Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 8-03-2013    HISWA
 Vandaag naar de HISWA geweest.

Gewapend met een "to-do-boekje" vol met allerlei zaken waar we op de HISWA naar moesten kijken, zijn we op pad gegaan. We waren er vroeg bij en moesten zelfs nog even wachten totdat we naar binnen mochten.
Van te voren hadden we bekeken waar de,  voor ons meest interessante stands stonden, dat bleek HAL 7 te zijn. Ook wilden we graag in het zeiltheater een aantal dingen volgen, o.a. Henk de Velde (ons welbekend). 
We willen voordat we op reis gaan nog het nodige doen aan de boot. Zo zijn we op zoek naar onderdelen en willen we informatie over hoe we sommige zaken het beste kunnen aanpakken.

Na een dag rond geslenterd te hebben op de HISWA, kwamen we thuis met pijnlijke voeten maar zeer voldaan. We hebben de nodige contacten op gedaan en een aantal dingen in werking gezet.

Afspraken zijn gemaakt over de laatste anti fouling laag die nog steeds op de boot moet worden aangebracht. Het is een speciale anti fouling van International Paint (www.akzonobel.com/yacht). We hebben reeds goed ervaringen met deze fouling.
We denken er aan om een vaste buiskap te maken en op de beurs kwamen we iemand tegen die met ons mee dacht. We gaan hier verder over nadenken en de plannen uitwerken.
Met een zeilmakerij en scheepstuigerij hebben we gesproken en afspraken om onze rolfok te repareren of te vervangen. Ook willen we een extra (wegneembare) voorstag laten plaatsen voor een stormfok.  Inmiddels hebben we een aantal extra zeilen die gebruikt zouden kunnen worden voor een stormfok. We zullen, na plaatsing van de extra stag bekijken welke geschikt is en of deze aangepast dient te worden.
Ook zijn we op zoek naar een nieuw anker. Via verschillende kanalen hadden al vernomen dat men een zeer goede ervaring had met een ROCNA anker. Bij de stand van de nederlandse dealer van ROCNA, kregen we goede informatie en ook de nodige tips over een nieuwe ankerketting.
 
Twee jaar geleden, 2011, hadden we nieuwe schoten gekocht, maar helaas bleek dat geen succes te zijn. De lijnen waren veel te zacht en bleven haken in de lieren. Dus dit jaar maar op zoek naar nieuwe lijnen. Ook willen we een aantal vallen vervangen. Op de beurs vonden we een touwenhandel, waar we bijzonder enthousiast door Ed van der Kooi (www.touwhandel.nl) voorzien werden van goede informatie. Hij heeft een touwhandel in Amsterdam. We maakten een afspraak om een keer langs te gaan, waar we dan in alle rust kunnen bekijken welke lijnen voor ons het beste zijn.  
Verder vonden we o.a. informatie over het gebruik van Sikaflex, over een elektrische vouwfiets, maken van een hoes voor de rolfok en het eventueel vervangen van de ramen. Ook liepen we nog even langs de stand van DATEMA (www.datema-amsterdam.nl). Tijdens een workshop EHBO aan boord, welke we enige weken geleden bij hen gevolgd hadden, heeft Fred even geholpen met het oplossen van een computerprobleem. Marja van DATEMA was zo blij dat er meteen een afspraak voor een volgende keer gemaakt is.
Altijd handig om verschillende mensen te leren kennen.
 
Ook hebben we een Meteo Clinic gevolgd, ofwel in gewone taal: een voordracht over meteorologische navigatie. Deze werd gegeven door Ruud Kattenburg.
Naast zeezeiler is hij is redacteur van Zilt (www.ziltmagazine.nl), hier zijn we beide al enige tijd lid van.
Ruud vertelde over de praktijk aan boord en op welke manier weersinformatie een rol speelt in de keuzes bij de navigatie op groot water. Een manier van zeilen die niet meer weg te denken is bij grote zeilraces, maar onder toerzeilers nog grotendeels onbekend is. Hij voorzag ons van informatie over hoe geavanceerde, maar kostenloze, software een optimale route berekent door weersprognoses te combineren met de prestaties van uw boot.
Het was een bijzondere leerzame presentatie. Na afloop hebben we nog heel gezellig met Ruud en zijn vrouw zitten praten. Het is altijd leuk om de verhalen van andere zeezeilers te horen. Omdat Fred de nodige ervaringen heeft op computergebied kwam al gauw het gesprek op programmeren etc. We zullen elkaar zeker nog vaker spreken denk ik!
 
Kortom, het was een bijzonder nuttige dag!
----------
 
     << Terug >>