Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 30-11-2020    Carieb - Bonaire, Duiken en gezondheid
 
Januari en Februari 2020
Een aantal jaren geleden hebben we proeflessen gehad van vrienden, hierdoor kregen we meer interesse voor het duiken. Het is er echter niet van gekomen om eerder te leren duiken, maar nu we bij Bonaire zijn, waar het water super helder is en de onderwaterwereld prachtig is, willen we graag onze duikbrevet halen. De meeste duikscholen geven een cursus van drie dagen om je PADI ' Open Water' te behalen, maar wij geven de voorkeur aan om wat meer aandacht te krijgen en deze cursus niet zo gehaast te doen. We gaan daarom op zoek naar iemand die ons privéles kan geven. We maken kennis met Alejandro Gutiérrez, die op zijn boot woont in de Bonaire Nautico Marina (ofwel het dinghy-dock voor de zeilers die aan een mooring liggen). Alejandro is afkomstig uit Colombia en woont al ruim 10 jaar op Bonaire. Hij is niet alleen duikinstructeur, maar ook een professionele onderwaterfotograaf en onderzoeker van grotten. Voor meer informatie verwijzen we naar zijn website:
https://go-diving-bonaire.com/
Tijdens ons eerste gesprek hebben we meteen een goede klik en leggen uit wat we graag willen. De eerste les bestaat uit een korte mondelinge uitleg en daarna krijgen we onze duikuitrusting om. Het valt behoorlijk tegen om, met die zware duikfles op je rug, naar de rand van de steiger te lopen en het water in te springen. In ondiep water legt hij nog één en ander uit en neemt ons dan (aan de hand) mee naar dieper water voor een eerste kennismakingsduik. We zwemmen tot een meter of twaalf langs het rif en maken kennis met de onderwaterwereld van Bonaire. Wat een fantastische ervaring! We voelen ons zo vrij als een vis in het water. Hier gaan we zeker mee door!
 
We spreken af wanneer en hoe vaak we zullen gaan duiken en de theorie zullen doen. We krijgen een heleboel informatie tijdens de gesprekken en nemen thuis samen de theorie door. Er zijn verschillende manieren om het water in te komen en uiteindelijk bevalt één manier ons het beste. Duikfles aan opgeblazen vest in het water laten vallen, zelf het water in springen en daar het vest aan doen. Het is even een handigheidje maar zo hoef je niet met zware uitrustig te sjouwen.
 
Maar na een aantal duiklessen word ik (Caroline) verkouden en zit mijn neus ineens helemaal dicht. Ook mijn voorhoofdholtes lijken verstopt te raken en ondanks het gebruik van neusspray blijft de boel helemaal verstopt. Dan lijkt het even wat beter te gaan en hebben we weer een duikles. Maar zodra ik dieper dan drie meter ga, lijkt mijn hoofd te ontploffen. Nee, dit gaat het niet worden en ik stop er mee voor die dag. Fred en Alejandro duiken dan verder samen.
 
Na een week is het nog niet over en worden de klachten steeds erger en heviger. Mijn hele gezicht doet pijn en ik heb elke dag zware hoofdpijn. Dat wordt dus een bezoek aan een huisarts.
Om een lang verhaal kort te houden even een samenvatting. Ik ben hiermee een aantal weken zoet geweest. Verschillende bezoeken naar een huisarts, die me neussprays, antibiotica en uiteindelijk prednison voorschreef. Dit alles leverde niet het gewenste resultaat op en werd ik uiteindelijk toch maar doorgestuurd naar een KNO-arts. Deze arts komt van Curacao en vliegt één keer per week in om spreekuur te houden. Er werden foto’s gemaakt en een MRI-scan omdat de medicatie nog steeds niet het gewenste effect had. Mijn voorhoofdholtes zaten volledig dicht en de KNO-arts schreef een langere prednisonkuur voor. Eindelijk had dit wat meer effect en ging ik me na weken weer wat beter voelen. Duiken zit er voorlopig voor mij niet in, eerst maar eens goed beter worden.
Na zoveel kuren heeft mijn weerstand een fikse deuk op gelopen en heb ik besloten om pas weer verder te gaan met duiken als mijn conditie weer een stuk beter is. Fred is ondertussen wel door gegaan en heeft zelfs de smaak zo goed te pakken dat hij inmiddels zijn PADI voor ‘Advanced Open Water’ heeft gehaald. We zijn uitermate tevreden met de manier waarop Alejandro ons beiden heeft begeleidt met het duiken.
 
Mijn tijd komt nog wel, voorlopig zijn we toch nog bij Bonaire.

----------
 
     << Terug >>