Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 19-07-2016    Eet en drink gewoontes in Spanje
 Omdat we Spanje bijna uit zijn, willen we iets vertellen over het eten en drinken in Spanje.

Het ontbijt “desayuno”, bestaat uit “cafe con leche”, koffie met zeer veel melk en brood, toast of “churros”, gefrituurde stokjes met suiker op.
Omdat het niet genoeg is tot aan het middagmaal neemt praktisch iedereen tussen 10.00 en 11.30 uur een snack “almuerzo” wat meestal bestaat uit een koffie met een zoet broodje of “pan con tomate” (brood met tomaat). Er is ook nog de mogelijkheid om een “bocadillo” te nemen (broodje met beleg).
 
De lunch “comida” wordt tussen 14.00 en 16.00 uur gegeten. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan het avondeten. Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Spanjaarden eten groente en vlees/vis gescheiden van elkaar. Als je geluk hebt, ligt er iets van aardappelen bij, maar vaak zelfs dat niet! Wil je groente erbij eten, dan moet je deze apart bestellen! Op de menukaart is groente te vinden bij de voorgerechten. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake. Op veel plaatsen wordt ‘s middags een “menu del día”, d.w.z. een dagmenu aangeboden: een consumptie, voor-, hoofd- en nagerecht en/of koffie voor €10,- tot €15,- . Het is heel normaal om wijn bij het eten te drinken, de meeste restaurants bieden wijn (hele fles) zelfs als vast onderdeel van de menuprijs aan. Als Spanjaarden geen dagmenu bestellen, dan bestellen zij vaak een of meer voorgerechten om met meerdere mensen te delen. De voorgerechten worden dan in het midden van de tafel neergezet
 
De “merienda” is een lichte maaltijd of snack die genuttigd wordt in de late namiddag, zoiets van tussen 17.00 en 19.00 uur. Daarom lopen de tapasbars vol tot ongeveer 20.00 uur, je gaat van bar naar bar en probeert kleine snacks uit met een klein groepje vrienden. De meeste bars hebben veel verschillende soorten koude en warme snacks, zoals:  “pinchos”, “tapas” en “raciones”.
“Pinchos” is een stukje stokbrood met beleg.
“Tapas” zijn kleine porties.
“Raciones” zijn grotere porties.
 
De avondmaaltijd “cena” is normaal gesproken minder uitgebreid dan het middagmaal. Het bestaat uit licht eten, zoals een salade, een sandwich of tapas. De Spanjaarden eten avondeten op een laat tijdstip, vooral in weekenden en tijdens de zomer, zo tussen 21.00 - 23.00 uur.

Sobremesa
Het woord sobremesa betekent letterlijk "over de tafel" en duidt op het nog even na kletsen na het eten van een maaltijd. In plaats van de laatste hap te nemen en naar huis te gaan, blijven Spanjaarden vaak nog even genieten van elkaars gezelschap.
Koffie
Koffie wordt traditioneel geserveerd na het toetje en je kunt kiezen uit een café con leche (koffie met melk), een café solo (koffie zonder melk) of een café cortado (koffie met een scheutje melk).
Fooi
Je mag zelf bepalen of je een fooi wilt geven en hoeveel, maar de meeste restauranthouders rekenen op een fooi van 5-10% na een maaltijd.
----------
 
 
23-07-2016, reactie van Suzanne
Hoi Caroline en Fred,
Leuk dit allemaal te lezen. Het brengt allerlei gedachten van onze Spaanse vakanties naar boven. Als jullie daar aan de kust nu eens overwinteren, Spanje of Portugal, dan komen wij die richting uit. Zal nog wel even duren hoor voor ons. Het word dan wel januari 2017. Dan zitten jullie waarschijnlijk al aan de kust van Afrika. Nou in elk geval HEEL VEEL plezier.
 
23-07-2016, reactie van Carel Vis
Ik krijg er honger van !!
 
23-07-2016, reactie van René Schwab
Hoe meer ik jullie blogs lees, hoe meer ik er van overtuigd raak, dat jullie eigenlijk één grote vakantie aan het vieren zijn. Kan jij, Fred, niet op z'n minst een beetje de illusie hoog houden dat je er nog gewerkt wordt? Ik zit maar te ploeteren, zo ook mijn meisje en jullie berichten gaan maar over eten; en wat voor eten. Net als Carel: ik krijg er honger van. Vanavond van de weeromstuit een schaaltje Serranoham in een mum van tijd weggespoeld met een flesje San Miguel, dat ik nog ergens had staan.
Ik had wel net een fietstocht van ruim 90 km achter de kiezen. Van Den Haag, via Zoetermeer en Benthuizen, naar Moerkapelle, Gouderak, Krimpen a/d Lek, Kinderdijk (mèt zijn Japanners en Chinezen), Papendrecht met als eindbestemming Dordrecht. Vervolgens met de trein terug. Ik geef toe, dat was dan wel weer een beetje slap.
Morgen op het werk ga ik een lastig klusje bedenken voor Fred. Dat-ie voorlopig geen tapasjes meer ziet staan en ook geen koffie met of zonder melk. Het ga jullie goed!!
 
27-07-2016, reactie van Geert
Hè fred en Caroline alles gaat lekker bij jullie lees ik
Wat een ervaring doen jullie op zo
Nou gr van geert
 ----------
     << Terug >>