Audierne. We legen onze jerrycans diesel in de tank, kunnen uiteindelijk toch de watertank vullen en zetten de nieuwe WP in het navigatiesysteem. In de loop van deze dag zijn er een aantal boten weggegaan en aangekomen. Nu ligt er een Engelse boot naast ons die morgenochtend ook vroeg wil vertrekken, dat komt dus mooi uit. Achter ons ontstaat een verhitte discussie tussen twee boten doordat een dame haar boot naast onze buurman wil leggen om vervolgens de boot voor één week onbemand achter wil laten. De buurman is het hier niet mee eens, niet alleen vanwege het weer, maar ook omdat hij morgenochtend vroeg wil vertrekken. Zelfs het havenpersoneel moet er aan te pas komen. Ben ik dan naïef om te denken dat men in de zeilwereld meer coulance heeft? Dan keert de rust terug en wij maken ons op voor de nacht.

Maandag 11 augustus 2014
Om 7:00 uur op en Fred gaat nog even de laatste nacht betalen bij het havenkantoor. Het weer is aanzienlijk verbeterd, maar nog niet om naar huis te schrijven. Goed ingepakt maken we ons gereed voor vertrek. De boot naast ons vaart helemaal achteruit de haven uit, maar wij willen liever de boot draaien. Met een beetje hangen en wurgen lukt het ons om de draai te maken, het gaat net! We varen voor de haveningang rondjes om de stootwillen e.d. op te bergen en het zeil te hijsen, voordat we buitengaats gaan, want daar zijn hele hoge golven. Dus waarom onnodig risico lopen als het niet nodig is, veiligheid staat voorop! We zeilen bijna de hele dag, hoge golven, lekker schuin waardoor ik helemaal in mijn element ben! We moeten kruisen tegen de wind en op een gegeven moment doen we toch maar de motor erbij aan. We hebben een beetje zon en het blijft zelfs droog! Wanneer we de kust naderen om de rivier op te varen waar Audierne ligt, moeten we echt goed opletten, want hier liggen overal eilandjes en heel veel rotsblokken. We varen de slingerende rivier op en volgende de boeien van de nauwe vaargeul. Zodra we langs het plaatsje varen zien we de haven die eindigt bij een zeer lage brug. Vlak voor de brug krijgen we een seintje van een zwaaiende havenmeester op de steiger, waar we kunnen aanleggen. Er staat een hele erge sterke stroming en het lukt ons niet om in één keer aan te leggen, waardoor we een rondje moeten draaien. Na drie pogingen landen we dan toch, met een beetje hulp van een Fransman, helemaal aan de laatste steiger vlak voor de brug! Dat wordt nog een kunst om hier weer weg te komen, maar dat zien we dan wel weer! In de loop van de avond komt er nog een Fransman naast ons liggen met een nog oudere bijzondere boot, ook een “klusjes” boot zullen we maar zeggen! Deze haven is zeker één van de goedkoopste die we tot nu toe hebben gehad, maar erg veel faciliteiten zijn er dan ook niet, hoewel we wel lekker kunnen douchen. Er is geen WIFI en fietsen kunnen we alleen elders huren, dat zoeken we morgen wel uit. We wandelen wat rond en drinken een biertje bij het café La Cambuse op een pleintje. Daar hebben we wel WIFI. We eten op de boot en gaan vroeg naar bed omdat we erg moe zijn.
----------
 
 
16-11-2014, reactie van Ludmilla
Tjeempie! Wat een roman, zeg! En ik lees dus nu pas dat je zeeziek bent geweest,meissie! Wat een ellende is dat, hè? Ik weet wat je voelt.
Maar mooie verhalen, weer.
komen zelf morgenmiddag weer terug, maar dan niet van zó ver, hihi.
xx
 
26-11-2014, reactie van Carel
Met veel plezier jullie laatste blog gelezen.
Ik neem aan dat jullie inmiddels weer in veilige haven zijn?
 ----------
     << Terug >>