Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 30-07-2016    Ria de Vigo
 Dinsdag 19-07-2016 t/m vrijdag 29-07-2016
Wederom hangt er een dikke mist in de baai bij Combarro, het is koud en vochtig en daar hebben we een beetje genoeg van, op naar de volgende Ria! Wanneer we op het punt staan te vertrekken uit de Ria de Pontevedra, verschijnt er een grote boot van de Guardia Civil naast onze boot die graag één en ander wil controleren, zoals verzekering en paspoorten. Het kost enige moeite om elkaar te verstaan en met behulp van een schepnetje worden de papieren uitgewisseld, maar uiteindelijk is alles oké!
 
Ter info:
De Guardia Civil, in Spanje ook Benemérita genoemd, is een Spaanse politie-eenheid met militaire en civiele functies, net als de Nederlandse Koninklijke Marechaussee.
 
Er staat voldoende wind om op het grootzeil de Ria uit te varen en naar mate we richting zee komen neemt de mist af en wordt het meteen een stuk aangenamer. Het is niet zover varen naar onze volgende bestemming, Isla Cies, slechts 17 mijl, daar doen we maar zo’n 3 á 4 uurtjes over.
 
Isla Cies
Voor de kust ligt deze fraaie archipel met kristal helder water en spierwit zand en bestaat uit drie eilanden: Isla del Norte O de Monte Agudo, Isla del Faro en Isla de San Martin. De eilanden beschermen de Ria de Vigo tegen de oceaan en zijn een paradijs voor watervogels en behoren ook tot het in 1970 uitgeroepen “Parque Nacional de las Islas Atlanticas", ter bescherming van de flora en fauna. We gaan voor anker bij een lang strand, Playa de Rodas (in 2007 uitgeroepen tot het mooiste strand van de wereld) en zien ook de Freya weer liggen. Ook hier is het een komen en gaan van ferryboten, die voor de nodige golven zorgen, waardoor we nogal schommelen. In eerste instantie lagen we goed voor anker, maar de volgende dag blijkt dat we, mede door de toenemende wind, toch een eind verschoven te zijn. De weersverwachting geeft aan dat de wind de komende dagen nog meer zal toenemen en zal draaien, waardoor we hier niet meer zo beschut zullen liggen, dus wegwezen. Op de motor varen we de Ria binnen richting de stad Cangas, waar we beter beschut zullen liggen tegen de te verwachte wind. Deze badplaats ligt halverwege de Ria in het Noorden en ligt tegenover de gigantische grote havenplaats Vigo, waar een aantal grote vrachtboten en cruiseschips aangemeerd liggen. Het strand is hier goed afgebakend voor zwemmers en er varen meerdere keren per dag bootjes van de strandwacht langs om de boel in de gaten te houden. Rondom de boot zeilen kleine bootjes met kinderen die zeilles krijgen en surfers scheuren voor en achter ons langs, wat altijd leuk is om naar te kijken. Met de dinghy naar de stad toe om voorraden aan te vullen en een paar wasjes te draaien. Zowel de supermarkt als de wasserette zitten in de straat van de vissershaven, dat scheelt in het sjouwen. We wassen onze dekbedden zodat we ze schoon kunnen opbergen, want deze hopen we toch echt voorlopig niet meer nodig te hebben! De machines van deze wasserette, “Canwash Lavanderia autoservicio” (Avenida de Bueu), zijn supersnel, 30 minuten wassen en 30 minuten drogen. Fred loopt een paar keer met flessen van 5 liter water op en neer naar de dinghy, terwijl ik vers brood haal en de was voor mijn rekening neem. We gaan nog even iets te drinken op een terrasje voordat we terug varen met een afgeladen dinghy naar de boot. Onderweg vis ik een hoedje uit het water en laat dat nu net zo’n hoedje zijn als die ik van plan was te kopen! Nadat ik het een flinke wasbeurt heb gegeven, ben ik de gelukkige nieuwe eigenaar van een hip hoedje!
Liggen we net lekker lui in ons “geboortevelletje” te genieten van het prachtige weer, komt er een boot van de Douane aan. Voordat we het weten ligt er een ribbootje met drie man sterk langszij en vragen of ze aan boord mogen komen controle. Nu heb ik even geen zin om meteen op te springen en me aan te kleden, blijf rustig zitten terwijl Fred ze te woord staat. Die vraagt maar meteen om hun identiteitsbewijs en de reden waarom deze controle, we zijn immers al eerder gecontroleerd. Nu blijkt dat de controle die we in Gyon hebben gehad net iets meer dan twee maanden geleden is en dan is dat formulier verlopen. De heren weten niet zo goed waar ze moeten kijken, dus doe ik toch maar even een handdoek om! In het Engels, aangevuld met enkele Spaanse, worden er enkele vragen gesteld en formulieren ingevuld. In ieder geval zijn we weer 2 maanden onder de pannen met dit formulier! Na een handdruk vertrekken de heren weer naar de volgende buitenlandse boot, er liggen er meer in de baai!
Wanneer we voor anker gaan bevestigen we altijd een gele ankerboei aan het anker, hierdoor kunnen we precies zien waar ons anker ligt. Voor de zekerheid hebben we onze bootnaam en een anker op de ankerboei gezet. Komt daar opeens een één of andere onverlaat in een motorbootje die met een pikhaak ons gele bolletje op gaat vissen en denkt dat dit een meerboei is waar hij aan vast kan leggen. Fred rent naar voren en schreeuwt dat dat ons ankerboei is, duurt even, maar uiteindelijk hebben ze het door! Hoe dom kun je zijn! Om herhaling te voorkomen, maken we een extra drijver aan de bol vast. Hiervoor gebruiken we een lege 5 liter waterfles, beplakt met een groot rood kruis erop! Dat blijkt te werken, probleem opgelost! We gaan op de koffie bij de Hollandse boot Freya, erg leuk om te zien en horen hoe andere het allemaal doen, we steken er altijd weer iets op. De rest van de dag ga ik lekker luieren en Fred verdwijnt naar zijn “werkkamer “ met uitzicht op zee, wat een straf!!
 
De volgende dag zeilen we op de Genua (fok) naar Baiona (Bayona), voorlopig de laatste plaats in Spanje. Omdat er weer wat meer wind voorspeld is, wachten we hier op gunstiger weer om naar Portugal te zeilen. We liggen aan een mooring, vlakbij de haven en hebben uitzicht op de prachtige baai, goed beschermd tegen de wind door het schiereiland met daarop een gigantisch fort “Parador de Baiona”. We willen de dinghy in de Real Nautica Bayona te leggen, echter daar sturen ze ons zeer onvriendelijk weg. Dan maar op een strandje, waar we een Fransman vinden die bereidt is om een oogje in het zeil te houden. We wandelen om het fort heen en hebben een mooi uitzicht op o.a. het eiland Cies en de zee. In de haven ligt een replica van het schip de “Pinta”, één van de schepen waarmee Columbus terug kwam van zijn reis om de Nieuwe Wereld te ontdekken in 1493. De stad heeft een aantal leuke straatjes met restaurantjes en barretjes, waar we uiteraard weer heerlijk van de tapas kunnen smullen! We zijn al een poosje op zoek naar een nieuwe camping douchezak, deze vul je met koud water en hang je buiten in de zon om op te warmen. In Spanje heb je winkels waar je echt van alles en nog wat kunt kopen, hier doen we een verwoede poging om met enkele Spaanse woorden en gebaren uit te leggen waar we op zoek naar zijn. Ze komen met diverse producten aan, maar niet een douchezak! Wordt vervolgd…………….
We leggen de boot even in de haven aan om water en diesel te tanken. Daar krijgen we van de havenmeester te horen dat we ook moeten betalen als we gebruikmaken van een mooring! Dachten we lekker gratis te liggen, maar nee dus. We mopperen nog een beetje over het feit dat we de dag daarvoor weggestuurd zijn met onze dinghy en dan nu ook nog eens moeten betalen voor faciliteiten waar we geen gebruik meer van maken. We betalen 50% omdat we aan een mooring liggen, maar dat is al duur genoeg!
De volgende dag zullen we vertrekken naar Portugal! We kijken uit naar nieuwe mensen een andere taal en cultuur.
----------
 
 
6-08-2016, reactie van Ria en Carel
Mogen wij een foto van Caroline zien mét dat hoedje?
 
6-08-2016, reactie van Fred en Caroline
Speciaal voor Carel:

 
7-08-2016, reactie van Carel
Het hoedje staat je goed!
Ik zou 'm ook opgevist, gewassen en gehouden hebben.
Bedankt voor snelle reactie op mijn verzoekje.

 ----------
     << Terug >>