Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

SailingPegasus.nl - Zeilen met de Pegasus - Blogdetails
Datum: 28-12-2013    Herfst en Winter klusjes
 Na de zomerperiode was het de tijd om een beetje op te ruimen in de boot.

Onze voorraad eten en drinken controleren we op de houdbaarheid datum en halen de blikken, potten en sapjes van boord die op moeten voor april 2014. Ook gaat al het eten en drinken wat open is van boord en mee naar huis. De rest van de voorraad blijft aan boord.

Verspreidt over een aantal weken halen we ook de boeken van boord, kleding, dekbedden e.d. Helaas waren we, met het weghalen van de boeken, net iets te laat. In de voorafgaande weken was er sprake geweest van enorme regenbuien en nu blijkt dat we toch weer ergens een lekkage hebben. Jammer genoeg waren er veel boeken nat geworden. We nemen alles mee naar huis en proberen zo goed en kwaad als het kan de boeken weer droog en leesbaar te krijgen. Op twee boeken na kunnen we alles redden. Jammer genoeg hebben we er nu wel weer een extra klusje bij gekregen, deze lekkage opzoeken en dichten.

Om de boot verder winterklaar te maken hebben we milieuvriendelijke antivries in de leidingen gedaan en een elektrisch kacheltje van 500 W gekocht om de boot vorst vrij te houden.

De schoten van de Genua gaan mee naar huis en worden weer mooi schoon gewassen voor het volgende seizoen. Stukje bij beetje worden de slechtste lijnen en vallen vervangen of hersteld en zullen de oude gewassen worden zodat ze weer klaar zijn voor hergebruik.

Na onze problemen met de motor deze zomer hebben we besloten om een mangat te maken in de dieseltank. Hiervoor moet alle diesel uit de tank en elke keer wanneer we aan boord zijn vullen we een aantal jerrycans. Nu is het even wachten op een mooie droge dag om het gat te zagen. We hebben in ieder geval al de grootte bepaald en hoe we het verder gaan aanpakken.

We hebben de huidige huik van het grootzeil opgemeten omdat we van plan zijn om deze te vervangen. Dit zal onze 2e naaiklus worden. We vinden dat dit geen prioriteit heeft, maar dan hebben we in ieder geval al de maten.

In de kuip bevindt zich een groot luik waaronder ons reddingsvlot ligt. Dit luik is in de loop van de tijd beschadigd en moet nodig vervangen worden. Dit luik is gemaakt met een houten plaat als kernmateriaal. Door barsten in de bovenkant van de polyester van het luik is het hout volgelopen met water en gaan rotten. Ook is de plaat erg zwaar en nauwelijks tilbaar. Niet echt handig wanneer je in geval van nood bij het reddingsvlot moet kunnen komen!

De afgelopen weken hebben we nagedacht hoe we dit luik zouden gaan vervangen en vooral waarvan we het zouden maken. Het moest beslist niet te zwaar worden en gemakkelijk verwijderbaar. Na heel veel lezen op internet besloten we om een isolatieplaat van Polyurethaan te kopen en deze af te werken met epoxy en glasvezel. We vonden een bedrijf, Technisol Supplies bv in Wychen, http://www.technisol-supplies.nl, die deze plaat voor ons op maat kon zagen. Omdat we de standaard platen te licht vonden hebben we gekozen voor een 5x zwaardere plaat Polyerethaan.



Polyurethaan Isolatieplaten, worden gemaakt uit het hoogwaardige isolatiemateriaal Polyurethaan (PUR). Deze polyurethaan platen kunnen op maat gemaakt worden.
Soortelijk gewicht  100 kg/m3  
Thermische Geleidbaarheid  0,029 W/mK
Drukweerstand  >1,00 N/mm2
Treksterkte  >1,20 N/mm2
Gesloten cellen  > 90 %
Water adsorptie  <2 %

De plaat die we bestelden was 108 x 68 x 6 cm. Omdat dit materiaal prima te zagen en te schuren is, konden we de plaat zelf voorzien van mooie afgeronde hoeken.
----------
 
 
10-01-2014, reactie van Milla
.....is een e-reader misschien een leuk cadeautje voor...eh...ooit...als jullie weg gaan? :)
liefs
 ----------
     << Terug >>