Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 16-01-2018    Gambia: Rivier deel 1
 De Gambia rivier
Tijdens het verdrag van Versailles, gesloten in 1783, werd Senegal aan de Fransen toe bedeeld en Gambia aan de Engelsen. Vandaar dat de spreektaal hier in Gambia (naast hun eigen talen) Engels is en geen Frans zoals in Senegal. De invloed van de Engelsen kun je duidelijk zien aan de namen van sommige eilanden en plaatsen. In die tijd bestond Gambia nog slechts uit de rivier Gambia en de stroken aan weerszijden ervan, tot aan Fort James eiland. De oorzaak was simpelweg gelegen in het feit dat men niet verder de rivier durfde te bevaren. In latere tijden ontstonden er langs de rivier Gambia depots voor slaven, het ‘donkere’ verleden van de Europeanen.
 
We maken veelvuldig gebruik van de ‘Cruising Guide to West Africa’ geschreven door Steve Jones, maar helaas is de meest recente versie uit 2009. Aangevuld met informatie van andere zeilers die ons zijn voor gegaan, de Google Earth kaart die Fred heeft gemaakt (zie eerder blog), de informatie die we hebben gevonden op de vakantiebeurs (Overzichtkaart Gambiarivier) voor ons vertrek uit Nederland en de volgende website’s: (www.visitthegambia.gm en www.go-gambia.com). Hierdoor beschikken we over genoeg informatie over Gambia. Het getijdenboekje, welke we gekocht hebben bij de Haven autoriteiten, komt goed van pas. Het vergt wel even wat rekenwerk, want ‘Up-river’ is het later laagwater dan bij Banjul en af en toe vergissen we ons daarin nog wel.
 
Elektronische kaarten
In een vorig blog heb ik verteld over deze kaarten. Op de rivier blijkt al gauw dat ook onze, pas een maand geleden aangeschafte kaart van Navionics, NIET up-to-date is! Een zeiler die we eerder ontmoet hebben heeft bij Navionics aangekaart dat de kaarten van Gambia van geen meter klopte en heeft zijn geld terug gehad! Blijkbaar heeft de klacht van de andere zeiler geresulteerd in een update. Zodra we weer een goede internet verbinding hebben downloaden we deze op-date meteen! Navionics heeft deze update wel erg snel gedaan, want anker plekken, dieptes en namen staan nog steeds niet op de juiste plek. Voor meer informatie kun je ons altijd een emailtje sturen!
 
Vanaf Banjul kom je de volgende eilanden tegen:
Dog Island, James Island, Elephant Island, Sea Horse Island (Dankunku Island), Pappa Island, Ba Faraba Island, Pasari Island, Deer Island, Bird Island, Baboon Islands (liggen midden in het National Parc), Brikama Island, Mimang Island, Kai-ai Islands (Kajakat Island), Pangon Island en Mac Charty’s Island.
Aantal bekende Creeks:
Lamin Lodge, Bintang Bolon, Suara Creek en Mandori Creek.
Plaatsen en dorpjes langs de rivier:
Jufureh, Bintang, Tendaba, Farafenni, Bombale, Kau-Ur, Kuntaur en Janjanbureh (Georgetown).
 
Van Banjul naar Janjanbureh (Georgetown) is ongeveer 156 zeemijl (281 km). Hier volgt een verslag van dag tot dag. Voor de zeilers onder ons heb ik zoveel mogelijk aangegeven waar wij geankerd of aangelegd hebben en plekken die interessant zijn of waar je even goed moet opletten!
 
Donderdag 11-01-2018
Banjul - Suara Creek
Iets voor 10:00 uur vertrekken we van de ankerplaats en varen gelijk op met de ‘Immaqa’. We passeren de met toeristen volgeladen veerboot die van Banjul naar Barra vaart. De rivier is hier nog erg breed en het uitzicht is een beetje eentonig. Langs de oever bevinden zich de mangroven, een zoutwater jungle en een goede beschutting voor vissen en vogels. Het is verder rustig op de rivier op een enkel vissersbootje na. We hebben de stroom mee en we varen met een aardige snelheid de rivier op. Onderweg komen we langs James Island, een voormalig slaveneiland. Officieel heet het ‘Fort James Island’, maar de lokale mensen noemen het ’Kuntah Kinteh’. Alex Haley schreef in 1976 het boek: ‘Roots’ (The Saga of an American Family), naar aanleiding van familie verhalen van zijn overgrootouders. Kunta Kinte is geboren in Jufureh in 1750 en was de hoofdpersoon in dit boek welke een redelijk beeld geeft over de slavenperiode. We stoppen niet bij dit eiland, misschien op de terugweg.
Onderweg hebben we regelmatig contact, op 77 van de marifoon, met de ‘Immaqa’. Zo waarschuwen we elkaar wanneer er iets bijzonder of leuks te zien is. We vinden het erg gezellig dat we samen opvaren. Ik ben ook erg blij dat Vincent een poosje aan boord is en geniet van de ‘moeder en zoon’ momentjes. Vincent heeft zich onze goede camera toegeëigend en zal de meeste foto’s maken tijdens deze trip.
Rond17:00 uur varen we een stukje van de ’Suara Creek’ in en gaan daar voor anker. Het is hier wel wat ondiep dus goed op de metertjes letten! Maar wat een oase van rust heerst hier, we zijn helemaal onder de indruk. Dit is toch waarvoor we op reis zijn! Tijd om even gezellig te gaan borrelen bij de buren, Iris en Koen. We genieten met zijn allen van de oude (Amsterdamse) kaas, die Vincent mee heeft genomen uit Nederland. Met wat mosterd erbij en een ijskoud biertje is dit een mooie afsluiting van onze 1e dag op de rivier. Terwijl langzaam de zon ondergaat zien we een grote zwerm vogels allerlei mooie figuren maken in de lucht. Ze zijn roze en maken een bijzonder vreemd, maar grappig ‘Donald Duck-achtig’ geluid. Flamingo’s zijn het niet, misschien ganzen? We weten het niet precies, maar het is een prachtig gezicht!
Aantal zeemijlen:
33        
Anker positie:
13 27.586 N
16 08.111 W
 
Vrijdag 12-01-2018
Suara Creek - Sankuia
Met zonsopgang, 7:30 uur, verlaten we de Suara Creek om verder de rivier op te varen. De ‘Immaqa’ vaart voorop! Het is nog vroeg, maar nu hebben we het getij zoveel mogelijk mee. Vincent ligt nog lekker te slapen, het is tenslotte zijn vakantie niet waar! Naar mate we de rivier verder op varen veranderd de kleur van het water in bruin en het water steeds zoeter. Aan de oever zien we een witte reiger staan met zijn pootjes in het water. Wanneer ik lekker rustig in de kuip een kopje koffie zit te drinken springt er opeens een hele grote sprinkhaan de kuip in. Ik schrik me een hoedje!
Vincent is gelukkig al wakker wanneer ik in de ochtend Koen en Iris oproep dat er een grote groep zwarte dolfijnen langs ons zwemt. Vol enthousiasme springen de dolfijnen uit het water. Hoewel we de afgelopen jaren al heel veel dolfijnen hebben gezien blijft het toch altijd leuk, maar voor Vincent is dit natuurlijk helemaal bijzonder om zo mee te maken.  
Fred controleert de watermaker en constateert dat de filter nodig vervangen moet worden. Links de vuile en rechts de schone!
We varen langs het dorpje ‘Tendaba’ waar we de ‘Yemanja’ van Guus voor anker zien liggen. Guus hebben we in Las Palmas, Gran Canaria leren kennen. Blijkbaar is hij niet aan boord, want hij reageert niet op de marifoon. We komen vissers tegen en zien reigers en pelikanen (prachtige beesten vind ik dit). Naarmate de dag vordert stijgt de temperatuur en we zouden er heel wat voor over hebben om een lekker duik te nemen. Vroeg in de middag komen we in de buurt van de anker plek die we in gedachten hebben, maar hier blijkt het te diep te zijn en varen we een stukje verder. Ineens zie ik op een drooggevallen oever iets liggen en pak de kijker en ja hoor het is een krokodil. De eerste die we zien, althans ik, want Fred en Vincent zien hem niet, maar het was toch echt een krokodil! Ik roep de ‘Immaqa’ op maar ook zij zien niets, omdat de krokodil ondertussen langzaam het water in is gegleden……. Hier gaan we maar niet gaan zwemmen! 
Bij de plaatsen ‘Farafenni’ en ‘Soma’ is een veerboot actief die de twee belangrijke (snel)wegen van Senegal naar Guineau Bissau door Gambia verbinden. Wel aardig om te weten is dat veel van deze veerboten uit Nederland komen.
Op dit moment is men druk bezig om een brug te bouwen en staan er al enkele pijlers in de rivier. Door de werkzaamheden moeten we goed kijken waar we tussendoor kunnen varen. Aan de oever is het een drukte van belang. Ongeveer 4 mijl voorbij deze, in aanbouw zijnde brug, vinden we een geschikte ankerplek tussen Sankuia en Karantaba Creek (zie blz. 62 van Cruising Guide West Africa 2009, bij het woord jetty).  
Vandaag een borrel bij ons aan boord en we bespreken de indrukken van deze dag en maken verdere plannen. In de avond proberen we binnen de drone uit die Vincent meegenomen heeft. De drone wordt in elkaar gezet en Fred en Vincent bekijken de beschrijvingen nauwkeurig. De bediening van deze drone vergt wel wat oefening, maar Fred zegt, na een poosje ‘droog’ oefenen, dat hij het wel onder controle heeft. Dat merken we wanneer de drone ineens dwars door de klamboe vliegt van ons slaapgedeelte…….... Binnenkort dan maar eens op het land proberen, daar hebben we tenminste de ruimte!  
Aantal zeemijlen:
42        
Anker positie:
13 29.688 N
15 30.303 W
 
Zaterdag 13-01-2018
Sankuia - Kau Ur
Wederom staan we vroeg op, niet alleen vanwege het tij, maar ook omdat het dan nog een beetje koel is. We zetten onze broodbakmachine aan het werk om een vers broodje te bakken voor tussen de middag.
 
De rivier wordt al wat smaller, kronkeliger en langzamerhand zien we de oevers veranderen. De bomen worden hoger en groener. We maken gebruik van de stuurautomaat en hoeven niet zoveel te doen. Wel af en toe de koers beetje aanpassen, maar genoeg tijd om lekker te relaxen. Er komen soms enkele vissers langs, maar andere zeilboten blijven achterwege. We varen zo dicht mogelijk langs de oevers om een grotere kans te hebben om beesten te zien. Onze monoculair kijker ligt bij de hand om de oevers af te speuren. Koen gaat de mast in van hun boot om een klusje te doen en maakt meteen een paar mooie foto’s van onze boot.
We passeren ‘Elephant Island’ en ‘Seahorse Island’. Deze laatste werd door de Portugezen zo genoemd omdat ze hier voor het eerst nijlpaarden zagen en deze zeepaarden noemden. Vincent heeft het prima naar zijn zin en houdt de boel in de gaten. In de rivier liggen enkele visbanken, dat zijn drie drijvers met twee horizontale stokken er tussen. We waarschuwen de ‘Immaqa’ die even niet aan het opletten waren….. Ook zien we visnetten met drijvers er tussen over grote delen van de rivier en die wil je niet in je schroef krijgen. De temperatuur loopt aardig op, we meten 36 graden. Wat zijn we blij dat we een beetje schaduw hebben van onze bimini!  
       
Dan wisselt het landschap en verschijnen er hoge rode zandbergen waar gebouwen op staan en een groep vrouwen in gekleurde kleding. We varen langs grote Baobab bomen, oevers waar kleine hutjes staan, vrouwen die grote bakken op hun hoofd dragen en de was in de rivier doen.
Langs  een pindafabriek zien we twee grote duwbakken aan de oever liggen. Op de kant staan al een aantal mensen wild te gebaren dat we daar wel naast kunnen liggen. We krijgen hulp van de vriendelijke eigenaren van de duwbakken (boten zonder motor) en even later leggen Koen en Iris hun boot naast de onze. Eerst even bijkomen onder het genot van een koud glaasje. Er komt een man naar ons toe en begint een heel onsamenhangend verhaal op te hangen. Het enige wat we eruit begrijpen is dat hij heel graag de slippers van Fred wil hebben. Die van hem zijn inderdaad versleten, maar die van Fred krijgt hij mooi niet! Het blijft wennen dat er toch veel mensen zijn die altijd wel iets van je willen hebben. Vincent gaat samen met Koene en Iris het dorpje in op zoek naar iets te eten. Ze zijn een beetje aan de late kant en er is weinig te krijgen. Het enige wat ze konden kopen is een stuk geit, maar dat zag er nu niet echt appetijtelijk uit. Bij terugkomst borrelen we nog wat gezellig na. Nu hoor ik jullie meteen denken: “die doen niets anders dan borrelen”. Wanneer de zon bijna onder is zien we ineens een bekende boot naderen, de ‘Yemanja’, met Guus en tijdelijke (familie) opstappers. Ze leggen hun boot voor die van ons. Zij blijven hier een dagje om een rondtoertje te maken en keren dan weer om terug naar Banjul.
 
Aantal zeemijlen:
31        
Aanlegpositie:
13 41.548 N
15 19.455 W
 
Zondag 14-01-2018
Kau Ur - Kuntaur
De ochtend blijven we nog hier en zullen rond het middag uur, vanwege het tij, vertrekken. Een mooie gelegenheid om even naar het dorpje te wandelen om te kijken of we nu wel verse groeten, fruit en vlees of vis in kunnen slaan. Ik wandel samen met Vincent, Koen en Iris naar het dorpje. We passeren de pindafabriek, waar hele hoge bergen met pinda’s liggen. Er staan op het terrein vele versierde vrachtwagens die volgeladen zijn met zakken met pinda’s. Deze pinda’s worden ook vervoerd naar Banjul per duwbak. We lopen over een stoffige weg richting het dorpje. Langs de kant zien we ezeltjes (ik heb daar een zwak voor), loslopende geiten en in het natte moerasachtige land staan enkele stieren. Vincent heeft nog even gauw een boterham met chocopasta gesmeerd voordat we op weg gingen. Al gauw lopen er enkele kinderen met ons mee en Vincent geeft een stukje van zijn brood. Al smikkelend lopen ze naast hem, dat is lekker! We komen langs een plek waar stenen worden gebakken om huizen mee te bouwen. Overal waar je komt liggen bergen met afval, vooral heel veel plastic. Iris heeft al gauw een ‘vriendinnetje’ erbij en samen lopen ze hand in hand. Op de markt is het druk en worden we een beetje argwanend bekeken. Voor deze mensen zijn we een stel rare ‘Tubabs’ wat blanken betekend. We gaan op zoek naar de beste groente en fruit. De vis slaan we over, daar zitten zoveel vliegen op…… en vlees zien we al helemaal niet. Er probeert nog een man Koen en Iris geld afhandig te maken door te zeggen dat ze moeten betalen om op de markt te mogen zijn! Daar heb ik even een stokje voor gestoken. Het moet niet gekker worden met dat gevraag om geld! Na de markt lopen we nog een beetje rond op weg naar een bakkertje en komen een kleermaker tegen die met behulp van een ouderwetse ‘trapnaaimachine’ kleding maakt. De schare kinderen is nu gegroeid tot een stuk of 20 kinderen. We komen bij een plein uit waar we brood ‘Tapalapa’ kopen. Omdat enkele kindjes aldoor roepen dat ze graag een bal willen, gaan Iris en Koen kijken of ze die in een van de winkeltjes kunnen kopen. Maar dan gaat het mis. Staan we in een winkeltje hangt daar een net met ballen en terwijl Koen onderhandeld met de verkoper graaien er ineens 20 paar handen naar de ballen. Er ontstaat zelfs een gevecht tussen de kinderen en het gaat er best hard aan toe. Een klein kind dat op de grond zit wordt bijna vertrapt. Er moet zelfs een politieman aan te pas komen om de kinderen uit elkaar te halen en naar buiten te sturen. Dit hadden we dus echt niet verwacht, dat kinderen elkaar zouden afmaken voor een voetbal! Er wordt besloten om de bal aan één van de ouders te geven die daar dan de controle over heeft. Dan gaan we snel terug naar de boot want we zijn al langer weg dan we gepland hadden.
In het begin van de middag varen we weer verder. Ook vandaag is de temperatuur weer behoorlijk hoog, maar gelukkig staat er iets meer wind. De omgeving veranderd in hoog ‘olifantsgras’, palmbomen en op de achtergrond de bekende ‘katoen of kapokbomen’. We zien nu steeds meer vissersbootjes langsvaren en hun netten uitgooien. Deze netten liggen soms over de hele breedte van de rivier. Meestal kun je wel zien hoe de netten liggen aan de drijvers, maar het blijft wel een dingetje. Af en toe zigzaggen we over de rivier om ze te ontwijken en als het niet ander kan ergens in het midden er over heen. We hebben tot nu toe geluk gehad dat er niets in de schroef terecht is gekomen. Dan komt er een bootje naar Koen en Iris toe gevaren en vraagt of ze vis willen hebben, een grote ‘kapiteinsvis’ voor 500 Dalasi. Wij luisteren mee via de marifoon en overleggen over de vraagprijs. Na overleg met mij, de ‘mama’ van dit gezin, komen ze op 300 Dalasi (€ 6,00) uit. Zo hebben we in ieder geval een lekker visje voor vanavond!
Onderweg komen we een dorpje tegen waar op de kade een heleboel mensen staan te kijken naar die twee vreemde boten die voorbij varen. Aan het einde van de middag varen we aan de onderkant van ‘Deer Island’ langs wanneer we de oevers overgaan in een steeds groener wordende omgeving, van mangrove en hele hoge palmbomen. We horen steeds meer geluiden van de kant af komen en daarom varen we heel langzaam. Zien de takken van enkele bomen hevig heen en weer gaan en dan wordt ons geduld beloond met het zicht op enkele aapjes! Helaas nauwelijks te zien op de foto's.
We naderen ons ankerplek bij de plaats ‘Kuntaur’ en varen langs een aantal grote fabriekspanden met de tekst: ‘Kantaur Rice Mill’.  Voorbij de plek waar een veerbootje de rivier oversteekt ligt een Lodge aan de oever. Er staat een blanke man met een verrekijker naar ons te gluren. Aan de overkant gaan we voor anker en terwijl we nog bezig zijn komt er al een klein bootje met vier jonge jongens aangeroeid. Met een grote lach op hun gezicht worden we hartelijk begroet en ze stellen zich voor als: ‘Papa, Abdul, Samba en Cherchernoboy’. Vervolgens stellen ze meteen de vraag of we een voetbal voor ze hebben, waarop Vincent meteen inhaakt en hun vragen stelt over de voetbal teams van hun dorp. Dan beginnen ze spontaan het nationale volkslied van Gambia voor ons te zingen.  
Volkslied van Gambia
For The Gambia, our homeland,
We strive and work and pray,
That all may live in unity,
Freedom and peace each day.
Let justice guide our actions,
Towards the common good,
And join our diverse peoples,
To prove man's brotherhood.
We pledge our firm allegiance,
Our promise we renew,
Keep us, great God of nations,
To The Gambia ever true.

 
We beloven ze een voetbal te kopen in Janjanbureh en die op onze terugweg aan ze te geven. Ze vragen ook of we nog afval hebben, voorkeur voor plastic flessen en blikjes. Koen en Iris nodigen ons uit voor het avondmaal. De vis wordt deskundig door Koen gefileerd en op de BBQ klaargemaakt. Met couscous en een heerlijke salade erbij smullen we van de verse vis! Vanwege de muggen vluchten we naar binnen toe en daar doen we (onder het genot van een glaasje gin en tonic) met zijn allen het spelletje ‘Perudo’. Dit wordt gespeeld met dobbelstenen. Dit spel kennen we nog niet, maar na een paar potjes weten we al dat dit het begin is van een echte verslaving! Je moet hier wel een echt ‘Pokerface’ voor hebben en sommige onder ons hebben dat dus echt niet! Het is een hele gezellige avond en er wordt heel wat afgelachen. Moe en voldaan rollen we ons bedje in.
Aantal zeemijlen:
29
Anker positie:
13 40.139 N
14 53.598 W
 
Maandag 15-01-2018
Kuntaur – Janjanbureh (Georgetown)
Ondanks het ongunstige tij vertrekken we rond 10:00 uur richting onze eindbestemming op deze rivier. Vlak voor ‘Kuntaur’ begint het ’River Gambia National Park’ De vijf kleine ‘Baboon- Islands’ bestaan voor het grootste deel uit venen, savannes of galerijbossen bedekt met palmbomen, Baobabs en vijgenbomen.
 
Op de ‘Baboon- Islands’ is er sinds 1979 bovendien het Chimpanzee Rehabilitation Project om chimpansees die uit gevangenschap bevrijd worden, weer in de vrije natuur los te laten en hen zo een nieuwe thuis in de jungle van Gambia te geven. Hier is de kans nog groter om apen, nijlpaarden en krokodillen te zien. We turen we voortdurend door onze kijkers en maken de andere boot er op attent wanneer we iets denken te zien. Regelmatig klinkt er door de marifoon: “nijlpaard op stuurboord of bakboord”. We zien voor het eerst een grote houten ‘toeristen’ boot varen, voor de rest is het erg rustig op de rivier m.u.v. de vissers natuurlijk.
Er komen 2 Park-rangers naar ons toe om te vragen of we begeleiding willen hebben. Maar wij beschikken over een goede kaart en informatie genoeg, dus wijzen we dit van de hand. Het is alleen maar weer een verkapte manier om geld te vragen voor hun diensten. We varen tussen de eerste twee Baboon Islands door wanneer Iris roept dat ze krokodillen ziet en ja hoor, twee grote exemplaren liggen lekker op een droog gevallen oever in het zonnetje.  
Het is een drukke dag met allerlei beesten. Vincent fotografeert wat af op deze dagen, pelikanen, mooie grote bomen, vreemde vogels en mogelijke nijlpaarden. Bij de ‘Ka-Ai Islands’ zien we enkele donkere vlekken in het water, nijlpaarden? Ja, daar zwemmen ze! Op een droog gevallen oever staat zelfs een heel groot nijlpaard, wat fantastisch is om zo te mogen zien. Hij wandelt rustig naar het water en neemt dan een duik onder water om even later weer boven te komen met heel veel gebrul. Het is een bijna angstaanjagend geluid. Dit herhaalt hij een aantal keren.
Net na de bocht van de ‘Kai-Ai Islands’, loopt de ‘Immaqa’ vast op een zandbank. Oeps even niet goed opgelet! Er zijn zelfs takken zichtbaar op deze zandbak. De dieptemeter schiet ineens naar beneden toe en wij kunnen gelukkig op tijd uitwijken naar stuurboord. Toch fijn dat we gelijk op varen!
Voordat we bij ‘Pagon Island’ en ‘Mac Carthy Island’ zijn, komen er luidruchtige geluiden vanaf de oever en zien de takken behoorlijk heen en weer gaan. Dan zien we een paar grote ‘Bavianen’ in de mangrove zitten. Ze zijn net zo nieuwsgierig naar ons zijn als wij naar hun. Ook rennen er hele kleinere ‘fluweelaapjes’ rond. Er zit zelfs een aap op een oude fiets die tegen een boom staat! Het is net of we door de dierentuin varen, wat een prachtig gezicht! Je kunt aan de houding van de aapjes wel zien dat wij mensen duidelijk van de apen afstammen.  
Langs de oever staan steeds meer gebouwen en dan is de hoogspanningsmast van Janjanbureh in beeld.
We gaan voor anker vlak voor de veerboot en de laaghangende elektriciteitskabel (16 meter) die over het water hangt bij ’Janjanbureh’. Wat een super dag is dit! Zoveel beesten en wat een indrukken. We hebben vandaag zoveel indrukken opgedaan dat we redelijk ‘uitgepoept’ aankomen. Maar de dag is nog niet over………………..
Vanaf de kant staat er al iemand te zwaaien waar we aan land kunnen. De dinghy van Koen en Iris blijkt lek te zijn en dus gaan we met zijn vijven in die van ons naar de kant. Ook een groot voordeel als je met 2 boten bent, want wat hadden ze anders moeten doen? Op de kant worden we door een groep mensen welkom geheten en wordt ik uit de dinghy geholpen. Men begint me maar meteen ‘mama Gambia’ te noemen en Fred ‘papa Gambia’. We hebben meteen 2 jerrycans met water meegenomen, want de watertank moet nodig aangevuld worden. Zonder vragen worden onze jerrycans overgenomen en ontstaat er tussen een aantal mensen een discussie wie nu water gaat halen. We maken kennis met een man die ons welkom heet en zichzelf maar meteen als gids benoemd. Hij regelt meteen wie water gaat halen en dan zien we onze jerrycans in de verte verdwijnen. Enige twijfels of we ze nog terug zullen zien wordt weggenomen door ‘Sax’ onze gids. Hij wil ons heel graag overal mee naar toe nemen, maar zo langzamerhand zijn we meer toe aan een koud biertje dan een toer over het eiland. Later misschien zeggen we. We lopen door een aantal straten naar een bar/restaurant waar we in een soort binnenplaats/tuin uitkomen. Er wordt een tafel voor ons geregeld en dan is er koud bier! Sax is een echte prater en verteld over de geschiedenis van het land en overdonderd ons met informatie. We geven aan dat we nu even willen bijkomen, want we hebben zoveel indrukken gehad en zijn redelijk moe. Na het 2e rondje gaat Sax vrolijk verder met zijn verhaal en ontstaat er zelfs een hele discussie. Het is een slimme man en zijn Engels is redelijk goed. Hij was leraar Engels en gevraagd om terug te komen naar zijn dorp om de toeristen goede en eerlijke informatie te geven. Hij rekende geen prijs maar je mocht zelf bepalen wat je het waard vindt. Hij liet het lekker in het midden. Maar uiteindelijk komt het toch altijd neer op het zelfde, hoeveel hij aan ons kan verdienen! Sax vertelt dat er morgen een feest is in de stad dat zijn oudste broer ‘chief’ van het dorp is. Het is een internationaal festival ‘Kankurang’, gesponsord door Unesco met de bedoeling om verschillende landen en volkeren meer met elkaar samen te brengen en te verbinden. We krijgen een voorproefje wanneer er een soort optocht met muziek door de straten gaat.
Nadat we gegeten hebben, kip en visgerechten voor nog geen € 4,00 per persoon, komt ‘Bass’ er gezellig bij zitten. ‘Bass' is de ADHD-er van het dorp die ons palmwijn laat proeven. Een geur van azijn met zilveruitjes of augurk met een eigenaardige smaak, niet echt ons ding. Volgens ‘Bass’ reinigt het alles van binnen en hij drink wel 5 liter per dag. Zou hij daarom ook zo hyper zijn?  Aan het eind van de avond komt er nog een man die zilversmid is en zijn mooie armbandjes laat zien. Dan nemen we afscheid en wandelen samen met Sax terug naar de dinghy. Daar staan de gevulde waterjerrycans keurig voor ons klaar. We moeten toch wat meer vertrouwen in de mensheid hebben.  Al met al is het toch wel weer laat geworden en moe duiken we ons bed in.  
Positie krokodillen/ pelikanen:
13 33.170 N    
14 57.158 W
Positie Nijlpaard:
13 33.411 N                                 
14 52.265 W
Positie zandbank:
13 33.413 N    
14 51.390 W
Positie apen:
13 33.803 N    
14 49.235 W
Anker positie:
13 32.694 N
14 45.823 W

----------
 
 
27-02-2018, reactie van Ludmilla
Lieve Lientje & Fred, wat een mooie en uitgebreide blog, zrg!
Wat een avonturen.... (niks voor je ouwe vriendinnetje... hihi)

 
28-02-2018, reactie van Ria & Carel
Tjonge, jullie hebben er wel werk van gemaakt!
Heerlijk om over jullie 'avonturen' te lezen!
Maar .... hier is het lekker fris (-5)
 
3-03-2018, reactie van Joke Laene
wat een lang en mooi verhaal en zeker de foto's zijn erg mooi
 ----------
     << Terug >>