Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 28-05-2016    Cudillero
 Maandag 23 mei 2016
Van Gijon naar Cudillero
Vandaag gaan we weer verder. Na het douchen, het ontbijt, afvullen van de watertank, varen we richting de pomp om diesel te tanken. Ook een jerrycan met benzine voor de buitenboordmotor van de dinghy wordt gevuld. We laten een boodschap (met eigen logo stempel) achter in het gastenboek bij de receptie, zwaaien nog even naar de vriendelijke havenmeester en varen de haven van Gijon uit.
Het weer is goed, redelijk zonnig, alleen is er niet veel wind en ook nog redelijk tegen ook. Dat wordt dus op de motor met grootzeil bij. De golven komen van opzij en zijn best wel vervelend, je zou er bijna zeeziek van kunnen worden. Zolang ik maar achter het stuurwiel sta heb ik er geen last van. Het is zo’n 5 uurtjes varen, als we uitgaan van 5 knp gemiddeld.
In de loop van de middag moeten we de koers iets veranderen, waardoor de wind iets van achteren komt. We hebben stroom tegen en ook het weer gaat meer betrekken. Rond 15:00 uur krijgen we de aanvaarroute naar Cudillero in zicht. Tijdens het inlezen over deze baai, hebben we al begrepen dat het goed uitkijken geblazen is. Veel kleine rotsjes en om in de baai zelf te komen moet je bijna zigzaggend naar binnen door een relatief nauwe ingang. Omdat ik beter in de verte kan kijken dan Fred, vaar ik het laatste stuk naar en door de haven ingang. Het gaat me goed af en even later neemt Fred het roer over zodat ik de mooring kan oppikken, waar ik weer beter in ben. In deze baai liggen zo’n 12 gele boeien die voor visitors zijn. Het werkt hier anders dan anders, je pikt de bol op en daar zit dan een lang lijn aan met 2 kortere lijnen. Theoretisch moet je de korte lijnen dan op je voor en achter kikker vastleggen, maar dit is bij lange na niet haalbaar. Na veel geklooi, extra lijnen en later nog een boei, liggen we eindelijk na één uur vast. Fijn systeem hoor!
We zijn niet de enige, later komt er ook nog een Franse boot een poging doen, maar die leggen hem even later maar uit pure wanhoop aan een steiger voor de vaste bewoners.
Het is genoeg geweest voor vandaag. Af en toe controleren we of we nog goed vast liggen en een havenmeester laat zich niet zien.
 

 Dinsdag 24 mei 2016
Goede nacht geslapen en vanmorgen maar eens met de dinghy naar het stadje toe. Onze dinghy ligt altijd op het voordek, die moeten we eerst in het water hijsen. Daarna de buitenboordmotor bevestigen en vullen met benzine. We trekken maar onze waterschoenen aan, want we hebben nog steeds een beetje lekkage in de dinghy. In onze twee waterdichte rugzakken gaan onze gewone wandelschoenen. Dan op weg naar een goede aanlegplaats, we nemen helling die het dichtste bij het stadje ligt en trekken de dinghy helemaal de helling op vanwege het water dat nog steeds stijgende is. De staalkabel van de dinghy gaat vast aan de BB  en vervolgens aan een hekwerk bij de helling.
Op een bankje trekken we onze schoenen aan en wandelen het stadje in. De huizen zijn hier kleurrijk geschilderd en trapsgewijs gebouwd tegen de heuvel aan. Volgens de gidsen moet dit een heel erg toeristisch dorpje zijn en dat kun je wel zien aan het aantal restaurantjes, maar voor de rest is het aardig uitgestorven. Onderweg vragen we waar de plaatselijke supermarkt is. Helaas moeten we daarvoor een steile slingerende weg omhoog lopen. Zucht, kreun…..dat valt in het begin toch wel even tegen, maar wat zijn we blij met onze nieuwe (gelukkig al een beetje ingelopen) wandelschoenen. Nu we geen auto of fietsen meer hebben zijn deze wandelingen wel heel goed voor onze conditie.
We kopen ansichtkaarten, die meteen op de bus gaan en kopen bij de supermarkt voorraad voor enkele dagen. Tussen de middag, beneden in het dorpje, zoeken we een terrasje op om lekker te gaan lunchen. Nu lijkt het wat drukker geworden en bij één van de vele restaurantjes strijken we neer op stoelen met zachte kussens, kunnen onze voetjes een beetje bijkomen. We gaan voor de “Platos del Dia”, vooraf een heerlijk Paella voor Fred en voor mij Langoustina’s (grote garnalen). Daarna een soort schnitzel voor Fred en ik krijg super dun gesneden kalfsvlees met een overheerlijke schimmelkaassaus en uiteraard genieten we ook van een flesje rode wijn met vers gebakken stukken stokbrood. Het dessert bestaat uit een ijsje (soort magnum) voor Fred en ik krijg vloeibare kaas in een bakje, wat er uit ziet en smaakt als kwark, maar wel lekker. Met een volle buik wandelen we terug naar de dinghy. Ik blijf op een bankje zitten wachten in het zonnetje terwijl Fred nog even naar de plaatselijke VVV loopt voor een plattegrond van het stadje. Op de terugweg naar de boot worden we allebei nat van de opspattende golven, gelukkig niet op de heenreis, nu kunnen we het gewoon te drogen hangen. Op de boot gekomen neem ik, zoals het hier in Spanje gebruikelijk is, een siësta. Inmiddels is er ook een Engelse boot gearriveerd die ook lekker aan het klungelen is met de boei en lijnen. Vanavond eten we brood en kijken een dvd-tje.
 
Woensdag 25 mei t/m zaterdag 28 mei 2016
De rest van de week bestaat vooral uit luie dagen. We gaan nog éénmaal met de dinghy naar het stadje om eten en plastic flessen water te kopen. Fred heeft voor onze reis een nieuwe rugzak gekocht die waterdicht is en groot genoeg voor meerdere dagen boodschappen. De waterfles, 5 ltr, gaat in de rugzak op zijn rug. De overige boodschappen neem ik voor mijn rekening en naar beneden lopen met de zware last is best te doen. Zeker ook omdat het weer bijna tijd is om ergens te lunchen! Even later zitten we op een terrasje weer volop te genieten van een warme maaltijd en voor nog geen € 22,00 hebben we een 3 gangenmaaltijd inclusief een fles rode wijn.
Tijdens de dagen op de boot computeren een beetje, schrijven het blog bij, lezen wat, luisteren muziek en bekijken de gemaakte foto’s e.d. Er komt nog één Nederlandse boot bij, aan wie ik uitleg hoe het systeem werkt van de mooring. Behalve de boten van de bewoners van Cudillero, is het verder rustig in de baai. Is dit nu het zonnige Spanje? Ja, het was mijn idee om langs de Noordkust van Spanje te zeilen. Hier wisselen zich de dagen af met zonnig, bewolkt tot regen en onweersbuien. De ene dag zit je in een korte broek en de volgende dag binnen met dikke sokken aan! Volgens berichten uit Nederland is het daar zelfs af en toe zonniger.
 
Voor ons vertrek hebben we een 50-tal sleutelhangers gekocht met gele houten beschilderde klompjes, die allemaal voorzien zijn van een barcode sticker. Aan mij de schone taak om ze hiervan te ontdoen. Tja, je moet toch iets doen op een regenachtige dagen! Tijdens één van de schaarste mooie dagen, halen we de hengel tevoorschijn en doe ik een poging om iets te vangen. Na uren staren naar het doppertje, althans dat lijkt zo, in werkelijkheid is het volgens Fred hooguit een uurtje of twee. Blijkbaar heb ik nog niet het geduld ontwikkeld om te kunnen vissen, dat zal nog wel komen.
 We hebben de prachtige foto’s, die we op onze afscheidsborrel hebben gekregen van mijn kinderen, ingelijst en in de salon gehangen. Ook de foto van de zoon van Fred en zijn vriendin hangen er naast. Alle foto’s, ook de foto’s van het “fotoboek voor oma” hebben we gescand, dus kan ik elk moment bekijken.
 
Bootdingetjes
Waar we heel blij mee zijn is de aanschaf van onze nieuwe zonnepanelen voor ons vertrek uit Nederland! Ze leveren, ondanks de bewolking en weinig zon, zoveel stroom op dat de accumonitor van Victron bijna altijd op 100% blijft staan. Ons grootste verbruik, nu we niet aan walstroom liggen, is het opladen van onze pc-tjes, de printer, tv en ons Senseo koffiezetapparaat. Deze Senseo is campinguitvoering, één die minder stroom vraagt, maar er dan wel langer over doet. Hierdoor wordt onze omvormer van 12V naar 220V minder belast. Dit is een stukje luxe welke we ons permitteren, niets lekkerder dan een bakkie Senseo!
In de dinghy zit een scheurtje bij de harde achter plaat waar de BB aan bevestigd wordt, hierdoor loopt er water naar binnen. Dit euvel zullen we toch echt binnenkort moeten aanpakken. Eigenlijk is de dinghy wel toe aan vervanging, dus wanneer we ergens een betere kunnen kopen (het liefst een tweedehands omdat een nieuwe eerder gestolen wordt), dan zullen we dat waarschijnlijk wel doen.
Klusjes hebben we niet gedaan en dat is ook weleens lekker!
 
Havengeld
Volgens ervaringen van andere zeilers en de Reeds (boek met beschrijvingen van havens e.d.)  wordt je geacht je te melden bij de dieselpomp op de kade of komt de havenmeester in zijn bootje naar je toe wanneer je eindelijk uitgeklungeld bent met de boeien. Maar wij hebben geen havenmeester gezien en melden doen we dus ook maar even niet. Blijkbaar begint het seizoen echt pas op 1 juni, in ieder geval vaart ons budget daar wel bij!!
 
De haven/baai
De aanloop is uitkijken, maar te doen bij rustig weer. We raden het zeker niet aan om deze baai in te varen met veel wind uit het Noorden, teveel rotsen. In de baai liggen de grotere vissersboten aan de kade en tientallen kleine gekleurde vissersbootjes aan boeien. Er zijn echt hele kleine fel gekleurde bootjes bij, sommige nog 5 meter lang. Dat ze daar de zee mee op durven gaan, moedig hoor! De grotere vissers boten varen zowel overdag als ’s nacht uit, wat dan enige golfslag veroorzaakt, maar niet storend.
Op de grote parkeerplaats bij de visserskade is een plek voor campers en grote toeristisch bussen en in de loop van de week zien we de toeristen vandaar uit naar het dorpje wandelen.
----------
 
     << Terug >>