Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 5-04-2015    Nieuwe huik
 De afgelopen jaren hebben we de oude bimini (zonnetent) vervangen voor een nieuwe. Deze hebben we zelf gemaakt, zie blog van 31-03-2013.
Nu is het de hoogste tijd voor een nieuw huik (hoes voor het grootzeil). Omdat we nu nog in Alphen wonen en over een grote zolder beschikken is dat wel zo handig om het nu te doen omdat we te maken hebben met grote lappen stof van zo’n 4,5 meter.
De benodigde materialen kopen we wederom bij de zeilmakerij Stroobach te Haarlem (deze is inmiddels verhuist naar Heemstede). De oude huik wordt als basis ontwerp gebruikt en verder aangepast naar onze eigen wensen. De huik wordt gemaakt van Sunbrella Plus (kleur Cadet Grey, 320 g/m2, 152 cm breed) en het gedeelte bij de mast verstevigen we aan de binnenkant met stevig pvc-doek. Aan de voorkant bij de mast en de onderkant van de giek maken we sluitingen met laddergespen en band, voor het verstelbaar spannen en op lengte brengen van bandmateriaal.
Vanwege de lengte is dit best een hele klus, maar we worden steeds handiger met onze naaimachine. We zijn eigenlijk wel weer trots op het eindresultaat, een mooie huik die weer jaren mee kan.

Een leuk weetje
De Nederlandse taal kent veel uitdrukkingen die met boten en het zeilen te maken hebben. Zo kwam ik deze uitdrukking tegen:Zijn huik naar de wind hangen”.
Iemand die zijn huik naar de wind hangt, verandert zijn standpunt als hem dat verstandig lijkt. De uitdrukking heeft vaak een negatieve ondertoon: wie zijn standpunten aanpast aan de omstandigheden, staat niet achter zijn overtuigingen, maar kijkt in de eerste plaats naar wat voor hem handig of voordelig is. Je kunt het vergelijken met de uitdrukking: “met alle winden meewaaien” (geen eigen mening hebben, iedereen napraten) en “Zoals de wind waait, waait zijn jasje” 'hij praat met iedereen mee, net zoals het hem uitkomt).
----------
 
     << Terug >>