Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 1-08-2016    Van Spanje naar Portugal, Viana do Castelo
 Vrijdag 29-07-2016 t/m zaterdag 30-07-2016
 
Vandaag is Kit jarig, hij is 2 jaar geworden. We belonen hem door vandaag te vertrekken zodat hij weer lekker de hele dag onder de salonbank weggekropen kan zitten. We maken het wel goed hoor, hij krijgt extra snoepjes onderweg en vanavond zijn lievelingseten, een bakje SHEBA.
 
We zijn blij dat we hier weggaan, want er heerst een koude wind vandaag waardoor we zelfs een vest aan moeten trekken! Het is 34 mijl naar Viana do Castelo in Portugal, vandaar dat we bijtijds vertrekken. De wind is niet veel, genoeg om op het grootzeil te zeilen en de voorspelling is dat deze aan het einde van de dag fors zal toenemen. Doordat we op de Atlantische Oceaan voor de kust van Spanje/Portugal varen, hebben we last van de “breaks”, vervelende golven die net niet van achteren komen waardoor de wind af en toe wegvalt uit het grootzeil. Hierdoor krijgt de giek het zwaarder te verduren en dat is dan ook de reden dat we ineens een knal horen. Een blok van de neerhaler (deze zorgt er voor dat de giek niet omhoog gaat) is losgeschoten van de mast en helemaal verwrongen. Fred maakt deze weer vast met een noodoplossing en zo hebben we er weer een klusje bij op onze to-do-list!! Onderweg zien we weer een groep dolfijnen onder de boot door zwemmen. In de middag komt de wind meer in de rug en we doen de Genua erbij. De wind neemt inderdaad toe zoals voorspelt en rond 17:00 uur varen met een behoorlijk windje de rivier de Lima op, naar de haven van Viana do Catelo. In de verte zien we al de lange brug “Ponte Eiffel”, gebouwd door ingenieur Gustave Eiffel, beter bekend van zijn werk in Parijs, o.a. de Eiffeltoren.
 
De jachthaven
Voor de deze brug ligt aan bakboord de kleine jachthaven, die afgesloten is met een draaibrug, waardoor je eerst bij een wachtsteiger moet aanleggen. Omdat de wachtsteiger slechts 4 plaatsen heeft, leggen we de Pegasus naast een Franse boot aan. Je moet vanaf de wachtsteiger via de loopbrug naar het havenkantoor wandelen, een flinke afstand. Bij de brug krijgen we te horen we dat er in de haven geen plek meer is en dat we zelfs morgen al weg moeten omdat er een één of ander evenement van jetski’s zal plaatsvinden op de rivier! Belachelijk is onze eerste reactie! Bij het havenkantoor aangekomen blijkt echter dat het evenement zondag pas plaats zal vinden en we toch een dag langer kunnen blijven. We moeten dan wel vroeg op de zondagochtend vertrekken omdat de rivier zal worden afgesloten vanwege het evenement. Onze buren vertrekken morgenochtend al, waardoor we dan direct aan de steiger kunnen liggen. Het havenkantoor is op bepaalde tijden gesloten, waardoor je op dat moment geen gebruik kunt maken van de faciliteiten, bovendien moet je elke keer om de sleutel vragen. Niet echt handig dus!
 
De stad
Is een van de mooiste steden in het noorden van Portugal en speelde een belangrijke rol in de ontdekkingsreizen. Een stad van geschiedenis en architectuur met grote statige huizen met wapens van adellijke families, mooi versierde paleizen, kerken, kloosters en drinkfonteinen. Vele straten van het historisch centrum leiden naar de Praça da República, het hart van de stad. Hier bevinden zich diverse indrukwekkende gebouwen, veelal mooi versierd met geglazuurde tegels, een drinkfontein uit de 16e eeuw, en het oude Paços do Concelho (het vroegere gemeentehuis).
De straten zijn breed, met uitzondering van het oudste gedeelte met zijn nauwe straatjes, waar diverse restaurants zijn gevestigd. Vanaf het water zie je op de heuvel de bedevaartkerk Monte Santa Lucia liggen, dat is een soort replica van de Parijse Sacré-Coeur. Bij gebrek aan tijd laten we deze voor wat het is. Achter het prachtige oude gebouw van het treinstation ligt een modern shoppingcenter (R. Gen. Humberto Delgado 101) met diverse verdiepingen. We hebben weer een nieuwe simkaart voor onze mobiel nodig voor de periode dat we in Portugal verblijven. Bij de firma “NOS” kopen we voor € 2,50 een internet kaart die we met € 20,00 opwaarderen. Deze is een maand geldig en daarvoor hebben we dan onbeperkt internet! De wachtsteiger grenst aan een park en vervolgens een boulevard waar op dit moment allerlei kraampjes hun spullen hebben uitgestald. In het park is een podium opgebouwd waar later die avond een Hard Rock concert wordt gehouden ter ere van het 25-jarig bestaan van een lokale band. Vanaf de boot kunnen we hiervan meegenieten.
 
De mensen, de taal en de muziek
De Portugezen zijn héél vriendelijk, ze verstaan en spreken beter Engels dan de Spanjaarden. Het Portugees klinkt veel warmer en zangeriger dan het Spaans, hoewel er veel woorden gelijkenis vertonen, is de uitspraak totaal anders. De Portugese cultuur is zeer interessant en veelzijdig. De Portugese muziek, de “Fado”, het Portugese levenslied, is prachtig om te horen. Het is in Portugal één uur vroeger dan in Nederland, we passen onze klok hierop aan.
 
Uit eten
We vinden een heel apart restaurantje genaamd “A Moda Antiga”, een Retro Market en Bistro ineen https://www.facebook.com/amodaantiga/home. Het wordt gerund door een stel aardige jonge mensen die Engels spreken en uitermate hen best doen om het naar de zin te maken. We hebben hier heerlijk gegeten! Het winkeltje is een allegaartje van dingen en je kunt er zelfs fietsen huren!  Het is zeker een bezoekje waard! De 2e dag lunchen we bij een plaatselijk slagerij, waar je tevens iets kan eten. Het blijkt een populaire zaak te zijn, want men staat in de rij om daar eten te kopen! Wij hebben hier heerlijke spareribs en kippenpootjes gegeten, grote hoeveelheden voor weinig geld.
 
Het weer
De 2e dag is het ineens een stuk kouder en ook mistiger, het lijkt ons echt te achtervolgen!
 
Klusjes
In de stad vinden we een winkeltje waar we een aantal meter klittenband kopen om onze verduisteringsgordijnen op onze luiken mee te bevestigen. Ook hier hebben ze weer volop haak wol en ik kan de verleiding weer niet weerstaan op enkele bolletjes te kopen.
 
Ontmoetingen
Naast ons komt een boot “The Circle” te liggen met een stel enthousiaste jonge mensen, een Spaanse kapitein met een bemanning uit Australië. Ze hebben net de boot gekocht en opgehaald uit Amsterdam en zijn van plan om de wereld rond te zeilen. Onderweg maken ze een documentaire en vragen Fred om een interview over onze reis. Wellicht zien we dit nog een keertje terug op hen website: https://thecircle2016.com.
 
Zondagochtend vertrekken we richting Porto.
----------
 
 
9-08-2016, reactie van Odette van Eden
Gefeliciteerd met Kit.

Wat schrijf je toch iedere keer weer leuk. Ik vind het erg fijn om jullie zo een beetje te kunnen volgen.

XXX Odette
 
9-08-2016, reactie van Aad
Lekker blogje weer, ontspannend.
Zorg er wel voor dat Fred ze niet gaat schrijven. Hij zou een ingewikkelde thriller in 2 a4-tjes klaar hebben en dan schat ik het nog ruim in, heel ruim.
Ik stuur de laatste versie van mijn nieuwe boek direct naar jullie, hij komt binnen een maand uit.
 
9-08-2016, reactie van Mila
Bom Dia, Kit!

Nou beestje, van harte gekattegiceerd met je verjaardag en nog vele kattige jaren (je hebt 9 levens, dus dat worden nog veel verjaardagen...wahaha!)
Heb je nou al zee-katte-pootjes?
Nog steeds niet gewend aan de motor?

Voordeel van jou aan boord is dat Caroline en Fred nooit een kater kunnen krijgen....die hebben ze al! :)

Welnu, een goede reis weer en de hartelijke groetjes aan je baasjes.

Een katte-pootje van tante Milla

 ----------
     << Terug >>