Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 17-01-2019    Slecht begin van het nieuwe jaar
 
In de maanden november en december hebben, zowel Fred als ik, behoorlijk veel last van verkoudheid en hoesten gehad. Bij mij ging het niet over en het resulteerde uiteindelijk zelfs in een longontsteking. Omdat ik al vaker met dit bijltje heb gehakt wist ik dat er maar één oplossing was om dit goed te bestrijden, een antibiotica kuur. Ik had het al aan zien komen en het langer uitgesteld dan slim was. Gelukkig hebben we aan boord een ruime voorraad medicatie, dus dat was geen probleem. Helaas bleek 1 kuur van 7 dagen onvoldoende om het de kop in te drukken en moest ik wat langer doorgaan. Gaande weg voelde ik me gelukkig wel wat opknappen.
 
Hebben we het ene gehad, krijgen we het volgende.
Vlak voor Oud & Nieuw was er bij mij een klein stukje van een vulling afgebroken. Gewoon pech, maar het was wel noodzakelijk dat er iets aan gedaan werd. Via Hannie, één van de Wereldvrouwen, werd ik naar een goede tandarts in Mindelo verwezen. In het begin van een zijstraat (aan de linkerkant) van de weg naar het Paleis, zit aan de linkerkant op de eerste verdieping een tandartsenpraktijk. Hier schuin tegenover zit een hele goede bakker volgens Hannie en dat klopt zeker, vanaf dat moment kopen we daar zoveel mogelijk ons brood.
Aangekomen bij de tandarts leg ik mijn probleem uit en om duidelijkheid te krijgen of de betreffende kies niet gespleten is, maakt ze een foto. Na het maken van de foto blijkt dat hij gewoon gevuld kan worden en er wordt een afspraak voor de volgende dag gemaakt. Ik ben totaal geen fan van tandartsen, maar gelukkig verdoofd ze de plek waar ze moet boren. De kies wordt netjes afgevuld en met een beetje scheef smoeltje van de verdoving kom ik terug in de wachtkamer waar Fred op me zit te wachten. Het duurt nog wel even voordat de verdoving uitgewerkt is, maar ja dat hoort er bij. Ondertussen is het ruim na lunchtijd en heb ik behoorlijke trek gekregen. Iedereen heeft het weleens ervaren om iets te eten of drinken terwijl de ene helft van je gezicht helemaal gevoelloos is. Kost wat moeite om alles aan één kant naar binnen te werken, maar het is wel een goede methode om rustig te eten. Jammer genoeg heb ik, waarschijnlijk van het geklooi in mijn mond en de verdoving nog een paar dagen last van hoofdpijn en pijn in mijn gezicht.
De totale behandeling (twee bezoeken, foto en vulling) heeft mij slechts € 60,00 gekost. Dat is nog geen 3e deel van wat een gemiddelde tandarts in Nederland kost.
 
Vervelende dingen komen nooit alleen
Vorige week woensdag kreeg ik ineens erg last van mijn buik. Nu heb ik wel vaker last van mijn darmen, maar ditmaal zat de pijn veel hoger, meer naar mijn maag toe. Ik heb een soort afknellende band van spierpijn om mijn lijf, ben misselijk, slaap slecht en kan ook niet veel eten. De pijn varieert en gaat gepaard met koortsaanvallen. Ik zit te bibberen onder een fleece dekentje met dikke sokken aan terwijl het binnen 26 graden is. Zo gaat het een aantal dagen door. Mijn weerstand is behoorlijk gereduceerd na de longontsteking en ik voel me al weken bekaf. Wanneer ik denk, nu gaat het iets beter, neemt de pijn zaterdag en zondag weer toe en ook de koorts is terug. Ik kan niet meer slapen en alleen nog maar rechtop zitten. Tijd om naar een dokter op te zoeken en op maandagochtend nemen we een taxi naar het MediCentro (aan de Av. Alberto Leite – Madeiralzinho). Hier worden we al vrij snel geholpen door de uitermate vriendelijk arts Dr. Yasar P. Garcia. Deze arts begint meteen allerlei formulieren met de stempel ‘Urgencia’ erop in te vullen en wil direct enkele onderzoeken laten doen. Hij laat me voor minimaal 4 uur opnemen ter observatie. Door verplegend personeel worden we begeleid naar een aparte ruimte waar een bed voor me klaar staat met gordijnen er omheen. Het verplegend personeel is allemaal zeer vriendelijk. Hier word ik aan een infuus gelegd tegen uitdroging met een vitamine B complex en krijg ook meteen een injectie in mijn bil tegen de pijn. Ik vind alles goed, als ik maar van de pijn af kom. Er wordt bloed afgenomen en een urine test gedaan. Ook moet er een Ultrasonografie van mijn buik worden gemaakt en zittend in een rolstoel gaan we, via de buitenkant van het gebouw, naar de onderste verdieping, wat op zich al een bijzondere ervaring is. Daarna mag ik weer mijn bed in en is het wachten op de resultaten. Regelmatig komen ze vragen of het goed met me gaat. Gelukkig is de ergste druk nu van mijn buik af nu, maar ik voel me wel een vaatdoek, mede omdat ik niets heb kunnen/willen eten vandaag. Ik neem af en toe slokjes water uit mijn waterflesje, maar dan kan ik mijn ogen niet meer openhouden van de moeheid en val in slaap. Totaal krijg ik 3 zakken vloeistof via het infuus. Fred gaat tussendoor even ergens iets eten. Rond half 4 in de middag komt de arts met de uitslag. Er zijn drie verschillende vormen van een bacteriële infectie gevonden, Salmonella type H, type O en proteus OX19. Ik denk meteen, dat heb ik weer, niet 1 maar 3 types!
 
Even ter informatie:
Wat is infectie met salmonella?
De salmonellabacterie behoort tot de familie van de enterobacteriën. Er zijn ongeveer 1500 verschillende types salmonella, ook wel serotypen genoemd. De verschillende serotypen hebben vaak een eigen gedrag. Sommige salmonellabacteriën verdwijnen binnen enkele dagen vanzelf. In dat geval is een behandeling niet nodig. Er zijn echter ook salmonellabacteriën die ernstige infecties en zelfs blijvende klachten kunnen veroorzaken. Behandeling met antibiotica is in dat geval noodzakelijk. Het zijn voornamelijk de salmonella typhi en de salmonella paratyphi die ernstige klachten kunnen veroorzaken.
Oorzaak van infectie met salmonella
De salmonella bacterie komt vooral voor in rauw vlees (vooral varkensvlees en kip), eieren, rauwe melk en melkproducten, vis en garnalen. Normaal gesproken veroorzaakt het eten van besmet vlees niet direct een infectie. Pas wanneer de bacteriën zich op het voedsel hebben kunnen vermeerderen, ontstaat infectiegevaar. Dit is het geval wanneer producten niet voldoende gekoeld bewaard worden of wanneer producten niet goed verhit worden. De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C verhit wordt. Invriezen van producten doodt de bacterie niet maar gaat wel vermeerdering tegen. 
 
Er wordt meteen antibiotica in het infuus gespoten en de laatste zak wordt opgehangen. De arts schrijft een aantal medicijnen voor o.a. antibiotica, deze moeten we op weg naar ‘huis’ bij de apotheek kopen. In principe mag ik gewoon eten en drinken (alleen water uit flesjes, maar dat doen we altijd al), maar voorlopig geen gewone melk (ik drink gelukkig toch al alleen Sojamelk), geitenkaas eten of slecht gekookte of gebakken eieren, vlees of vis eten. Nu moet ik zeggen dat ik daar op dit moment ook beslist geen behoefte aan heb.
Het zal nu met de medicatie en veel rust moeten overgaan.
 
Omdat Fred zich ook al een paar dagen niet optimaal voelt, zegt hij tegen de verpleegster dat hij zich ook wil laten testen op deze bacteriële infecties. Dit wordt vervolgens ook in gang gezet en hij verdwijnt naar het laboratorium op de 2e verdieping. Voor de uitslag zullen we nog een uurtje moeten wachten en dat doen we rustig in dezelfde ruimte.
Rond half 5 s ’middags komt de uitslag van Fred terug, positief bevonden op Salmonella type H. Fred dacht zeker gedeelde smart is halve smart! De verpleegster vraagt een recept voor medicatie aan de arts. Gezellig, nu gaan we allebei aan de antibiotica! We bedanken het verplegend personeel voor hun zorg en rustig wandelen we het ziekenhuis uit, waar we een taxi aanhouden die ons terug brengt naar de haven. Bij de Floating Bar van de Marina zoek ik een rustig schaduwhoekje op terwijl Fred de medicatie gaat kopen bij de apotheek. Bij zijn terugkomst varen we direct terug naar de boot. Niet veel later zitten we allebei uitgeblust op de salonbank. Al met al was het toch een hele lange dag en zijn we beide erg moe. Het ontbreekt mij nog steeds aan eetlust, maar omdat ik nog niets gegeten heb vandaag neem ik toch maar een kopje soep.
De dagen die hierop volgen verbeterd dit heel langzaam, maar echt veel eet ik niet. Ook een manier op af te vallen, hoewel natuurlijk niet de beste.
 
Er zal nog wel wat tijd overheen gaan voordat we beide weer in optimale conditie zijn. Gelukkig hebben we hier alle tijd voor en hebben we geen haast om over te steken naar Suriname zoals vele zeilers om ons heen, want dit is beslist niet iets wat je onderweg wilt krijgen.
 
Wat heeft ons dit nu gekost?
Nu was dit zelfs een privé kliniek en niet het algemene ziekenhuis, maar je krijgt toch een beeld van wat de gezondheidszorg kost in Kaapverdië.
Caroline totaal 28.304 CVE ofwel € 257,00
Fred totaal van 5204 CVE ofwel € 47,00.
 
Ook deze kosten zijn zoveel minder dan wat wij in Europa zouden moeten betalen. We zijn ons terdege van bewust in wat voor bevoorrechte situatie wij ons bevinden, dat wij überhaupt keuzes kunnen maken. Want voor een gemiddelde Kaapverdiaan is dit natuurlijk een heleboel geld, zeker wanneer je weet dat een ober gemiddeld € 130,00 per maand verdiend. Dat zij géén keuze kunnen maken voor een privé kliniek maar afhankelijk zijn van het gewone ziekenhuis. Nee, wij hebben het nog niet zo slecht in Europa!
 
De gezondheid perikelen is één van de redenen dat onze blogs daarom niet echt bijgewerkt zijn. We hopen dat jullie geduld zullen hebben, want ze komen er echt aan!

----------
 
 
17-01-2019, reactie van Je suzzie Ludmilla :)
Oh jongens, ik had het natuurlijk al van jullie gehoord, maar als je het zo achter elkaar zet, is het helemÓÓl bar en boos...
In het Frans zeggen ze dan :"jamais deux sans trois"...
Liefs en knuffels
 
17-01-2019, reactie van John
Tsjonge je maakt ook wel wat mee zeg. Zo zie je maar, er kan je zomaar iets overkomen. Fijn dat dit in jullie blog opgenomen is zodat ook wij hier later profijt van kunnen hebben in geval van...nu dus eerst maar eens uitzieken en fit worden alvorens naar Suriname over te steken.
Hartelijke groeten van John & Natascha sv Annabelle
 
17-01-2019, reactie van Enrique Rodriguez
allo

Fred en carolin sorg goed voor juli gezontheid is nummer een ik hoop dat inmiedels goed ga met juli

groetjes en de beste voor juli
 
17-01-2019, reactie van Christa
Fred & Caroline, ik hoop dat jullie je snel beter zullen voelen en dat de antibiotica hun werk gaan doen! Van harte beterschap beiden. Zorg goed voor elkaar!
 ----------
     << Terug >>