Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 19-08-2019    Carieb - Curacao, deel 1
 
We liggen nu op het Spaanse Water voor anker.
 

Algemene informatie over Curacao
Curacao is een langgerekt, droog en licht heuvelachtig eiland en ligt tussen Aruba ten westen en Bonaire ten oosten. Op het breedste punt is Curacao 16 km breed, ongeveer 64 km lang en heeft een oppervlakte van 472 m2. Hiermee is Curacao het grootste eiland van de Benedenwindse Eilanden (ook wel de Kleine Antillen genoemd). In de hoofdstad Willemstad vindt je bijzondere architectuur van 17e tot vroeg-20e-eeuwse panden. Vanwege de aard en dichtheid van de gebouwen staat een gedeelte van de binnenstad van Willemstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn veel overblijfselen van het koloniale verleden waardoor ook landhuizen en voormalige plantagehuizen tot monument verklaard zijn. De officiële talen op Curacao zijn Nederlands en Papiaments, de lokale taal van het eiland, maar tegenwoordig wonen en werken er veel mensen uit o.a. Venezuela, die veelal alleen Spaans of een beetje Engels spreken. Door het heerlijke klimaat, diep blauwe zee met mooie koraalriffen en tropische vissen, en de kleurrijke stad Willemstad is het een populaire vakantiebestemming. Er meren dan ook wekelijks grote cruiseboten aan met ladingen toeristen. Men spreekt ook wel van het 'tropische Amsterdam'.
 
Happy Hour
Dat zijn de belangrijke bijeenkomsten voor zeilers. Naast het feit dat het altijd een gezellige bezigheid is, waarin we andere zeilers ontmoeten, wordt er de nodige informatie uitgewisseld over de plekken waar men geweest is en/of naar toe willen. Zeilers helpen elkaar onderling. Elke donderdag is er om 17:00 uur ‘Happy Hour’ bij restaurant ‘de Pier’, waar de diverse zeilers bij elkaar komen voor een borrel. De bemanning van de Zeezwaluw en Dayak zijn uiteraard ook aanwezig. We maken ook kennis met Mariska, Tjaart, Linde en Berber, het gezin van de Zouterik (Mariska schrijft een column om over hun zeilreis in de LINDA). Iets later ontmoeten we ook Pieter en Inge van de Baerne.
 
Supermarkten ed
De eerste keer nemen Diny en Marten ons mee (zij hebben een auto) naar een hele grote supermarkt, Van Tweel (soort AH) in de wijk ‘Zeelandia’.  Woooh………hier kun je echt weer alles krijgen. Ik vond hier zelfs ‘Sinas Snippers’ van Lonka, dat zijn ouderwetse chocolaatjes van vroeger. Hier word ik helemaal blij van. Rijen met vleeswaren, keuze uit zoveel soorten brood etc etc. Dit zijn we niet meer gewend. Wat een keuze, we worden er hebberig van. Pure Hagelslag, drop, lekker vleeswaren, heerlijk brood, vlees, groente etc. De prijzen zijn hoog, soms zelfs hoger dan in Nederland, want alles moet geïmporteerd worden. Nu beseffen we nog meer wat een luxe het is om zoveel keuzes te hebben. De afgelopen jaren waren we in Afrika (Senegal, Gambia en Kaapverdië) daar zijn de keuzes beperkt. Wanneer je in Nederland woont, dan mag je zeker niet klagen.
Vanaf de toegang van de haven bij het Spaanse Water (vlakbij restaurant de Pier) zijn er verschillende mogelijkheden. Van Tweel Supermarkt zit in de wijk ‘Jan Thiel’ (zou je naar toe kunnen lopen). Er gaat ook elke ochtend een busje (wat gratis is) om 8:30 uur naar Vreugendhil supermarkt, wijk ‘Salina’. Hier vlakbij zit ook Budget Marine (voor de nodige watersport artikelen). Je hebt ongeveer een uur de tijd om boodschappen te doen voordat het busje weer terug gaat. Voor andere supermarkten heb je een auto nodig, wat in ieder geval handig is omdat de meeste bedrijven erg ver uit elkaar liggen. Wij deden vaak bij verschillende zaken boodschappen afhankelijk van wat we nodig hadden, waaronder: Best Buy en Centrum (Mahaai), Mangusa Hypermarket (ook een hele grote supermarkt).
 
Ook de bouwmarkt ‘Kooyman’(Zeelandia) bezochten we met vaste regelmaat als we iets op klusgebied nodig hadden. In die zelfde wijk vindt je ook ‘La Curacao’, daar kun je werkelijk van alles en nog wat vinden.
 
Fred en ik wandelen door het centrum en op een terrasje eten we een broodje ‘gezond’, ofwel broodje kroket. Het is niet echt goed voor onze gezondheid, maar we worden er wel heel blij van, zeker wanneer je dat een tijd niet gegeten hebt.
Kortom, in Curacao kun je weer echt alles krijgen!
Street culture festival ‘Kaya Kaya’ verenigt community
Kaya Kaya is een festival wat georganiseerd wordt in het hartje van de kleurrijke wijk ‘Otrobanda’ van Willemstad. Kurt Schoop, Raygen Zuiverloon en Clayton Lasten zijn de initiatiefnemers. Het festival is een manier om verschillende mensen samen te brengen en een buurt een positieve impuls te geven. Daarbij wordt Kaya Kaya door verschillende sponsoren gesteund om de wijk op een duurzame wijze te ontwikkelen. Samen met buurtbewoners is er de afgelopen weken hard gewerkt aan een duurzame wijkontwikkeling ‘to Leave it Better Behind’. Straten worden hersteld, ontdaan van onkruid, afval verzameld, huizen geschilderd en muren voorzien van prachtige schilderingen. Tijdens het festival zijn er diverse Curacaose street culture met kunst, livemuziek op verschillende podia, pop-up restaurants en kraampjes. En bewoners stellen hun huis en tuin beschikbaar als kustgalerie voor exposities van o.a. UFO & Carlos Blaaker. Food stations worden gerund door buurtbewoners van Ser’í Otrobanda die o.a. verrukkelijke ayaka, keshi yená, sùlt, empaná, pasa palu box, vegan, grill  en “sòpi di Kaya Kaya” aanbieden.
Samen met de bemanning van de Dayak lopen we vanaf de middag tot in de late uurtjes door alle straatjes en genieten volop van wat het festival te bieden heeft. De sfeer is goed en ook de politie/ wijkagenten op straat amuseren zich prima. Het was zeker bijzonder om hierbij aanwezig te zijn.

Verdere informatie is te vinden op Facebook pagina: https://www.facebook.com/Kayakayaparty/

----------
 
 
19-12-2019, reactie van Enrique

Genieten van de Espanse tenperatura muibien recuerdos groetjes

 
19-12-2019, reactie van Enrique
FELLICES NAVVIDADES Y UN PROSPERO AÑO NUEVO

gelukkig feest dagen en een aankomend niwe jaar
 
20-12-2019, reactie van Aad
Dit blog is potjandorie beter dan een reisgids!
 
20-12-2019, reactie van Aad
Overigens is 472 m2 niet zo groot voor een eiland... :-)
 ----------
     << Terug >>