Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 10-11-2012    Winter voorbereidingen
 10-11-2012:
Naar de boot geweest dit weekend en allerlei klusjes gedaan ter voorbereiding op de winter maanden.
De zeilen er af gehaald, opgevouwen en in de boot gelegd. De dieseltank hebben we afgevuld voor de winter zodat er geen water in de tank kan komen. De voorraad blikken en potten uitgezocht op houdbaarheid en wat snel op moet in tassen gestopt om mee naar huis te nemen. Kruidenpotjes e.d. gaan ook mee, dan kunnen we in het voorjaar met een verse voorraad beginnen. Tijdens deze vochtige maanden halen we ook onze boeken van boord.
 
De spinnakerboom hebben we deze zomer niet goed kunnen gebruiken omdat hij niet meer uitschuifbaar was. Dit moet zeker nagekeken worden en daarom nemen we deze ook mee.
Alle landvasten gecontroleerd en aan de voorkant voorzien van een rubberen schokdempers.
Nog steeds last van lekkage in de salon en onze slaapkooi. Maar we weten nu waar het vandaan komt en gaan een oplossing zoeken op dit euvel op te lossen.
 
Ook halen we het doek van de bimini top er af. Deze is versleten en hard toe aan vervanging. Zoals al eerder heb beschreven, zal dit mijn eerste naai-project worden!  Gelukkig waren we met de bus en konden alles makkelijk meenemen naar huis.
17-11-2012:
De oude bimini-top hebben we in de woonkamer uitgelegd. Om de bimini goed na te kunnen maken moeten de maten nauwkeurig opgemeten worden. Ook maken we een aantal foto’s van de moeilijke stukken. Fred knipt een vierkant stukje van 10 x 10 cm uit de stof en weegt dit om uit te kunnen rekenen wat het soortelijk gewicht is van de stof. Dit bleek 700 g/m2 te zijn.
 
We zijn op zoek geweest naar een zeilmakerij waar we het doek en toebehoren los kunnen kopen. Op weg naar vrienden, waar die zaterdagavond gingen eten, reden we langs de zeilmakerij Stroobach te Haarlem. We kregen advies en samen hebben we uitgerekend hoeveel stof we ongeveer nodig zouden hebben. De stof van de “oude” bimini was volgens de meneer van Stroobach, veel te zwaar en helemaal niet nodig. De stof met een gewicht van 320 g/m2, zal zeker moeten voldoen. Er waren diverse kleuren beschikbaar in dit gewicht. Er waren diverse kleuren leverbaar en om een goede keuze te kunnen maken, kregen we een paar staaltjes mee. We kregen goed advies over het maken van de bimini en de te gebruiken toebehoren, zoals de ritsen. We kochten alvast 2 klossen speciaal garen, dan kon ik alvast beginnen met een proef stukje te naaien. We wisselden onze gegevens uit. Thuis meten we alles nog eens goed na en bepalen hoeveel stof en ritsen we allemaal nodig hebben. Uitgerekend hoeveel stof we nodig hebben om de bimini te kunnen maken.
Gezien de staat van de “oude’ bimini, wil ik een aantal stukken extra verstevigen, om de kans op slijtage iets te verminderen.
Op 17 november belde Fred de zeilmakerij op en gaf de bestelling door. Per email zouden we nog horen wanneer de stof en toebehoren binnen zou zijn en we het konden ophalen.
Uit eindelijk kwam de bestelling neer op het onderstaande:
7 meter, Sunbrella Plus, kleur Cadet Grey, 320 g/m2, 152 cm
½ meter, Pvc  670 platinagrijs, 270 cm
10 meter Boordband Sunbrella Silver 5035
2 meter, Dubbelzijdig vliestape wit 9 mm
6 stuks, Laddergesp 15 mm, zwart
2 meter, Polypropyleen band 15 mm, zwart
2 stuks, Ritsen van YKK, Bloktand DB, 100 cm, wit
6 stuks, Ritsen van YKK, Bloktand DB, 150 cm, wit
 
Met alle bestelde goederen, de reeds gekochte rollen garen, onze nieuwe naaimachine en met heel veel geduld van mijn kant, zullen we in het voorjaar kunnen genieten van een mooie nieuwe bimini op de Pegasus. Op 29 november zijn we naar Haarlem geweest om de Sunbrella Plus stof met toebehoren op te halen! We kunnen aan de slag om een nieuwe Bimini-top te maken! Wat is internet toch een fantastisch fenomeen! Op You Tube heb ik filmpjes gevonden met allerlei zeer bruikbare tip. Hoe je het beste een zoom kunt maken of stukken stof aan elkaar zetten. Ik heb nooit geweten dat er zoveel manieren zijn om een rits ergens in te zetten! Voor onze nieuwe bimini gebruiken we de oude als basis model. Verder zal ik extra stukken versterken met pvc om slijtage tegen te gaan.

De afgelopen weken ben ik bezig geweest om het logo van onze boot Pegasus te verbeteren. Met behulp van het foto bewerkingsprogramma Paint Shop Pro, heb ik het logo aangepast. Nu is de kwaliteit zodanig dat we het kunnen gebruiken voor onze visitekaartjes en als de vlag die op de boot komt.
Ook heb ik de letters alvast vergroot op een maat die geschikt is voor o.a. de huik, één van de projecten in de toekomst.
 

Eerst ervaring op doen met het maken van de bimini, dan volgt de rest vanzelf! Wie weet maak ik ook nog weleens onze eigen buiten kussens.
02-12-2012:
Dit weekend zijn we bij goede vrienden geweest in Zeeland om even lekker bij te komen.

We hebben afgesproken dat we 's avonds rond de koffie zouden arriveren in Terneuzen. Vrijdagmiddag na de lunch zijn we vertrokken richting Zeeland. We besloten om rustig aan te doen en namen een alternatieve mooie route. Het weer werkte mee, een beetje zon en droog. Eerst naar Rotterdam, Spijkenisse dan naar Hellevoetssluis. Van Goeree-Overflakkee naar Schouwen-Duiveland reden we langs Port-Zélande, daar hebben we bij de Brasserie Petit Paris koffie gedronken met appeltaart. Samen één stuk in het kader van "is beter voor onze lijn". Het plan was om daar in de buurt even lekker aan het strand uit te waaien, echter het weer had andere plannen en was inmiddels omgeslagen. Donkere luchten, beetje regen en een zeer matig zonnetje. We besloten om door te rijden. Op Schouwen-Duiveland aangekomen reden we langs de kust via het prachtige dorpje Renesse en Burg-Haamstede op zoek een plekje om alsnog even naar het strand te gaan. Helaas het hield op met zachtjes regenen en daarom reden we verder. Fred reed en ik gaf aanwijzingen welke kant hij op moest. Zo kwamen we in Serooskerke uit. Daar bij de Schelphoek, vonden we een mooi plekje om even over het water uit te kijken. Want ja, het water trekt ons altijd ook al zitten we niet op de boot! Jammer van de regen, maar dat weerhield ons niet om even te genieten van de rust en ruimte. Daarna weer op weg, via Neeltje jans (Delta park) naar Breezand, Middelburg naar Vlissingen. Fred had via internet een leuk restaurantje gevonden, Dijkpaviljoen 't Puntje aan de Piet Heinkade. Een prachtige plek om lekker te eten. De eigenaresse was uitermate vriendelijk en omdat het nog zo rustig was werden we op onze wenken bediend. We zaten aan een tafeltje op de eerste verdieping met uitzicht op de veerboten van Vlissingen naar Breskens. Fred genoot van zijn gebakken mosseltjes en ik van mijn zachte sliptongetjes. Toch ook maar een toetje, samen een ijsje met chocolade en slagroom! Niet alleen lekker, maar ook wel gezellig samen lepelen uit een groot glas............ Daarna richting Terneuzen gereden, waar we keurig rond koffie tijd arriveerden bij onze vrienden. Daar genoten we van het samenzijn en bijpraten. Even niets doen was wel waar we aan toe waren. Onze vrienden hebben een sauna en daar hebben we lekker gebruik van gemaakt. Beetje uitslapen en zondag na de middag weer huiswaarts. Het was fijn om onze vrienden weer even gezien te hebben. Het weer was inmiddels steeds slechter geworden, regen en lichte natte sneeuw. Voorzichtig naar huis gereden en rond vier uur waren we weer thuis en tevreden door het leuke weekend!
Even heen en weer naar de boot.

Omdat het nu toch echt wel winter aan het worden is, zijn we vandaag even naar de boot gereden.
Er moesten nog een aantal dingen gebeuren en het is altijd goed om alles nog even te controleren.
Zo hebben we de hoes over het roer gedaan. De watertanks helemaal leeg laten lopen. Wat water onder de vloer weggepomt. Aantal vloerdelen meegenomen om na te maken. Zeilkleding, laarzen, zwemvesten, dekbed en kussens, dozen met aangebroken voedsel hebben we meegenomen naar huis.
We zullen nog wel vaker in de winter maanden komen kijken. Ook om de volgende vloerdelen op te halen. Zo kunnen we toch een aantal klussen doen, al is het op afstand!De winter is gearriveerd in Nederland.


Op 16 januari 2013 zijn we even naar de boot gereden om te controleren of alles goed was.
Aangekomen in de haven zagen we onze boot liggen in een dun laagje ijs en helemaal bedekt met een mooi witte deken van sneeuw.Gelukkig deed de verwarming het goed en waren er geen bijzonderheden.

 

----------
 
     << Terug >>