Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 27-10-2012    Naaimachine
 Naaimachine zoeken.
De afgelopen maanden heb ik allerlei informatie opgezocht over naaimachines die het beste geschikt zouden zijn voor ons doel.
Wanneer er reparaties aan het zeil nodig zijn, de huik, kussenhoezen of andere zaken, dan is het toch best wel handig om dit met een machine te kunnen doen. Eigenlijk moet deze machine dus geschikt zijn voor allerlei doeleinden, wat de keuze er niet makkelijker op maakt.
Natuurlijk is een professionele naaimachine het meest geschikt om zeilen te repareren, maar deze gaat ons budget toch echt iets te boven, want dan praat je toch al gauw over bedragen van meer dan € 1500,00. We moeten keuzes maken omdat we nog veel meer moeten en willen aanschaffen om onze boot klaar te maken voor de grote reis.
Nadat ik op verschillende websites van vertrekkers had gelezen dat je ook best uit de voeten kon met een goede gewone naaimachine, was de keuze hiervoor gauw gemaakt. Nu alleen nog een goede en betaalbare zien te vinden

We vonden op internet een grotere naaimachinezaak in Rotterdam en reden er zaterdag naar toe. Goed voorbereid had ik een aantal moeilijke proeflapjes meegenomen. Ik was wel benieuwd of een “gewone” naaimachine door 4 tot 8 lagen stof heen zou kunnen. Gladde stof die vergelijkbaar is met zeil, een ruwe dikke band en dun elastische regenpakkenstof. De dame die ons in de winkel hielp liep meteen naar een van de duurdere machines toe, een Pfaff. De goedkopere machine werden door haar meteen afgeraden voor ons doel. Deze machine had veel meer functies dan wat wij eigenlijk nodig hadden. We waren op zoek naar een goede betrouwbare, degelijk machine die niet teveel fratsen heeft. De machine die ons getoond werd, had toch ook wel veel moeite om door de stoflagen heen te komen. Dit bracht ons aan het twijfelen om deze toch wel dure machine aan te schaffen. Eerst even rustig nadenken en verder kijken.
 


Via internet vonden we een andere grote naaimachine zaak, firma Wouters, die al 150 jaar bestaat en in Amsterdam - Zuid gevestigd is. Zaterdag 3 november zijn we naar Amsterdam gereden en namen maar meteen de oude naaimachine van mijn moeder mee om te kijken om we hiervoor nog iets terug konden krijgen. In deze winkel werden we door een zeer kordate Amsterdamse dame geholpen. We hebben haar uitgelegd dat we met onze boot op reis zullen gaan en dat we op zoek zijn naar een multifunctionele naaimachine. Zij begreep direct dat we niet zaten te wachten op een computergestuurde naaimachine die mooie borduursteken kan maken. Ze nam de tijd voor alle vragen die we hadden en probeerde alle door ons me gebrachte proeflapjes uit.  De machine die zij had uigezocht was een Bernina naaimachine uit Zwitserland.
Een degelijke machine die krachtig genoeg is om dat te doen wat we voor ogen hebben. Moeiteloos ging het eerste lapje er dubbelgevouwen onder door.  Vervolgens nog een keer dubbel tot 8 lagen dik. Deze machine had hier totaal geen moeite mee. Zelf heb ik ook een en ander uit kunnen uitproberen  en kwam tot de conclusie dat deze machine uitermate geschikt zou zijn voor ons. Het is geen goedkope machine maar zeker niet zo duur als een professionele machine. Na wat heen en weer overleggen, hebben we het proefmodel gekocht,  wat toch weer € 100,00 scheelde. Voor de oude machine kregen we ook nog iets terug. We hebben maar meteen wat extra stevige naalden voor jeans en leer erbij gekocht. Na ruim een uur in de winkel doorgebracht te hebben, waren we een ervaring rijker. De eigenaresse van deze zaak wenste ons veel succes met onze plannen en wij liepen heel  gelukkig met onze nieuwe aanwinst de zaak uit.
 
In het zelfde weekend heb ik de machine uitgeprobeerd en eerst een proeflapje gemaakt van alle mogelijke steken. Mijn eerste echte klus is de liflelines repareren, deze lopen van voor naar achteren over het dek. Het ruwe band ging zonder enige moeite onder de naaimachine door.  Ik was dik tevreden met onze nieuwe machine.

Mijn tweede klus wordt een veel groter project, namelijk een nieuwe bimini maken! De huidige bimini is versleten, gescheurd en hard aan vervanging toe. Dat wordt een uitdaging voor mij en onze nieuwe naaimachine!

----------
 
     << Terug >>