Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 12-06-2016    Mugardos (Ferrol) - Redes
 Donderdag 9 juni 2016
Vandaag gaan we maar een klein stukje verder, naar de volgende Ria vlakbij de grote stad Ferrol. Maar voordat we kunnen vertrekken, moet eerst de dinghy nog uit het water. Dit doen me meestal de avond ervoor, maar ik was toen echt te dronken om dit nog voor elkaar te krijgen.
Het is slechts 27 zeemijl (= 50 km) varen, er is veel bewolking en geen wind, dus op de motor. Het weer is in deze streek erg wisselend. In de ochtend vaak veel bewolking met hele donkere wolken die boven de heuvels hangen. Fijn dat we AIS hebben, zo volgen we ons eigen “spoor” terug naar zee en zetten vervolgens koers naar de Ria de Ferrol.
Zodra we de Ria binnen varen knapt het weer ook meteen op en verschijnt er een zonnetje. Het is wel jammer dat vele andere zeilers deze Ria’s overslaan en rechtstreeks naar La Coruña zeilen, want het is toch zeker de moeite waard om ook dit stuk van Noord-Spanje te ervaren. Bij de ingang van de rivier varen we om een lange strekdam heen van een terminal. Vervolgens wordt de rivier een stuk nauwer, een soort trechter, dus goed op de boeien letten. Op aanraden van Peter (de Hollander uit Cedeira) gaan we niet naar de grote industriestad Ferrol, maar naar de baai “Ensenada del Bana”, vlakbij het dorpje Mugardos. Op de linker oever zie je “Castelo San Felipe” en op de rechteroever “Castelo da Palma”, hierna ligt aan de rechterkant de kleine baai die Peter ons heeft aangeraden. De Ria is prachtig, erg groen met her en der tegen de hellingen een huisje. We komen aan met laag water waardoor we meteen zien waar alle rotsjes liggen. In deze baai liggen slechts een paar kleine bootjes van plaatselijke bewoners, er is één strandje en we hebben uitzicht op de stad Ferrol waar enkele grote schepen liggen.
We gooien het anker uit met 40 meter ketting, wat ruim genoeg is om hier goed vast te liggen. De rest van de middag zitten we lekker in de kuip te lezen en kunnen we weer even genieten van het zonnetje. In het begin van de avond zien we een super groot cruise schip vanuit Ferrol vertrekken richting zee met in zijn kielzog een mini loodsbootje.
 
Vrijdag 10 juni 2016
Het heeft de hele nacht geregend en s ’morgens ziet het er nog steeds dreigend uit, maar het regent niet! Peter belt dat hij vandaag al onze kant op komt met zijn zeilboot en we spreken af elkaar te treffen aan het begin van de rivier zo rond 17:00 uur. Dat geeft ons nog de hele dag om iets te kunnen ondernemen. We varen met de dinghy naar het dorpje Mugardos, willen daar boodschappen en een hapje eten. Het wordt nog meer laag water dan het nu is, dus leggen we de dinghy vast met een lang touw aan een schuine helling. Helaas is ook dit dorpje deels op de heuvel gebouwd dus het is weer aardig omhoog lopen voordat we, na een aantal keren vragen, de plaatselijke bakker en supermarkt hebben gevonden.
We lunchen in een leuk restaurantje “As De Guia”, waar we zeer vriendelijk worden geholpen door een jonge man die zijn uiterste best doet om Engels te praten met ons. Ik neem haai, wat ik nog nooit heb gegeten en dat is erg lekker, een echte aanrader!
Helaas bij terugkomst bij de helling blijkt dat het water meer gezakt was dan we hadden verwacht en moet Fred de dinghy een paar meter door de vieze smurrie, van zeewier en afval, slepen om de dinghy bij het water te krijgen. Ik loop maar even door naar een trap die tot in het water loopt, we hoeven tenslotte niet allebei zo vies te worden!
Rond 16:00 uur vertrekken we en varen naar de ingang van de rivier toe waar we Peter met zijn zeilboot “Cool Jazz” zullen treffen. Er staat een leuk windje en we kunnen eindelijk weer eens zeilen.
Domme pech, ik verstap me en zit even later met een dikke enkel. Gelukkig hebben we een icepack aan boord, die zelfs in de koelkast erg koud wordt, dat helpt wel. Ik zwachtel mijn enkel in en ondanks de pijn kan ik toch van het zeilen genieten. Helaas komt het meeste nu op Fred zijn schouders, ben even niet zo flexibel.
Peter heeft gebeld dat het wat later wordt, dus kunnen wij mooie een beetje heen en weer zeilen. Na de Ria de Ferrol ligt de “Ria de Betanzos” en het plan is om daar ergens voor anker te gaan bij het plaatsje Redes waar Peter vaker komt. Zodra hij in beeld is laten we het zeil zakken en varen op de motor in zijn kielzog. Hij kent de weg namelijk op zijn duimpje en we moeten hem goed volgen, omdat hier allemaal mosselbanken liggen en deze worden niet altijd goed aangegeven, dus dat is echt goed uitkijken. Ook vaart hij dicht langs de kust, iets wat wij niet zo gauw zouden doen als het niet nodig is. Aan de linkerkant ligt het plaatsje Ares en de baai erna ligt Redes. Hier liggen weer een aantal boeien met de bekend lijnen die je kunt oppikken. Wij treffen een soort van groene skippybal boei, deze is zacht en kan dus geen kwaad voor onze boot. Zodra we liggen komt Peter aan boord en drinken we een biertje. Ik zit met mijn pijnlijke enkel omhoog, hopend dat het binnen een paar dagen weer over zal zijn.
 
Voor de zeilers, volg onze AIS track en je gaat overal goed tussendoor!
 
Zaterdag 11 juni 2016
Het is een hele mooie en zeer warme dag vandaag en ik installeer me in de kuip met een boek en mijn haakwerk. Fred en Peter gaan met zijn zeilboot naar het plaatsje Sada, dat aan de overkant van de baai ligt, om daar enkele boodschappen te doen op zeilgebied. Fred gaat ook kijken of hij een patroon voor zijn reddingsvest kan kopen en of er misschien 2e hands dinghy te koop is, omdat die van ons toch wel erg veel slijtage verschijnselen krijgt. Voor mij is het eigenlijk wel gek om alleen op de boot te blijven, nu ja met Kit dan, terwijl we aan een boei liggen. Maar ik amuseer me best en ik moet mijn enkel toch rust geven vandaag! Het is mooi weer is, zaterdag en er komen steeds meer bootjes de baai binnen. Ik doe mezelf net te goed aan een stuk verse meloen wanneer ik groep dolfijnen zie zwemmen. Zo kom ik de dag wel door! Aan het eind van de middag komen Fred en Peter terug, helaas zonder succes, dan maar in La Coruña proberen.

We gaan met de dinghy naar het dorpje toe waar we samen met Peter op het 1e terrasje genieten van een glaasje wijn, hoe kan het ook anders! We peuzelen een aantal schaaltjes met grote garnalen op, maar dit is niet genoeg om de honger te stillen. Peter komt hier al jaren en kent de lokale mensen. Voor de lunch gaan we naar een volgend restaurantje, waar we in een koel steegje aan een tafeltje gaan zitten. In Spanje krijg je vaak klein hapjes bij de drank en nu ook voordat we eten bestellen. Peter bestelt nog een aantal plaatselijke croquetjes, die zeker in de smaak vallen. Ik waag me aan een schotel kleine inktvisjes, die bijzonder lekker klaar gemaakt zijn. De hoeveelheden zijn in Spanje altijd ruimschoots voldoende. Na het eten lopen we nog even rond door de nauwe straatjes van het dorpje met zijn mooie doorkijkjes naar de baai waar onze Pegasus ligt. Gelukkig gaat het al een stukje beter met mijn enkel, maar moet toch beetje rustig lopen. Dit is toch wel het goede leven hoor! Beetje eten, drinken, wandelen en in de zon zitten (als die er tenminste is).
Terug op de boot helpt Fred Peter nog even met een probleem op zijn tablet. Peter gaat morgenochtend weer terug naar Cedeira. Maar hij belooft ons om, voordat hij weg gaat, bij de plaatselijke bakker nog een lekker rond brood voor ons te kopen. Zodra het wat afgekoeld is komt Kit ook even buiten kijken en begint ineens als een gek rond te rennen en omhoog te springen. Er is een klein vogeltje, soort koolmeesje, dat dacht even uit te kunnen rusten op onze boot. Tja, verkeerde boot dus! Kit ziet hem als prooi of speelgoed, gelukkig vliegt het vogeltjes gauw door naar de boot van Peter.
De lucht is alweer aan het betrekken, donkere wolken, maar koud is het zeker niet. Afwachten maar wat weer ons morgen brengt.
 
Zondag 12 juni 2016
Wij slapen uit en zien dat Peter al vertrokken is, maar hij is zijn belofte na gekomen, er ligt een vers brood aan boord.
Het is een echte Hollandse dag, donker grijs en heel veel regen. We blijven lekker binnen, Fred werkt wat en ik lees en rommel een beetje aan. De weersverwachting ziet er ook niet echt goed uit en we denken er over om morgen maar te vertrekken.
 
 
----------
 
 
20-06-2016, reactie van Carel
Van al jullie verhalen krijg ik nostalgische herinneringen aan onze vele kampeerreizen: lekker slapen, boodschapje doen, glaasje, lekker eten, middagdutje, nog een glaasje (of wat) en dan naar bed. 's Anderendaags een stukje rijden en de dagorde weer hervatten!
Jammer van je verstuikte enkel, Caroline!
 ----------
     << Terug >>