Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 7-02-2014    Epoxy project
 Omdat we geen van beide ervaringen hebben met het verwerken van epoxy en glasvezel lezen we heel veel artikelen over dit onderwerp.

Op internet komen we een zaak tegen die epoxy verkoopt, Mr. Boat te Westzaan, http://www.mrboat.nl. Dit bedrijf geeft ook workshops in het verwerken van epoxy en glaswezel e.d. Dat komt dus heel goed uit! We besluiten ons meteen op te geven voor de workshop op 14 december 2013.

De workshop wordt gegeven door Frank Rademaker, eigenaar van het bedrijf Mr. Boat.

De groep deelnemers, ongeveer 10 mensen, met zeer uiteenlopende interesses namen deel aan deze workshop. Sommige gebruiken het om hun kunstwerken te voorzien van epoxy (foto’s, schilderijen of beelden), ervaring op te doen voor in de bouwwereld, het maken van een vijver en zoals wij die het willen toepassen in en op de boot.

We kregen een uitleg over:
- wat epoxy nu werkelijk is;
- de verschillende toepassingen;
- de verschillende vulmiddelen;
- (glas)weefsels;
- gelcoat reparaties;
- omstandigheden om epoxy te verwerken;
- voorbereiding en hulpmiddelen;
- problemen en oplossingen.

Ook liet Frank ons zien wat je allemaal met PU 2-componentenschuim kunt doen. Een bijzonder product welke, voor ons wel handig, gemakkelijk mee te nemen is.

Na de uitleg konden we zelf ervaren hoe het is om met epoxy en glasvezel te werken. We zien dat er heel veel mogelijkheden zijn met dit product, die we zeker kunnen gaan toepassen in en op de boot. We besluiten meteen de nodige materialen te bestellen, zodat we binnenkort aan de slag kunnen met ons 1e project, het luik in de kuip.
Frank is een enthousiaste man die ons heeft voorzien van heel veel nuttige informatie en tips.
Met dank hiervoor!

Maken van het luik, deel 1
De Polyurethaan isolatieplaat was besteld en haalden we op bij Technisol in Wychen. De plaat viel ons erg mee qua gewicht, veel lichter dan we dachten, maar zeker sterk genoeg om als luik te fungeren.

De plaat was bijna op maat, alleen de hoeken moesten nog afgerond worden en geschuurd.

Voor het plaatsen van de luikring moest er een uitsparing gemaakt worden. Ook dit was geen enkel probleem omdat deze plaat bijzonder goed te bewerken is.

De temperatuur is belangrijk bij het verwerken van de epoxy, dus besluiten we het op dit binnenshuis te doen.

 Epoxy is niet giftig, tijdens het mengen van de 2 componenten wordt het alleen warm, dus het kan zonder gevaar binnen gebruikt worden.
Op advies van Frank, van Mr. Boat, voorzien we de plaat eerst van 1 enkele laag epoxy, eerst de ene kant en na droging de andere

Na een aantal dagen volgt een laag met glasvezeldoek, keper geweven 160 gram. Het is even uitproberen hoe we dit het beste om de hoeken kunnen vouwen. Ook hier doen we eerst de ene kant, de bovenkant, de volgende dag draaien we de plaat om en bewerken deze kant.

Na droging zijn we al zeer tevreden met het resultaat.

Nu moeten we het even bijschuren en dan de plaat meenemen naar de boot om te passen vooralsnog we het gaan voorzien van een 2e laag epoxy met glaswezel. Wordt vervolgd!
----------
 
 
8-02-2014, reactie van Ingrid en Freek
Nemen jullie vanavond ook zelf gemaakte epoxy borden mee? ;-)
 
8-02-2014, reactie van Miel
"schilder'- achtig :)

 
8-02-2014, reactie van Carel
Zo leer je nog eens wat!
 ----------
     << Terug >>