Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 6-05-2017    Morro Jable - Playa de Arinaga - Playa Las Meloneras (Gran Canaria)
 
Het is ongeveer 58 zeemijl en we vertrekken vroeg in de ochtend. Er is totaal geen wind, dus het wordt weer een dagje op de motor varen. We verlaten het eiland Fuerteventura en gaan op weg naar de oostkust van het volgende eiland, Gran Canaria. Onze dinghy hebben we niet uit het water gehaald, maar achter de boot gehangen. Het is een zonnige dag en we zitten (goed in gesmeerd tegen de zon) lekker in ons geboorte velletje in de kuip. We varen in een gestaag tempo door en halverwege de dag zien we ineens tientallen dolfijnen rondom de boot zwemmen. Het zijn kleine dolfijnen met een witte buik en donker grijs aan de bovenkant. Sommige springen zelfs even helemaal boven het water uit. Het blijft een fantastisch gezicht! Bij de Canarische Eilanden kun je tuimelaars, gestreepte dolfijnen en gevlekte dolfijnen aantreffen. We gaan voor anker in het midden van de baai van Playa de Arinaga, een vissersdorpje met een boulevard en breed strand.
We zijn de enige boot en zodra we goed wel liggen, doen we ons te goed aan een lekker biertje met Spaanse ham. Het leven is nog niet zo verkeerd! We blijven maar één nachtje hier voor anker, morgen gaan we weer verder. Helaas voor ons blijkt dat we ook hier weer aardig liggen te rollen.
Algemene info over Gran Canaria
Gran Canaria is een eiland van vulkanische oorsprong. Dit eiland is ronder van vorm en heeft een zeer gevarieerd landschap; hoge kale rotsen, bergen met mooie groene valleien, stuwmeren (Barranco de Guayadeque), hoge duinen en grotten. Wanneer je langs dit eiland zeilt zie je de enorme hotels- en appartementencomplexen tegen de rotsen gebouwd. De zuidkust is echt een aaneenschakeling van badplaatsen die zorgen voor massatoerisme, iets wat wij zoveel mogelijk proberen te vermijden. Dit gedeelte is een rotsachtig gebied met badplaatsen en strandjes. Wat vanaf het water gezien wel indrukwekkend is zijn de hoge duinen van Maspalomas. Meer in het midden van het eiland bevinden zich natuurgebieden met valleien met hoge palmbomen en grotwoningen die kenmerkend zijn voor dit eiland. Tijdens het wandelen zie je vele kleine salamanders voor je voeten het struikgewas in schieten. De hoogste berg Pico de las Nieves is 1949 meter en hier is het vaak koud, mistig en soms valt er zelfs sneeuw. Ook de Rochue Nublo is zeer indrukwekkend om te zien. Er is een vulkaankrater in de buurt van de wijngaarden van Tafira en de bananenplantages bij Arugas. En natuurlijk niet te vergeten het pittoreske vissersdorp Mogan. Het is zeker de moeite waard om een dagje een auto te huren om het eiland te verkennen.
 
2017-05-07 Playa de Arinaga - Playa Las Meloneras, Gran Canaria
Vandaag maar een kort dagje varen, 16 zeemijl ofwel 4 uurtjes varen. We zeilen op de fok! Onderweg zien we een paar viskwekerijen (in de Spaanse Ria’s kwamen we geregeld mosselbanken tegen) waar we keurig omheen varen. We varen langs de duinen van Maspolomas. Een spectaculair duincomplex in het zuiden van Gran Canaria waar de nabijheid van het continent Afrika voelbaar is. Deze duinen zijn zonder twijfel de grootste publiekstrekker bij de duizenden toeristen die jaarlijks naar Gran Canaria komen. Het is een beschermd natuurgebied van 5 vierkante kilometer. Deze duinen zouden hun huidige vorm verkregen hebben door een tsunami die plaatsvond in het jaar 1755 na een aardbeving. Door de steeds aanwezige noordoostenwind hebben zandkorrels zich met de jaren opgehoopt. Het goudgele zand bestaat uit verpulverd kalk en schelpen aangevuld met vulkanisch zand. Het is een paradijs voor surfers en zonaanbidders. Onze bestemming is de baai voor Playa Las Meloneras, deze ligt net na de 55 meter hoge vuurtoren, El Faro de Maspolomans. Men is in 1861 met de bouw van deze vuurtoren begonnen die uiteindelijk 28 jaar heeft geduurd omdat de materialen alleen over zee konden worden aangevoerd. Het licht van de vuurtoren werd op 1 februari 1890 voor het eerst ontstoken. De toren was het oriëntatiepunt voor de stoomboten op de routes tussen Europa, Afrika en Amerika. In de baai waar we ons anker laten vallen hebben varen de jetski’s heen en weer. Aan het strand en tegen de rotsen zijn weer enorme grote complexen appartementen gebouwd. We liggen hier een stuk rustiger en hebben gelukkig een goede nachtrust om de volgende dag weer verder te gaan.

----------
 
 
30-05-2017, reactie van Rene Schwab
Het was al even geleden dat jullie een nieuwe blog hadden geplaatst, aldus realiseerde ik mij vorige week. Dezelfde dag verscheen er een bericht in de kranten over een Nederlands koppel dat in de Spaanse wateren was betrapt met ettelijke kilo's drugs in hun boot. Ik dacht, het zal toch niet waar zijn, dat ik mij een stuk in de kraag drink met bier, gefinancierd met witgewassen drugsgeld. Spannend!! Maar nee hoor, jullie dobberen nogal altijd, schaars gekleed naar ik begrijp, onschuldig rond nabij de Canarische eilanden. Fred, je ziet er wel èrg gezond uit. Kan het niet wat minder??
Hoewel, ik ben vanaf vandaag met pensioen, dus wat let mij! Het bier smaakt nog immer prima; het einde van de voorraad is nog niet in zicht. Ik ben nu eenmaal een matige drinker. As. zondag ga ik met mijn lief voor 12 dagen naar de Seychellen en op 2 juli ga ik voor 8 dagen naar de Azoren. Ik heb dus niets te klagen.
Het ga jullie goed!
 ----------
     << Terug >>