Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 10-05-2020    Carieb - Bonaire, Algemeen
 Bonaire - Terug in de tijd
De komende blogs gaan over de periode van aankomst op Bonaire in november 2019 tot het heden.
Met terugwerkende kracht zal ik vertellen over wat we zoal gedaan en beleefd hebben op/bij Bonaire.
 
Ons blog is voor ons een dagboek/reisverslag, maar ook zo opgezet om (vertrekkende) zeilers te voorzien van informatie. Daarnaast natuurlijk voor familie, vrienden en andere geïnteresseerden die ons volgen.
Omdat we nu al wat langere tijd bij Bonaire vertoeven, zal ik het iets uitgebreider hebben over dit mooi eiland Bonaire.
Algemene gegevens
Het is een Nederlands eiland dat in het zuidelijk deel van de Caribische Zee ligt voor de kust van Venezuela. Bonaire is een vrij klein eiland, 40 km lang en 12 km reed, met een oppervlakte van ongeveer 288 km². Het behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen en is het Caribische deel van Nederland, sinds 2010 bestuurlijk een bijzondere gemeente. De gezaghebber van Bonaire is de heer Edison Rijna.
De hoofdstad is Kralendijk en ligt aan de westkant van het. In tegenstelling tot Curacao is de valuta op Bonaire de Amerikaanse dollar. De officiële taal is Nederlands, maar Papiaments wordt het meest gebruikt door de lokale bevolking (64%). Dit is een zelfstandige creoolse taal met voornamelijk invloeden uit het Spaans en Portugees, daarnaast veel invloed van het Nederlands, Engels, Frans, evenals Indiaanse en West-Afrikaanse talen. Een echte mengelmoes van talen kun je wel zeggen. Daarnaast spreekt met Engels en Spaans. Het eiland heeft ruim 21.000 inwoners. In 2019 kwamen er ruim 458.000 mensen via cruiseboten op het eiland. In de tweede helft van de twintigste eeuw kwam het toerisme op gang op Bonaire. De aanleg van twee pieren ten behoeve van cruiseschepen en de aanleg van Flamingo Airport zijn erg belangrijk geweest voor het ontwikkelen van het toerisme. Bonaire is hierdoor een economisch stabiel en veilig Caribisch eiland.
De bevolking is als volgt verdeeld over de oude kernen en wijken:
Kralendijk
Playa (centrum van Kralendijk)
Tera Kora
Nikiboko
Antriol
Nort'i Salinja
Rincon
Achter Kralendijk tegen de heuvel liggen achter het oude Norte di Salina de wijken Republiek en Santa Barbara. Achter Santa Barbara aan de kust ligt de nieuwe (zeer luxe) wijk Sabadeco. Voorbij het vliegveld richting zoutpannen is de wijk Belnem gelegen, vernoemd naar Harry Belefonte. Dit is een beroemde Amerikaanse zanger en acteur, die het liedje ’Oh, Island in the Sun’ schreef over Klein Bonaire.
 
De vlag van Bonaire

Is relatief jong en pas ingesteld op 15 december 1981.
  • De cirkel symboliseert een kompas en verwijst naar het feit dat Bonairianen te boek staan als goede zeelui en vissers.
  • De driehoeken staan voor gelijkheid voor alle mensen uit alle windstreken.
  • De zespuntige ster vertegenwoordigt de zes oorspronkelijke woonwijken op Bonaire: Kralendijk, Nikiboko, Tera Còrá, Antriol, Nòrt di Saliña en Rincon.
  • De rode kleur van de ster staat voor het bloed en de overlevingskracht van de Bonairiaan.
  • De gele baan staat voor de zon en de bloemen en verwijst naar de één keer per jaar bloeiende kibrahacha.
  • De witte baan staat voor vrede en vrijheid.
  • De blauwe baan verwijst naar de zee.
Het volkslied van Bonaire
Sinds 1964 heeft Bonaire een volkslied: ‘Tera di Solo y Suave Biento ‘, ‘Het land van Zon en Zachte Wind’.
Papiaments                                               Nederlands
Tera di Solo i suave bientu
Patria orguyoso salí fo'i laman
Pueblo humilde i sèmper kontentu
di un kondukta tur parti gabá
Pues laga nos trata tur dia
pa sèmper nos Boneiru ta mentá
Pa nos kanta den bon harmonía
Dushi Boneiru nos Tera stimá
Laga nos tur komo Boneriano
Uni nos kanto; alsa nos bos
nos ku ta yu di un Pueblo sano
sèmper kontentu sperando den Dios
Ningun poder lo por kita e afekto
Ku nos ta sinti pa e Isla di nos
Maske chikitu ku su defekto
nos ta stim'ele ariba tur kos.
Land van zon en zachte bries
Trots vaderland, verrezen uit de zee
Bescheiden volk, altijd tevreden
met een alom geroemd gedrag
Laat ons dus elke dag proberen
om ons Bonaire een goede naam te geven
Om zo in goede harmonie te zingen:
Heerlijk Bonaire, ons geliefd vaderland
Laat ons allen als Bonaireanen
Samen zingen en onze stemmen verheffen
Wij, als kinderen van een gezond volk,
altijd gelukkig, gelovend in God
Geen kracht kan ons deze liefde afnemen
Zoals wij die voelen voor ons eiland
Ondanks dat het klein is en niet volmaakt
Wij houden ervan boven alles
   
De natuur
Bonaire heeft geen kilometerslange zandstranden zoals andere eilanden, maar die zijn wel bijzonder mooi! Klein Bonaire is een beschermd rif eilandje voor de kust van Kralendijk en heeft hagelwitte zandstranden. Op Bonaire zijn vooral veel struiken en cactussen, met weinig bomen door ontbossing. Wel zijn er op de wat meer toeristische plekken redelijk wat palmbomen staan. Palmbomen kwamen van oorsprong niet voor op Bonaire voor, ze zijn door mensen geïmporteerd en geplant. De inheemse bomen zijn de Kibra Hacha en de watapana (divi-divi). Door de koraalriffen in de wateren rondom Bonaire komen er maar liefst 469 verschillende soorten vissen voor. De 'Reef Environmental Education Foundation (REEF)' heeft de koraalvissen van het Nederlandse duikeiland in kaart gebracht. Het is dan ook één van de meest populaire duikeilanden ter wereld.
Onze eigen 'huisvis', de Angelfish (Keizervis).

Wat ons betreft
Wij liggen aan een mooring vlakbij het kleurrijke centrum van Kralendijk met uitzicht op ‘Klein Bonaire’. Een prachtige omgeving met helder water waar duizenden mooie vissen zwemmen. Dagelijks duiken we het water in om te snorkelen en te duiken tussen onze ‘huisvissen’. We herkennen zelfs de vissen en zij beginnen aan ons te wennen, zijn nieuwsgierig en komen heel dicht bij.
Vrijwel meteen kregen we een goede indruk van dit eiland. Het voelt aan als het leven in een klein dorp. De mensen zijn vriendelijk en staan open voor een praatje. Ja, we voelen ons wel ‘thuis’ hier bij Bonaire.
 

Winkelstraat in Kralendijk

----------
 
     << Terug >>