Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 1-03-2021    Carieb - Bonaire, Corona 2020 en 2021
 
Het heeft veel te lang geduurd, maar hier dan eindelijk weer eens een blogje van ons. Helaas geen vrolijk onderwerp, maar toch een deel van onze reis.

En toen was er het Corona-virus
In december 2019 werd in de Chinese miljoenenstad Wuhan een cluster van symptomen van een "longontsteking van onbekende oorsprong" waargenomen. In januari 2019 werd het virus voor het eerst geïdentificeerd en in de maanden daarna raakten wereldwijd miljoenen mensen besmet, van wie meer dan 1 miljoen patiënten overleden aan de gevolgen van het virus. Sinds 11 maart 2020 wordt de uitbraak van COVID-19 erkend als een pandemie door de WHO (World Health Organisation). Het maatschappelijke leven in een aanzienlijk deel van de wereld kwam grotendeels tot stilstand.
 
Wereldwijd
De wereld staat op zijn kop en niemand weet echt wat te doen. Elk land neemt zijn eigen beslissingen en veiligheidsmaatregelen. Daarnaast reageert de bevolking per land weer totaal verschillend op de gevolgen van deze pandemie en de opgelegde maatregelen. Delen van de wereldbevolking stromen over van empathie terwijl bij de andere helft van de bevolking de achterdocht groeit. Wantrouwen in de mensheid neemt drastisch toe, haat en liefde hebben nog nooit zo dicht bij elkaar geleefd. De beelden stromen binnen via Internet. Facebook wordt overspoeld met hartverscheurende video’s van ziekenhuizen die overvol zijn en waar medisch personeel keuzes moeten maken wie wel of niet behandeld kan worden. Mijn respect voor al het personeel in de gezondheidszorg groeit met de dag. Persoonlijke verhalen van mensen die getroffen zijn door het virus en wat dit gedaan heeft met hun leven. Voorstanders en tegenstanders die elkaar te lijf gaan, slachtoffers met in trieste verhalen en complottheorieën. De wereld lijkt gek geworden te zijn en wij zien het in Bonaire met lede ogen aan.
 
Dan zijn er nog de vele bedrijven en individuen die deze hele gebeurtenis volledig uitbuiten om er zelf een stuk rijker van te worden. De mondkapjes industrie groeit en bloeit weelderig zullen we maar zeggen. Producten die eigenlijk gratis zouden moeten zijn en toegankelijk voor iedereen worden nu voor bizarre bedragen verkocht.
De economie heeft een gigantische klap gehad, bedrijven gaan failliet vanwege de Lockdowns. Maar ook het sociale leven is totaal veranderd. Er mag en kan niet meer gezoend, geknuffeld of omarmd worden. Geen feestjes of samenscholingen, men moet thuis blijven. Eenzaamheid slaat toe, men kan nergens meer heen. Het contact vindt voornamelijk plaats via sociale media. Zoom en Whatsapp draaien overuren. Bedrijven gaan dicht en werknemers werken thuis, scholen zijn gesloten en leerlingen krijgen les via video calls. De verveling slaat toe, want hoe breng je je tijd nu door? Ouders worden gek van hun kinderen. Toch brengt deze tijd creativiteit met zich mee, want uit pure verveling worden er allerlei You tube en TikTok filmpjes gemaakt. Het aantal vloggers is enorm gestegen doordat men aan huis gekluisterd is. De nodige puzzels worden over het net verspreid en men is zeer creatief geworden met Photoshop.
Ook heerst er een ware opruimwoede in menig huishoudens wereldwijd. Daarnaast slaat de eenzaamheid toe. Ouderen krijgen geen bezoek meer, mensen die met moeite hebben met sociale contact zijn nu bijna geheel van de wereld afgesloten. Is de wereld er hierdoor leuker op geworden? Persoonlijk denk ik van niet, we maken ons ernstige zorgen hoe dit verder zal verlopen.
 
Bonaire
Ook wij zijn niet verstoken zijn van het nieuws in de wereld. Bonaire heeft maar 21.000 inwoners en deed er alles aan om zich te beschermen tegen het binnenkomen van dit virus. Cruiseboten werden geweerd, wat de vele lokale mensen en ook wij, totaal niet erg vinden. De gewone toeristen die per vliegtuig binnen komen, leveren meer op voor de toeristenindustrie waarvan het merendeel van Bonaire afhankelijk is. Bonaire ging dicht om zich te beschermen tegen het binnenkomen van virus. Al hoewel in de eerste maanden het er op leek dat Bonaire in een veilige bubbel zat, stak het virus ook hier de kop op. In het begin was het nog maar één geval, maar in de loop der maanden steeg dit aantal tot ver over de 100. Toen het eerste dodelijke slachtoffer viel, een huisarts van Bonaire, zijn ze hier toch wel erg van geschrokken. Tijd om alles nog meer aan te scherpen. We krijgen beelden te zien van Curacao, waar de rellen uitgebroken zijn en er veel geweld op straat is. Gelukkig valt het op Bonaire wel mee.
Helaas zijn er altijd individuen die zich niet aan de regels houden en ondanks alle maatregelen zich nergens van aantrekken.
Vooral de toeristen die per vliegtuig binnen kwamen worden argwanend bekeken door een deel van de bevolking. Heel tegenstrijdig, want hun inkomen komt veelal uit het toerisme. Daarnaast houden zelfs een aantal lokale mensen zich niet aan de regels en geven toch feestjes en BBQ’s op het strand. Tegenwoordig treden ze hier tegen strenger op, er wordt meer gecontroleerd. De middenstand heeft een grote klap gehad vanwege het feit dat ze weken dicht waren en later maar een beperkt aantal mensen mogen ontvangen en tot 22:00 uur open mochten zijn. Tijdens de hele periode dat er geen of heel weinig vliegtuigen binnenkwamen, hadden de bedrijven ook geen of weinig inkomsten. Men leeft van de toeristen op dit eiland. De armoede stijgt, de voedselbank draait overuren om iedereen in nood te voorzien van toch een goede maaltijd. Gelukkig zien we dat vele goede initiatieven zijn, dat geeft de mens weer moed. De supermarkten konden niet goed bevoorraad worden, waardoor er een tekort aan een aantal producten ontstond. Gezellig uit eten gaan kon een hele tijd niet meer en muziek optreden, zoals voorheen bij b.v.  Little Havana werden niet meer mogelijk. We missen het, er is veel minder leven in Kralendijk. Er is een periode geweest dat alles weer gewoon open was, maar wel met beperkingen van o.a. het aantal personen. Wij gaan minder vaak naar de kant, gaan af en toe uit eten of doen ergens Happy Hour, maar lang niet zo vaak als voor heen.
Begin maart van 2021 nam het aantal gevallen van Corona zo sterk toe dat er weer besloten werd om alles dicht te doen. Uiteraard blijven de noodzakelijke bedrijven open, maar restaurants e.d. gingen dicht en zijn alleen open voor take away. De laatste paar weken is het aantal zo snel gestegen dat er op dit moment zelfs 2 keer zo veel Covid gevallen zijn dan bij de laatste piek.
We blijven zoveel mogelijk op de boot en gaan alleen naar de kant om boodschappen te doen. Het is stil in de straten van Bonaire………
Laatste stand van zaken, 15 maart 2021
 
Zeilers op Bonaire
Vanwege de Corona konden de meeste boten niet vertrekken vanaf Bonaire en bleven de mooring allemaal bezet.
Sommige bleven maanden bij Bonaire, net als wij, andere vertrokken zodra dit mocht. Wij als zeilers zorgen tenminste nog een beetje voor inkomen door het doen van boodschappen etc. Hoewel niet elke bewoner van Bonaire dit zo ziet, want je bent tenslotte toch een buitenstaander.
Helaas zijn er onder de zeilers ook een aantal bij die lak hebben aan alle regels. Zo vertrok een zeilster, die bij een eiland vertoefde waar een totale lockdown was, stiekem richting Bonaire. Niet alleen kwam ze met een zielig verhaal binnen, waar de douane intrapte, maar hield zij zich vervolgens ook nog eens niet aan de haar opgelegde quarantaine regels. De lokale bevolking was hier zeer verontwaardigd over en dit voorval zetten de zeilers community in een kwaad daglicht, terwijl er vele zeilers waren die dit onacceptabel gedrag vonden. Hoe dom en asociaal kun je zijn, door je niet aan deze regels te houden?! Het gaat om de gezondheid van de bevolking van Bonaire en zijn gasten, zoals wij.
 
Na meer dan één jaar aan een mooring te liggen, ken je wel de meeste zeilers wel. Naast een aantal Nederlandse boten lagen er o.a. Canadezen, Amerikanen, Engelsen, Duitsers, Fransen, Zwitsers, Zweden, Denen, Portoricianen. Hoewel de zeilers met dezelfde nationaliteit toch meer naar elkaar trekken, hebben we toch met vele zeilers een leuk contact. We hebben maanden lang gezellig contact gehad met Heather en Don, onze Canadese buren, waar mee we regelmatig een borrel deden bij Divers Diner of Karel’s. Koen en Yvonne van Heavy Metal hebben ook een paar maanden naast ons gelegen en dat waren heel gezellige buurtjes. Net voor de laatste golf van Covid, zijn er een aantal boten vertrokken en zag het mooringveld er een stuk leger uit. Maar nu zijn er alweer zoveel boten binnengekomen dat het weer vol is. De mogelijkheden om naar andere eilanden te gaan zijn beperkt, waardoor er toch veel zeilers besloten hebben om hier te blijven.

Humor onder zeilers
 
Wij tijdens de Corona
We zijn in november 2019 aangekomen op Bonaire, in de veronderstelling dat we ergens in maart 2020 zouden vertrekken naar Cuba en Jamaica. Dat werd het dus niet doordat vele eilanden op slot gingen.
In het begin rond maart 2020 ben ik vrijwillig 5 weken in quarantaine gebleven op de boot. Dit uit voorzorg vanwege mijn slechte weerstand. Fred deed de boodschappen. Af en toe kwamen er zeilers op de koffie of om een borrel te drinken, maar die bleven in hun dinghy zitten op gepaste afstand. Wat ik vooral gemist heb tijdens die weken is het contact en de beweging. Vervelen doen we ons niet zo gauw, dus dat was geen probleem.
Toen alles weer een beetje gestabiliseerd was kon ik ook weer van boord. We houden nog steeds wel afstand en zijn voorzichtig met grotere groepen mensen. Maar wanneer we uit eten of drinken gaan, dan doen we dit ook om de middenstand een beetje te steunen. Nu de cijfers weer dramatisch stijgen, houden we zeker afstand.
Even genoeg over Covid.
 
Lieve familie, vrienden en alle bekenden.
 
 
 

----------
 
 
17-03-2021, reactie van Pascal
Hi Caroline en Fred,

ik heb jullie blog weer gelezen, ik zit toch wel met een vraagje, nu de Corona ook bij jullie op het eiland een grote impact heeft.

Er zijn inmiddels een aantal effectieve vaccins , maar op de één of andere manier gaat alles hier qua logistiek in een slakkengangetje.

Maar is er bij jullie nu geen mogelijkheid om voor slechts 21.000 inwoners een inenting programma te maken?

Ik bedoel met 1000 prikjes per dag zou het toch mogelijk moeten zijn om de hele bevolking in 3 weken tijd immuun te krijgen!!

Iedereen die kan prikken 100 euri per dag geven, lege hotelkamers als prik post inrichten en vervolgens adverteren dat dit het enige eiland is waar toeristen welkom zijn omdat ze de bevolking niet kunnen besmetten, wellicht voor de invliegende toeristen nog een verplicht snel test op het vliegveld zodat ze ook onder elkaar ze zich geen zorgen hoeven te maken. Dat is toch een super reclame om het wereldnieuws te halen en het eiland goed op de kaart te zetten?

De hele wereld wil reizen en iedereen zou graag willen komen en daar is geen plaats genoeg voor dus voor de geleden verliezen kunnen net zolang dat het blijft heersen de prijzen van hotels restaurants taxi bars etc voor de toeristen verdubbelen als bijdrage voor het veilige vakantie oord waar knuffelen en meer is toegestaan..

Het eiland is omringd door water dus de vele gelukzoekers etc. die het eiland platzak op allerlei manieren willen binnenkomen is niet mogelijk..

Zie ik wat over het hoofd.... anders wil ik me daar wel verkiesbaar stellen of het logistiek op komen zetten ;-)

Greetz Pascal
 ----------
     << Terug >>