Algemene gegevens
Het is een Nederlands eiland dat in het zuidelijk deel van de Caribische Zee ligt voor de kust van Venezuela. Bonaire is een vrij klein eiland, 40 km lang en 12 km reed, met een oppervlakte van ongeveer 288 km². Het behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen en is het Caribische deel van Nederland, sinds 2010 bestuurlijk een bijzondere gemeente. De gezaghebber van Bonaire is de heer Edison Rijna.
De hoofdstad is
Kralendijk en ligt aan de westkant van het. In tegenstelling tot Curacao is de valuta op Bonaire de Amerikaanse dollar. De officiële taal is Nederlands, maar Papiaments wordt het meest gebruikt door de lokale bevolking (64%). Dit is een zelfstandige creoolse taal met voornamelijk invloeden uit het Spaans en Portugees, daarnaast veel invloed van het Nederlands, Engels, Frans, evenals Indiaanse en West-Afrikaanse talen. Een echte mengelmoes van talen kun je wel zeggen. Daarnaast spreekt met Engels en Spaans. Het eiland heeft ruim 21.000 inwoners. In 2019 kwamen er ruim 458.000 mensen via cruiseboten op het eiland. In de tweede helft van de twintigste eeuw kwam het toerisme op gang op Bonaire. De aanleg van twee pieren ten behoeve van cruiseschepen en de aanleg van Flamingo Airport zijn erg belangrijk geweest voor het ontwikkelen van het toerisme. Bonaire is hierdoor een economisch stabiel en veilig Caribisch eiland.
De bevolking is als volgt verdeeld over de oude kernen en wijken:
Kralendijk
Playa (centrum van Kralendijk)
Tera Kora
Nikiboko
Antriol
Nort'i Salinja
Rincon
Achter Kralendijk tegen de heuvel liggen achter het oude Norte di Salina de wijken Republiek en Santa Barbara. Achter Santa Barbara aan de kust ligt de nieuwe (zeer luxe) wijk Sabadeco. Voorbij het vliegveld richting zoutpannen is de wijk Belnem gelegen, vernoemd naar Harry Belefonte. Dit is een beroemde Amerikaanse zanger en acteur, die het liedje
’Oh, Island in the Sun’ schreef over Klein Bonaire.
De vlag van Bonaire

Is relatief jong en pas ingesteld op 15 december 1981.
De natuur
Bonaire heeft geen kilometerslange zandstranden zoals andere eilanden, maar die zijn wel bijzonder mooi! Klein Bonaire is een beschermd rif eilandje voor de kust van Kralendijk en heeft hagelwitte zandstranden. Op Bonaire zijn vooral veel struiken en cactussen, met weinig bomen door ontbossing. Wel zijn er op de wat meer toeristische plekken redelijk wat palmbomen staan. Palmbomen kwamen van oorsprong niet voor op Bonaire voor, ze zijn door mensen geïmporteerd en geplant. De inheemse bomen zijn de Kibra Hacha en de watapana (divi-divi). Door de koraalriffen in de wateren rondom Bonaire komen er maar liefst 469 verschillende soorten vissen voor. De 'Reef Environmental Education Foundation (REEF)' heeft de koraalvissen van het Nederlandse duikeiland in kaart gebracht. Het is dan ook één van de meest populaire duikeilanden ter wereld.
Onze eigen 'huisvis', de Angelfish (Keizervis).
Wat ons betreft
Wij liggen aan een mooring vlakbij het kleurrijke centrum van Kralendijk met uitzicht op ‘Klein Bonaire’. Een prachtige omgeving met helder water waar duizenden mooie vissen zwemmen. Dagelijks duiken we het water in om te snorkelen en te duiken tussen onze ‘huisvissen’. We herkennen zelfs de vissen en zij beginnen aan ons te wennen, zijn nieuwsgierig en komen heel dicht bij.
Vrijwel meteen kregen we een goede indruk van dit eiland. Het voelt aan als het leven in een klein dorp. De mensen zijn vriendelijk en staan open voor een praatje. Ja, we voelen ons wel ‘thuis’ hier bij Bonaire.

Winkelstraat in Kralendijk